Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Το Αγροτικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΝΙΩΝ θέλει να καταδικάσει με κατηγορηματικό τρόπο την δίωξη των συνδικαλιστών αγροτών που οδηγούνται την Τρίτη στο δικαστήριο. 

Η δίωξη αυτή έγινε για την συμμετοχή στον αποκλεισμό της εθνικής οδού που είχε γίνει το Φλεβάρη του 2009 και είχε συνεχιστεί με την κάθοδο στην Βουλή όπου όμως δεν έφτασε ποτέ δεδομένου ότι είχε δεχτεί έναν απίστευτο πόλεμο με αλύπητο ξύλο και δακρυγόνα.
Θεωρούμε ότι και μόνο το γεγονός ότι αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποίηση διώκονται για ποινικά αδικήματα δείχνει καθαρά τον πολιτικό χαρακτήρα της δίωξης και το προσχηματικό των κατηγοριών.
Αυτή η «φάμπρικα» των διώξεων των κινητοποιήσεων πρέπει να σταματήσει!

Οι αγρότες και όλοι οι πολίτες διαπιστώνουν πως όλο και πιο συχνά το «κράτος του νόμου και της τάξης» πιάνει δουλειά άμεσα και αποτελεσματικά εναντίον απεργών, διαδηλωτών, διαμαρτυρόμενων. Ενώ αποδεικνύεται τυφλό, κουφό και παράλυτο όταν πρόκειται για συμμορίες ποδοσφαιρικών χουλιγκάνων, χιτλερίσκων της χρυσής αυγής ή ευεργετημένων της Ζίμενς και άλλων «λουλουδιών».
Δεν μπορεί κανείς να μην σημειώσει πως η δαιμονοποίηση των λαϊκών διεκδικήσεων, η παρουσίαση κάθε διεκδίκησης ως «ακραίας» και κάθε συνδικαλιστικής δράσης ως «συντεχνιακής» έστρωσε το δρόμο σε τέτοιες διώξεις. 

Οι πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια είναι αυτές που καλλιεργούν, καλύπτουν και αξιοποιούν αυτή την αντίληψη. Όπως έγινε παντού στον κόσμο, όπου σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές και ξεπουλήματα στις «αγορές» εφαρμόστηκαν με μνημόνια η χωρίς μνημόνια, στηρίχτηκαν πάντα στο δόγμα ότι αντίπαλος της «εθνικής προσπάθειας» είναι «ο εχθρός λαός» και ακόμα μεγαλύτερος εχθρός ο αγωνιζόμενος λαός... Δεν είναι οι εξαγωγείς μαύρων υπερκερδών σε Ελβετίες και Οφσορ, δεν είναι οι τζογαδόροι των ομολόγων των ταμείων, δεν είναι τα λαμόγια των ελαττωματικών υποβρυχίων και των ελαττωματικών τραπεζών, αλλά είναι ο αγρότης που κατεβαίνει στο δρόμο, ο 16χρονος μαθητής, ο απεργός της Χαλυβουργίας, ο ακτιβιστής του περιβάλλοντος στην Χαλκιδική. Στους χρυσοκάνθαρους, παραγραφές, στραβά μάτια, ασυλία ακόμη και επιβράβευση (π.χ περίπτωση Ζίμενς…), Στους ανθρώπους του μόχθου ποινικές δίκες… Είναι τραγικό αλλά και πολύ διδακτικό… 

Η δίκη των αγροτών είναι ένα ακόμα κομμάτι της εικόνας που σχηματίζεται στις εποχές του μνημονίου και της επέλασης των αφιονισμένων για κέρδη αγορών: Η καταστροφή της κοινωνίας και η καταστροφή της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων πάνε χέρι - χέρι. Το λέει καθαρά η ιστορία τώρα το ζούμε κι εμείς.

Όμως στο δικό μας χέρι είναι να μην επιτρέψουμε καμιά παρόμοια καταστροφή.
Η διεκδίκηση , η κινητοποίηση , η κοινωνική εγρήγορση όχι μόνο δεν είναι απειλή για τη χώρα αλλά είναι το μόνο μέσον που διαθέτουμε για να σώσουμε και την χώρα και τους εργαζόμενους ανθρώπους της. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!