Σάββατο 23 Μαρτίου 2013


Ανακοίνωση – παρέμβαση της Ν.Ε Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ

Πρόσφατα, με αφορμή παρέμβαση της αντιπολίτευσης, τέθηκε για ακόμα μια φορά στο Δήμο Χανίων το θέμα των ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων της πόλης.
Δεν χρειάζεται ασφαλώς καμία ειδική γνώση για να διαπιστώσει κανείς ότι η έννοια ελεύθερος δημόσιος χώρος στα Χανιά είναι μια έννοια δυσεύρετη έως αμφισβητούμενη. Όσο περισσότερο η πόλη μεγαλώνει, όσο περισσότερους επισκέπτες δέχεται, όσο περισσότερο δηλαδή έχει ανάγκη τις ανάσες των ελεύθερων χώρων τόσο περισσότερο αυτοί συρρικνώνονται, λιγοστεύουν, κοστίζουν.
Πεζοδρόμια, πλατείες, παραλίες και μνημεία πολιορκούνται από δραστηριότητες άσχετες ή και αντίθετες με τον χαρακτήρα τους οι οποίες, συχνά αμφισβητούν στην πράξη την δημόσια και ελεύθερη χρήση, μειώνουν την αξία όλης της πόλης.
Κι αυτό είναι δυστυχώς ο κανόνας στα Χανιά. Τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα, υπόστεγα, πινακίδες, ομπρέλες, στάθμευση έχουν πάρει χαρακτήρα ανεξέλεγκτο και συχνά έξω από κάθε κανόνα ή λογική.
Η πόλη όλο και αποκτά την εικόνα και το βίωμα μιας πόλης που ασφυκτιά, που δεν μπορείς να την περπατήσεις για αναψυχή ή δουλειά. Υπάρχουν σημεία της πόλης στα οποία γίνονται προβληματικές στοιχειώδεις λειτουργίες και δικαιώματα όπως η απλή διάβαση, η διέλευση οχημάτων ανάγκης, η κοινή ησυχία των κατοίκων, η προσπέλαση ή και διατήρηση των μνημείων.
Οι δημοτικές αρχές έχουν διαχρονικά τεράστιες ευθύνες.
Συντάσσουν κανονισμούς χωρίς συνολική αντίληψη για την λειτουργία της πόλης και τις ανάγκες των κατοίκων. Έχουν σχεδόν αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση με επιλεκτικό τρόπο ορισμένων περιοχών ή δραστηριοτήτων και αγνοούν τον κάτοικο, τον περιπατητή, τον επισκέπτη, την συνολική οικονομική λειτουργία της πόλης. Υπάρχουν περιπτώσεις ακόμη και πελατειακών εξυπηρετήσεων όπως π.χ. στην χαμένη πια παιδική χαρά ή στην πρόσφατη ακατανόητη τσιμεντόστρωση παρτεριών στα Δικαστήρια.
Όμως είναι πια φανερό ότι το αλαλούμ στην διαχείριση των δημόσιων χώρων έχει φτάσει στα όριά του. Ακόμη και στις εμπορικές δραστηριότητες έχει οδηγήσει σε άνιση μεταχείριση των επαγγελματιών. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής:

  1. Οι ελεύθεροι και κοινόχρηστοι δημόσιοι χώροι (πλατείες, πεζοδρόμια, παραλίες) πρέπει να διαφυλαχθούν ως τέτοιοι. Οι πολίτες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να τους χρησιμοποιούν και να τους απολαμβάνουν απρόσκοπτα και χωρίς καμιά άμεση ή έμμεση πληρωμή. Ο τουριστικός τομέας τους έχει όσο τίποτε άλλο ανάγκη.
  2. Τα μνημεία της πόλης και ειδικά η παλιά πόλη πρέπει να διαφυλαχτούν ως κόρη οφθαλμού. Είναι μια τεράστια πολιτιστική και οικονομική κληρονομιά όλων των Χανιωτών. Κάθε επέμβαση, χρήση ή εκμετάλλευση που αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους ή εμποδίζει την επισκεψιμότητα ή καταστρατηγεί δικαιώματα των κατοίκων είναι απολύτως απορριπτέα.
  3. Οι δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι μπορούν και πρέπει να φιλοξενούν εμπορικές δραστηριότητες. Αυτό βοηθάει και την οικονομία και την εικόνα, και την χρηστικότητα της πόλης. Το που, πόσο και με ποιούς όρους αποδίδεται ένα μέρος τους για τέτοιες δραστηριότητες πρέπει να είναι αντικείμενο ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ζωή και την λειτουργία της πόλης. Κριτήρια είναι ο απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα χρήσης, ο σεβασμός στην βασική αποστολή τους (μνημειακός, χρηστικός, ψυχαγωγικός κοκ), η δίκαιη κατανομή στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, η δίκαιη και λογική πολιτική μισθωμάτων, η πρόταξη του γενικού συμφέροντος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι είναι απαραίτητο ένα εντελώς νέο σχέδιο διαχείρισης των χώρων αυτών. Σχέδιο που θα προκύψει ως αποτέλεσμα ειδικών μελετών και κοινωνικού διαλόγου και που, επιπλέον, θα συνοδεύεται από μέτρα που θα εξασφαλίζουν την απαρέγκλιτη εφαρμογή του από όλους.