Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Της Αθηνάς Γιαννουλάκη

Πάμε σε ένα συνέδριο, που όπως έχει ειπωθεί από πολλούς συντρόφους –σσες είναι οργανωμένο ελλειμματικά και αγχωμένο χρονικά .
Όμως πάμε σε ένα συνέδριο ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ,για την δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, του ΣΥΡΙΖΑ των μελών ,ενός πολυτασικού κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς .
Και όπως είπε και ο φίλος Χανιώτης σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, τώρα όλοι είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Και είμαστε αναγκασμένοι από τις συνθήκες και από τον κόσμο που ήρθε δίπλα μας , να φτιάξουμε ένα πολιτικό φορέα νέο σε ιδέες, λειτουργία και πολιτική πρακτική.


1 .Και επειδή είναι γεγονός ότι τα οργανωτικά ζητήματα είναι πρωτίστως και πολιτικά, η Δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία του κόμματος είναι τα θεμέλια που πρέπει να ρίξουμε και να στηρίξουμε όλη την λειτουργία του νέου κόμματος .
Από το απλό μέλος έως τον πρόεδρο του κόμματος. Οι οργανώσεις βάσης χρειάζεται να είναι το βασικό κύτταρο ,να λειτουργούν αμεσοδημοκρατικά και να έχουν οριζόντιο συντονισμό.
Να υπάρχει ουσιαστική επαφή και σύνδεση για τις λήψεις των αποφάσεων, των μελών με το κόμμα αλλά και την κοινοβουλευτική ομάδα. Με δεσμεύσεις που θα τηρούνται από όλους και θα αναφέρονται στα συμφωνηθέντα και στις θέσεις που έχουν εγκριθεί από τα συλλογικά μας όργανα και υπάρχουν πρόγραμμα μας. ( η δουλεία στην τεκμηρίωση έχει προχωρήσει τόσο πολύ και καλά που μπορούμε από εκεί να αντλούμε θέσεις και επιχειρηματολογία).
Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ των μελών δεν πρέπει να είναι αρχηγικός και συγκεντρωτικός ,δεν πρέπει έχει θέσεις προσωποπαγείς που να ανήκουν σε συντρόφους ισόβια , και επιτέλους πρέπει να πάψουν τα ειδικά προνόμια για συγκεκριμένες κατηγορίες συντρόφων (φτάνει πια με τους αριστίδην ..και τα ειδικά μπόνους στα μέλη της Κ.Ε. … ) προβάλλοντας την εναλλαγή σε θέσεις αιρετές αλλά και κομματικές. Με πρόεδρο που θα εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή όπου θα αναφέρεται και θα «λογοδοτεί» σε κάθε συνεδρίαση της .
Η θητεία των βουλευτών μας δεν πρέπει να περνά τις 2 θητείες και το χρονικό όριο των 8 ετών. Δημοκρατική και αναγκαία κρίνεται η διακοπή τουλάχιστον μίας θητείας. Να είναι δυνατόν όμως να υπάρξει εξαίρεση για εκάστοτε συγκεκριμένα πρόσωπα μετά από εσωκομματικό δημοψηφίσμα
Η θητεία επίσης, των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος δεν πρέπει να είναι συνεχόμενη (αλλά μετά από δύο συνεχόμενες θητείες να διακόπτεται μία θητεία, και μετά να έχει πάλι την δυνατότητα επανεκλογής του-της ),καθώς και η συμμετοχή των επαγγελματικών στελεχών αλλά και συνεργατών των βουλευτών να μην υπερβαίνει το 20% των μελών της Κ.Ε..
Σε όλα τα παραπάνω ,αναγκαία είναι νομίζω η αρνητική αναφορά στο ότι η σύνθεση της Κ.Ε. είναι Αθηνοκεντρική , καθώς και η λήψη των αποφάσεων για κάθε θέμα (πολιτικό ή οργανωτικό που προκύπτει ).

2. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ των μελών χρειάζεται να είναι πολυτασικός με τις τάσεις να λειτουργούν σαν ανοικτά ρεύματα ιδεών και όχι σαν μηχανισμοί , υποστηρίζοντας λοιπόν την τυπική αλλά και ουσιαστική αυτοδιάλυση των συνιστωσών και προβάλλοντας το πολιτικό ήθος αλλά και το ανοικτό πνεύμα της δημοκρατικής σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων , για να μην μεταφέρουμε «τα μαγαζιά» με άλλη άτυπη μορφή στο κόμμα που πάμε να δημιουργήσουμε. (αλήθεια οι λίστες και τα χαρτάκια δεν θα υπάρχουν στους διαδρόμους του συνεδρίου ή δεν υπήρχαν στην διαδικασία για τις εκλογές των συνέδρων;) 

3. Μπροστά στο δίλλημα μέσα ή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση ναι ή όχι στο ευρώ , πρέπει να επιμείνουμε : ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ – ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ έχει υποχρέωση να κάνει σαφές από την αρχή ότι είναι απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου και να έρθει σε ρήξη με το σημερινό πολιτικό σύστημα και τις δυνάμεις του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη .
Με σχέδιο Α ,Β, Γ, (και όσα άλλα σχέδια χρειαστεί να φτιάξουμε ) για να διεκδικήσουμε:
-Ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
- Καταγγελία των δανειακών συμβάσεων.
-Αναστολή πληρωμών στους τόκους του δημόσιου χρέους.
- Διαγραφή του μεγαλυτέρου μέρους του.
- Εθνικοποίηση των τραπεζών
-Ανάκτηση του δημόσιου πλούτου .
- Εθνικοποίηση των μεγάλων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και ΔΕΚΟ.
- Αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων
- Διαχωρισμός εκκλησίας κράτους
-Δημόσια και δωρεάν υγεία σε εργαζόμενους και άνεργους, Έλληνες και μετανάστες.
- Υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας
-Επαναφορά των κατώτατων μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και των συλλογικών συμβάσεων.
- Πάλη ενάντια στον φασισμό, υπεράσπιση των μεταναστών από τον κρατικό και κάθε είδους ρατσισμό, να εφαρμοστεί παντού η ισότητα και οι ισες ευκαιρίες και στα δυο φύλα.
-Πάλη ενάντια στον αυταρχισμό των αστυνομικών δυνάμεων και ριζική μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος
- Αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ , κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων .
Πιθανές κυβερνητικές συμμαχίες χρειάζεται να συνθέτονται με βάση τις παραπάνω συμφωνημένες και προγραμματικές θέσεις του κόμματος μας.

4. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ των μελών δεν μπορεί να είναι ΠΑΣΟΚ του ΄81 και γιατί είναι άλλες οι συνθήκες αλλά και γιατί εμείς ,όλα τα μέλη, δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αναρρίχηση κανενός στελέχους που έχει ασκήσει οπουδήποτε είδους εξουσίας ,αυτοδιοικητικής, συνδικαλιστικής ,βουλευτικής ,κυβερνητικής στα προηγούμενα χρόνια του δικομματισμού ,αλλά και στα τωρινά των μνημονίων.
Η αποδοχή κάθε νέου μέλους χρειάζεται να επικυρώνεται από την αντίστοιχη τοπική συνέλευση και να μην είναι αυτονόητη και δεδομένη.

5. Τέλος ,η υπεράσπιση της ισότιμης θέσης των γυναικών μέσα στα όργανα του κόμματος μέσω της ποσόστωσης δεν μπορεί να παραβιάζει εντελώς και να αλλοιώνει την βούληση των συντρόφων –σσων που ψηφίζουν. Η πολιτική ηθική και ο σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες μπορεί να λειτουργήσουν σαν κριτήριο προσωπικά για την κάθε μια από εμάς τις γυναίκες συντρόφισσες.