Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Η ανακοίνωση ότι σημαντικά έργα υποδομής στα Χανιά απεντάχθηκαν από τον περιφερειακό προγραμματισμό του ΕΣΠΑ, αποτελεί αναμφίβολα ένα πολύ αρνητικό γεγονός για το Νομό.
Οι απεντάξεις έργων σε ολόκληρη τη χώρα αποδεικνύουν, κατ’ αρχήν, πόσο πρόωροι, επισφαλείς και επικοινωνιακού χαρακτήρα ήσαν οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για αύξηση της απορροφητικότητας του προγράμματος. Αποδεικνύουν ακόμα πόσο ασύμβατες με την εθνική και περιφερειακή ανάπτυξη είναι και θα εξακολουθήσουν να είναι οι πολιτικές της Κυβέρνησης της μνημονιακής υποτέλειας, όσο θα εξακολουθεί η σχεδόν ολοκληρωτική δέσμευση εθνικών πόρων για την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των αδηφάγων δανειστών.
Παράλληλα με την αρνητική επίδραση που ασφαλώς έχουν στην αναπτυξιακή προοπτική του Νομού, οι απεντάξεις αναδεικνύουν ταυτόχρονα και τις παθογένειες στον μέχρι σήμερα σχεδιασμό και την υλοποίηση των υπό ένταξη έργων :
Μέχρι σήμερα επικρατεί η «λογική» της μοιρασιάς, των αποσπασματικών σχεδίων, των ρουσφετολογικών εντάξεων.
Εξακολουθεί ο πλήρης και υπερσυγκεντρωτικός έλεγχος της διαχείρισης του προγράμματος από την κεντρική εξουσία.
Ανάμεσα στα στάδια του προγραμματισμού και της ωρίμανσης δεν αξιοποιούνται οι διαθέσιμες κοινωνικές και επιστημονικές δυνάμεις για την επικαιροποίηση και την επανακοστολόγηση των υποδειχθέντων έργων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστρατεύεται πάγια τις παθογένειες αυτές .
Οραματιζόμαστε τη λειτουργία του προγραμματισμού των έργων ανάπτυξης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο σαν μια διαδικασία συμμετοχική, διαφανή και επιστημονικά τεκμηριωμένη.
Επιδιώκομε κάθε περιφερειακή οντότητα να αποκτήσει τη δική της αναπτυξιακή ταυτότητα, ενταγμένη στο συνολικότερο εθνικό σχεδιασμό, μέσα από διαδικασίες που θα συνδυάζουν τα επιστημονικά εργαλεία με το ρεαλισμό, την πολιτική τόλμη και την μαχητικότητα στη διεκδίκηση.

Οι δυνάμεις που σήμερα διαθέτομε στις αυτοδιοικητικές μονάδες και το Κοινοβούλιο αγωνίζονται σταθερά για την αντιμετώπιση των φαινομένων προχειρότητας και μικροκομματικής αντιμετώπισης στον προγραμματισμό.
Καταγγέλλουμε την ιδιοκτησιακή αντίληψη του κράτους σαν πηγή πολλών από τα φαινόμενα που οδηγούν στην αποανάπτυξη. Ταυτόχρονα επιμένομε ότι αυτή η πολιτική που έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του γκρεμνού έχει φθάσει στα όριά της.

Αύριο από περισσότερο υπεύθυνες θέσεις φιλοδοξούμε να αναμορφώσομε το πολιτικό σύστημα, οδηγώντας τη χώρα σε μια φιλολαϊκή, πραγματικά αναπτυξιακή κατεύθυνση, με σεβασμό στην αειφορία, με ευαισθησία και προσήλωση στη συμμετοχική διακυβέρνηση.