Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Του Μανόλη Ντουντουνάκη 
 
Είναι κοινή ομολογία ότι η εκπαίδευση πάει από το κακό στο χειρότερο λογω της κυβερνητικής πολιτικής που δεν μπορεί και δεν θέλει να στηρίζει καλή εκπαίδευση στα σχολεία, την ποιότητα και έρευνα στα πανεπιστήμια. Αυτά ήταν για εισαγωγή για να διατυπώσω τις σκέψεις μου σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν στην Αρχιτεκτονική Σχόλη Χανίων. Σχετικά με την χωροθέτηση των Αρχιτεκτονικών Σχολών η διεθνής πρακτική είναι να είναι στη πόλη, όχι για να βρίσκουν εύκολα ανοιχτή καφετέρια οι φοιτητές αλλά επειδή η Αρχιτεκτονική είναι μια από τις σπουδές που πρέπει να αποτελεί οργανικό κομμάτι της κοινωνίας της πόλης, είναι μια ανοιχτή στη κοινωνία σπουδή και επιστήμη. Έτσι, στο Λονδίνο π.χ. η καλύτερη Αρχιτεκτονική είναι η περίφημη ΑΑ στο κέντρο της πόλης, στο Παρίσι η Βeaux art στο κέντρο της πόλης και στην Αθήνα είναι στα Εξάρχεια ενώ η Πολυτεχνειούπολη είναι στην άκρη του Ζωγράφου. Για το περιεχόμενο και την οργάνωση της εκπαίδευσης, γενικά υπάρχουν δυο σχολές σκέψης Η Αρχιτεκτονική να είναι πιο ελεύθερη πιο κοινωνική και καλλιτεχνική από την δομή σκέψης των μηχανικών και η άλλη η πιο παλιά θα έλεγα ο Αρχιτέκτονας να είναι παραλλαγή του πολιτικού μηχανικού σαν τεχνική υποδομή γνώσης. Και σε αυτό τον τομέα έγινε πολύ συζήτηση με αποτέλεσμα να υπήρχαν υποψηφιότητες που εκλέχτηκαν από τα εκλεκτορικά σώματα και η Διοίκηση τα κράτησε στο συρτάρι και δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ οι εκλογές αυτές. Τώρα έχουμε το πρόβλημα η σχολή έχει εκλεγμένο πρόεδρο αλλά δεν έχει εκλεγμένο κοσμήτορα σύμφωνα με τον νόμο Διαμαντοπούλου. Μπλέξιμο και αυτό.

Η Αρχιτεκτονική στα Χανιά, που εδράζει στη Γαλλική ετοιμάζεται να μετακομίσει, προσωρινά αλλά μάλλον μόνιμα, στην Πολυτεχνειούπολη στο Ακρωτήρι με απόφαση της Πρυτανείας και της Συγκλήτου. Η απόφαση βασίζεται σε οικονομικά αποκλειστικά κριτήρια, Πανεπιστήμιο της αγοράς πια, και ως αφορμή για την ανακίνηση του θέματος παρουσιάζεται ένα μεγάλο, αρχικό, πρόστιμο της Πολεοδομίας που θα μπορούσε με μικρο οικονομικό κόστος να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια του νόμου των αυθαίρετων. Οι φοιτητές της Σχολής σε μαζικές διαδοχικές συνελεύσεις τους με πολύ υψηλό ποσοστά (~ 80%) εναντιώνονται στην προτεινόμενη μεταστέγαση, κατέλαβαν το κτίριο της Διοίκησης και αντιπροτείνουν τη παραμονή της Σχόλης στο σημερινό χώρο και την αξιοποίηση των σημερινών κτιρίων της Διοίκησης στο «Καστέλι» στο παλιό λιμάνι, δίπλα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσόγειου (ΚΑΜ). Οι φοιτητές προχώρησαν πρόσφατα σε συλλογή υπογραφών για τη στήριξη του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής Χανίων για να παραμείνει το τμήμα Αρ. Μηχ. στην πόλη των Χανίων (http://www.thepetitionsite.com/265/816/346/-/).

Πολλά χρόνια τώρα, επί καλής εποχής του ΚΑΜ. ξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα η πανευρωπαϊκή συνάντηση των προέδρων των Αρχιτεκτονικών σχολών στην Ευρώπη. Τι κρίμα, να φιλοξενούμε την σύνοδο, να έχουμε το ΚΑΜ, και αντί να στηρίζουμε την ανάπτυξη της σχολής να βοηθούμε την καταβύθιση της στη μετριότητα. Τέλος, υπάρχουν προτάσεις να αναπτυχθεί η σχολή στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου της Γαλλικής σχολής. Αλληλέγγυοι στον αγώνα των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής και εκφράζοντας έντονο προβληματισμό για τις επιλογές της Πρυτανείας στάθηκαν από την αρχή ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων καθώς και όλοι οι Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων Κρήτης. Τελευταία, υιοθέτησε τη στάση των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής, ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης μετά από μαζική Γενική Συνέλευση.

Ας θυμηθούμε ότι αυτή την εποχή σε όλα τα Πανεπιστήμια κυριαρχεί το θέμα της διαθεσιμότητας ων διοικητικών τους υπάλληλων.

Το ένα μετά το άλλο Πανεπιστήμιο κλείνει και αναστέλλει τη λειτουργία του. Απεναντίας, στο Πολυτεχνείο Κρήτης το θέμα που κυριαρχεί είναι η μεταστέγαση της Αρχιτεκτονικής. Έχουμε σε τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις της Συγκλήτου σημαντικό ή μόνο θέμα τη μεταστέγαση ενώ στη τελευταία έκτακτη Σύγκλητο στις 17/9, ημέρα έκτακτης συνεδρίασης της Συνόδου των Πρυτάνεων στο Λαύριο, η απόφαση, κατά πλειοψηφία, καταλήγει “Η κατάληψη του κτιρίου της Διοίκησης και ο αποκλεισμός των διοικητικών υπαλλήλων και της πρυτανείας από τα γραφεία τους επί μακρόν, δημιουργεί ανυπέρθετα εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος. Εφόσον αυτή δεν σταματήσει έως την ερχόμενη Παρασκευή, η Σύγκλητος θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εφαρμόσει όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία και τον ισχύοντα κανονισμό.”

Μήπως, ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθούμε σαν πολίτες και να αρχίσουμε να ρωτάμε τι συμβαίνει στην Αρχιτεκτονική;
Μανόλης Ντουντουνάκης