Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ διαπιστώνει ότι η νέα σχολική χρονιά άρχισε για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση με κακές προϋποθέσεις: 

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη σχολική στέγη. Μεγάλα σχολικά συγκροτήματα περιμένουν να χτιστούν όπως το 18ο ΔΣ, το 20ο ΔΣ, το 3ο Κουνουπιδιανών, το 2ο Χρυσοπηγής, το 2ο Νέας Κυδωνίας είναι μερικά τρανταχτά παραδείγματα. 
Τα πράγματα είναι χειρότερα στην προσχολική αγωγή, καθώς η συνηθισμένη εικόνα νηπιαγωγείου είναι ένα νοικιασμένο μαγαζί. Στο μεταξύ τη «λύση» δίνουν τα προκάτ στις αυλές, τα πληθωρικά τμήματα, οι περιφερόμενοι μαθητές. 
Στο μεταξύ οι σχολικές μονάδες καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς πόρους για τα απαραίτητα, με μειωμένο διδακτικό προσωπικό, με δασκάλους που δυσκολεύονται να βιοποριστούν με μισθούς 650 €. Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει το πετρέλαιο θέρμανσης φαίνεται πως θα το πληρώσει ο «μέγας χορηγός» της εκπαίδευσης, ο γονέας. 

Οι δάσκαλοι διαμαρτυρήθηκαν κάνοντας απεργία με το άνοιγμα των σχολείων. Η απεργία τους όμως ήταν υπονομευμένη από την συνδικαλιστική τους ηγεσία που έσυρε τον κλάδο σε μια κλαδική απεργία χωρίς προετοιμασία, στόχευση και συντονισμό. Τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής δεν αντικατοπτρίζουν την αγωνιστική διάθεση των δασκάλων. Οφείλονται στην απροθυμία των εκπαιδευτικών να συρθούν σε μια απεργία ρουτίνας με περιορισμένο εύρος και χρονική διάρκεια. Πάρα ταύτα τα προβλήματα υπάρχουν μπροστά μας και νέοι αγώνες περιμένουν να οργανωθούν από τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για να βγει η παιδεία από το τέλμα στο οποίο την καταδικάζουν η Τρόικα και η δανειακή σύμβαση, για να φοιτήσει κάθε Χανιωτάκι σε αξιοπρεπές σχολείο.