Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ιστορικός τόπος όπου δόθηκε η Μάχη της Κανδάνου, ο λιθόκτιστος δρόμος με τα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κατασκευαστικά αρχιτεκτονικά, η ιδιαίτερου φυσικού κάλους διαδρομή, όλα στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων.
Τι κι αν υπάρχει απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ιστορικότητα του χώρου; Τι κι αν το λατομείο Καντάνου μετά από συγκροτημένο και μακρόχρονο αγώνα κατοίκων έκλεισε το 2009 με απόφαση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας, η οποία κατέγραψε σωρεία παρανομιών.
Σήμερα, η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της που έχουν την αρμοδιότητα, κάνουν ότι δεν γνωρίζουν τα παραπάνω έγγραφα. Ξεχνούν τις περισσότερες από 200.000 ευρώ που η επιχείρηση χρωστά στο δήμο, του οποίου η πλειοψηφία συμφωνεί με την “επένδυση” χωρίς, χουβαρνταλίδικα, να διεκδικεί τα χρέη. Προϊδεάζουν για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων απεμπολώντας το Δημόσιο Συμφέρον.
Την Τρίτη, συζητείται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης η επαναλειτουργία του λατομείου. Ό,τι ως κοινωνία αποτρέψαμε με αγώνες τα προηγούμενα χρόνια, τώρα κινδυνεύει στην εποχή των μνημονίων. Και το φυσικό περιβάλλον που αποτελεί το αναπτυξιακό μας εργαλείο στο νομό είναι το πρώτο θύμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, ο οποίος με συνέπεια αγωνίστηκε μέσα και έξω από τη Βουλή για να αποτρέψει την αυθαιρεσία στον ιστορικό και φυσιολατρικό τόπο του Φαραγγιού της Κανδάνου, θα αγωνιστεί για να αποτρέψει αυτό το έγκλημα. Αυτοί που είχαν συνηθίσει να κάνουν πάρτι σε βάρος του δημοσίου, καλό είναι να το ξανασκεφτούν.