Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Στο έλεος κερδοσκόπων η υποθηκευμένη περιουσία των αγροτών  ιδιωτική ή συνεταιριστική.

Η τρικοµµατική κυβέρνηση των προθύµων υπηρετών της Τρόικας και των μεγάλων συμφερόντων πολύ γρήγορα µας αποκάλυψε το πραγματικό της πρόσωπο, µε το fast track εν κρυπτώ ξεπούληµα της Αγροτικής Τράπεζας. Τα «καλά παιδιά» Σαµαράς, Βενιζέλος, µε την συμμετοχή της «κυβερνώσας» ΔΗΜΑΡ, αφού πρώτα πέταξαν στον Καιάδα τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις για επαναδιαπραγμάτευση, περνούν µε γοργούς ρυθμούς στο σχέδιο ξεπουλήματος της Δηµόσιας περιουσίας.

Οι Σαµαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης, εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό, έκλεψαν τον ψήφο του και τώρα κλέβουν και την περιουσία του, αθετώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους για δημόσιο τραπεζικό πυλώνα ανάπτυξης, μέρος του οποίου θα ήταν και η Αγροτική Τράπεζα. Αντί να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, κάνουν δώρο την Αγροτική Τράπεζα στον κ. Σάλα διασώζοντας την χρεοκοπημένη τράπεζα Πειραιώς, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των τοκογλύφων σε βάρος του δηµόσιου συμφέροντος, οδηγώντας στην εξαθλίωση τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας.

Η πώληση της ΑΤΕ αποτελεί έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού γιατί:
  • Η ΑΤΕ ήταν η μόνη αμιγώς κρατική τράπεζα της χώρας, η μόνη που πορευόταν χωρίς κρατική ενίσχυση µέσω προνομιούχων μετοχών. Η τράπεζα που ενώ υπέστη τις συνέπειες του PSI, της  ανταλλαγής ομολόγων με όλες του τις καταστροφικές συνέπειες, δεν συμπεριελήφθη  στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
  • Διαχωρίσανε την ΑΤΕ σε ¨καλή¨ και ¨Κακή¨, την οποία ¨κακή¨ θα την χρεωθούν οι έλληνες φορολογούμενοι ενώ την ¨καλή¨ με τα 17,5 δις των καταθέσεων, τα ενήμερα δάνεια, το αξιόλογο τραπεζιτικό δίκτυο και την τεράστια ακίνητη περιουσία της, πιστώνεται ένας ιδιωτικός τραπεζιτικός όμιλος, προκειμένου να διασωθεί. ( Και όλα αυτά με ένα τίμημα που  δεν ανταποκρίνεται ούτε στην αξία των σουβάδων των ακινήτων της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η ΑΤΕ).
  • Η ΑΤΕ θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης της Αγροτικής Οικονομίας προς όφελος των αγροτών αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού
  • Οι αδιαφανείς διαδικασίες πώλησης στοχεύουν στη διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών εις βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού
  • Η διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τύχη ολόκληρου του ελληνικού λαού, αφού ο ιδιώτης-ιδιοκτήτης που θα ελέγχει την ΑΤΕ, στην ουσία θα ελέγχει το σύνολο σχεδόν της γεωργικής δραστηριότητας στη χώρα.
Η Αγροτική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει υπό Δημόσιο Έλεγχο
Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους, γιατί είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του αγροτικού τομέα, αφού έχει πάνω από 70% των συνολικών χορηγήσεων στον αγροτικό τομέα, αποτελεί εργαλείο για αναπτυξιακή πολιτική και εφαρμογή επενδυτικών προγραμμάτων και, το σημαντικότερο, ελέγχει το 40% του εγγείου αγροτικού κεφαλαίου.
Η Αγροτική είναι κερδοφόρος και βιώσιμη, τουλάχιστον σε ορίζοντα τριετίας. Επιπλέον, η ΑΤΕ διαθέτει 500 καταστήματα, διεσπαρμένα απ’ άκρη σ’ άκρη στην επικράτεια της χώρας και στις πιο απομονωμένες γωνιές της ελληνικής γης, που, αν κλείσουν θα επηρεάσουν αρνητικά τις ήδη δοκιμασμένες από την κρίση τοπικές κοινωνίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν θα αποδεχθεί ποτέ αυτό το πολιτικό και οικονομικό έγκλημα σε βάρος της χώρας

Η συγχώνευση της ΑΤΕ με την τράπεζα Πειραιώς, είναι προσωρινή και ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα την ακυρώσει, σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αλέξης Τσίπρας δήλωσε για το συγκεκριμένοι θέμα ότι:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει αυτή τη σκανδαλώδη εκποίηση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την ΑΤΕ στο δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο».
Επιπλέον ο κ. Τσίπρας  χαρακτήρισε την ΑΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη ΔΕΗ και τους άλλους στρατηγικής σημασίας δημόσιους οργανισμούς, «θεσμούς στήριξης της ευημερίας του ελληνικού λαού», ενώ ειδικά για την ΑΤΕ προειδοποίησε ότι «θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις», όλοι όσοι ενεπλάκησαν στη διαδικασία συγχώνευσης.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί την Κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να :

  1. Απαντήσει πώς γίνεται αποδεκτή προσφορά μιας ιδιωτικής τράπεζας, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια µε ενίσχυση από το ΤΧΣ, για την απορρόφηση κρατικής τράπεζας.
  2. Κοινοποιήσει τα κριτήρια µε βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι 4 τράπεζες και µη βιώσιμη η Αγροτική, τις εκθέσεις των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα business plans και τα capital plans, όπως επιβάλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια, η περίφημη Βασιλεία ΙΙ.
  3. Δημοσιοποιήσει τα στοιχεία όλων των βιώσιμων τραπεζών ειδικά όταν παρατηρούνται φαινόμενα καταχώρησης έκτακτων προβλέψεων και να καταγραφούν αναλυτικά οι επισφάλειες που έχουν καταγράψει οι 4 τράπεζες.
  4. Ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις υποθηκευμένες περιουσίες και την αγροτική γη των αγροτών της Ελλάδας που ξεπερνά το 60% του συνόλου της αγροτικής Γής. Τι θα γίνει με τις υποθηκευμένες περιουσίες και υποδομές των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και εταιριών τους, τις αγροτικές βιομηχανίες και το διατροφικό δίκτυο που στηρίζουν.
Συμπολίτες,
γνωρίζουμε ότι στο Νομό μας το σύνολο σχεδόν των ΑΣΟ έχει υποθηκεύσει στην ΑΤΕ όλες του τις υποδομές ( Συσκευαστήρια, Τυποποιητήρια , Οινοποιία, Δεξαμενές και χώρους αποθήκευσης, βιομηχανίες όπως ΒΙΟΧΥΜ και ΑΒΕΑ).
Γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των υπερεντατικών Γεωργικών εκμεταλλεύσεων όπως θερμοκηπιακές μονάδες για την παραγωγή εκτός εποχής κηπευτικών, είναι υποθηκευμένες και αυτές παράλληλα τυγχάνει να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα( Κουντούρα – Ελαφονήσι – Φαλάσαρνα ) αποτελώντας "φιλέτα"  για άλλες μορφές αξιοποίησης. 
Ο κίνδυνος δεν είναι απλά κοντά, μπήκε ήδη μέσα στο σπίτι μας!

Καλούμε όλους τους Τοπικούς Φορείς να αντιδράσουν
Να στηρίξουν έμπρακτα το Δημόσιο χαρακτήρα της ΑΤΕ σαν ένα από τους πυλώνες που συμβάλει την ανάπτυξη του τόπου. Ο Αγροτικός τομέας και ο τουρισμός αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας του νησιού μας . Το πάντρεμα τους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για ορθολογική και αειφόρο ανάπτυξη και διέξοδο από την κρίση.
Τώρα πλέον τα Αυγουστιάτικα ¨πανηγύρια ¨ για τους αγρότες και τα παραδοσιακά μας προϊόντα δεν έχουν νόημα  κινδυνεύει η ίδια η παραγωγή μας με τους ανθρώπους της και την Γή μας.
Η Τοπική αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση σε όλα της τα επίπεδα μαζί με τους αγρότες, επαγγελματίες και κοινωνικούς φορείς πρέπει να αντιδράσουν.

    ΣΥΡΙΖΑ – ΕΝΙΑΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
    ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΝΙΩΝ