Σάββατο 1 Ιουνίου 2013


Αυτές τις μέρες, και μετά από τέσσερα   χρόνια πρωτοφανούς λιτότητας, η τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ,  ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ), συνεχίζει να παίρνει αποφάσεις που οδηγούν τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας της χώρας μας σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση, αποφάσεις που μετατρέπουν τη βαθιά και πολλαπλή κρίση της κοινωνίας σε κοινωνικό ολοκαύτωμα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση   δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο της, προς όφελος   των πλούσιων, των τοκογλύφων και των τραπεζών.  
  Μπροστά στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ελίτ, οι τράπεζες, οι αγορές, το κεφάλαιο ενάντια στον κόσμο της εργασίας, η  Ριζοσπαστική Αριστερά παραθέτει και αντιπαραβάλει  την δική της  εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κρίση και μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει εδώ και καιρό, την πρόταση για τη δημιουργία ενός αριστερού, προοδευτικού αντιμνημονιακού-αντινεοφιλελεύθερου ΜΕΤΩΠΟΥ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, με την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς, των δυνάμεων της ριζοσπαστικής οικολογίας και των δυνάμεων που απομακρύνονται οριστικά από τις επιλογές και την πολιτική της κυβέρνησης  .
 Ενός μετώπου που θα διατυπώνει με τον πιο αξιόπιστο τρόπο αυτή την εναλλακτική πρόταση και θα προωθήσει τη συγκρότηση μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας, που θα είναι ο νέος συνασπισμός εξουσίας, με πυρήνα τη ριζοσπαστική Αριστερά.

 Στον πυρήνα αυτού του μετώπου βρίσκεται εκ των πραγμάτων η Αριστερά που παλεύει για να ανατρέψει αυτό το άδικο σύστημα, η Αριστερά που ανοίγει νέους δρόμους, με όραμα τον σοσιαλισμό. Για μια άλλη κοινωνία, αντιπαράδειγμα στο «μισάνθρωπο»  καπιταλιστικό καθεστώς που γνωρίζουμε.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αυτά ζουν και δίνουν τους αγώνες τους, στις γειτονιές, στα συνδικάτα, στα κινήματα, σε όλες τις ενωτικές επιτροπές και πρωτοβουλίες, παλεύουν για την υλοποίηση της ενωτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση.
΄Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι μια Αριστερά συσπειρωμένη σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο είναι σε θέση να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό. Η συσπείρωση της Αριστεράς είναι η επείγουσα έκκληση  της κοινωνίας και οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς οφείλουν να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση της συσπείρωσης αυτής εξακολουθεί να  προτείνει σαν κεντρικούς προγραμματικούς άξονες μιας ριζοσπαστικής πολιτικής την οποία θα μπορεί να εφαρμόσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, στηριγμένη σε ένα ενωτικό, αγωνιστικό, μαχητικό κίνημα. Οι κύριοι άξονες της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής:
  1. Απεμπλοκή από το μνημόνιο, ανατροπή της πολιτικής που μας βυθίζει στην ύφεση και οδηγεί την κοινωνία στην καταστροφή. Ακύρωση του Μνημονίου και των μέτρων που απορρέουν από αυτό.
  2. Άμεσα μέτρα επιβίωσης του λαού. Ανατροπή της λιτότητας – αναδιανομή του πλούτου – εξεύρεση νέων πόρων.
  3. Για την κρίση να πληρώσουν οι πλούσιοι και αυτοί που τη δημιούργησαν.
  4. Προτεραιότητα για την Αριστερά θα έχει η κοινωνία και οι ανάγκες της.
  5. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους χωρίς μνημόνια λιτότητας και εκποίησης του δημόσιου πλούτου.
  6. Δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό κοινωνικό-δημοκρατικό έλεγχο. Εθνικοποίηση / κοινωνικοποίηση των τραπεζών.
  7. Μέτρα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, στη βάση των αναγκών της κοινωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
  8. Υπεράσπιση δημόσιων αγαθών Υγείας – Παιδείας – Κοινωνικής Ασφάλισης.
  9. Υπεράσπιση της δημοκρατίας.
  10. Λαϊκή κυριαρχία, ανεξαρτησία.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει την ενωτική του πρόταση γιατί πιστεύει πως απέναντι στον μύθο των νεοφιλελεύθερων μονόδρομων υπάρχει και άλλος δρόμος. Ο δρόμος της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, ο δρόμος της Αριστεράς.

Η εκτροπή αυτή πρέπει να σταματήσει.
Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να ανατραπεί.
Τώρα είναι η ώρα να μιλήσει ο λαός.

ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Οργάνωση Χανίων