Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Στην ομιλία του στην Δ.Ε.Θ. ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Αλέξης Τσίπρας  μιλώντας για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ,  προσδιόρισε με σαφήνεια κα πληρότητα  τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κατάσταση που ζούμε, αλλά δεν έμμεινε μόνο σε αυτό. Με την ίδια σαφήνεια και πληρότητα όρισε τους άξονες ενός  εναλλακτικού σχεδίου για διέξοδο από την κρίση ενταγμένου σε μια στρατηγική  αναίρεσης των αιτιών που την δημιούργησαν
Σημαντική είναι η υπογράμμιση  ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με ανάθεση αλλά χρειάζεται την συμμετοχή  και τον έλεγχο  των εργαζομένων που ουσιαστικά ορίζει τον ΣΥΡΙΖΑ όχι σαν δύναμη κυβερνητικής εναλλαγής  αλλά σαν την πολιτική  δύναμη που θα ανοίγει μαζί με τον κόσμο της εργασίας τον δρόμο για μια οικονομία των αναγκών και  μια κοινωνία των συλλογικών αγαθών των δικαιωμάτων και των ελευθερίων.
Η ιδιαίτερη αναφορά  στο αγροτικό  ζήτημα και τη σύνδεση του με  διατροφική αυτάρκεια της χώρας, η απαίτηση για  ανάκτηση και  κοινωνικό έλεγχο στην Αγροτική Τράπεζα, η απαίτηση για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα  ανάδειξε το ζήτημα της αγροτικής παραγωγής και της ανάπτυξης της υπαίθρου ως ζωτικό ζήτημα και ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.
Οι αγρότες, οι επιστήμονες του ΣΥΡΙΖΑ που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, οι παράγοντες των τοπικών κοινωνιών  καλούνται να  συμμετέχουν ενεργά  για την επιτυχία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στον αγροτικό τομέα. Καλούνται να συνεννοηθούν και να συγκροτήσουν από κοινού με τους αγρότες της περιοχής τους ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης κατά περιφέρεια και να απαιτήσουν αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και στις υποδομές (μεταποίηση, εμπόριο). Να συμμετέχουν στα κινήματα διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Να δημιουργήσουν ελεύθερες συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής αξιοποιώντας τα θετικά παραδείγματα των υγιών συνεταιρισμών και του κινημάτων. Να αξιολογήσουν την «τεχνογνωσία» και την πείρα των οικολογικών οργανώσεων και των συνεταιριστικών καταναλωτικών  οργανώσεων.  Να παράγουν ποιοτικά και βιολογικά προϊόντα.
Από το είδος και την ένταση της στράτευσής τους θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η επιτυχία του Αγροτικού Κινήματος και της εφαρμογής του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ .

Νίκος Τζάρας 
μέλος ΣΥΡΙΖΑ Χανίων