Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Η Πρωτοβουλία Πολιτών, η αυτοδιοικητική κίνηση που στήθηκε, όπως λέει το όνομά της, στα Χανιά, προτάσσει την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή των μελών σε όλα τα στάδια λήψης αποφάσεων, αλλά και την ελπίδα και την αισιοδοξία, που ο επικεφαλής καθηγητής μέσης εκπαίδευσης Γιάννης Σαρρής χαρακτηρίζει ως το πολιτικό νόημα αυτής της διαδικασίας.

Πώς βίωσες εσύ τη διαδικασία με την οποία στήθηκε η Πρωτοβουλία Πολιτών από την αρχή μέχρι και σήμερα;
Τη διαδικασία αυτή τη χαρακτήρισε απο την αρχή η διάθεση να εμπιστευτούμε τους πολίτες σε όλες τις αποφάσεις μας. Ήταν γοητευτική εμπειρία και ελπιδοφόρα πρόκληση, που ανοίγει νέες διαδρομές για τον τρόπο που λειτουργούν οι δημοτικές παρατάξεις και για τον τρόπο που παρεμβαίνουν στα πολιτικά γενόμενα. Μας δημιουργεί μεγάλη ευθύνη να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, με τη συμμετοχή των πολιτών και την αλληλεπίδραση μεταξύ μας. Το βαθύ πολιτικό νόημα αυτής της διαδικασίας είναι η ελπίδα και η αισιοδοξία.
Για μένα ήταν πάντα πολύ σημαντικό να ενοποιήσουμε ανθρώπους και συλλογικότητες από το χώρο της αριστεράς και όχι μόνο, και από το χώρο των κινημάτων της πόλης αλλά και πολίτες που ενδιαφέρονται για τα Χανιά. Διότι η αριστερά δεν είναι απλώς ταμπέλα αλλά και καθημερινή πρακτική, υπάρχουν πολλοί που δεν δηλώνουν αριστεροί αλλά είναι στην πράξη.

Ένα ερώτημα που τέθηκε για τη δική σου υποψηφιότητα ήταν αυτό της αναγνωρισιμότητάς σου.
Είμαι ενεργός εδώ και χρόνια στη δουλειά μου, στη γειτονιά, στους κοινωνικούς αγώνες, στις δομές αλληλεγγύης, αλλά η δυσκολία της αναγνωρισιμότητας αντικειμενικά υπάρχει. Ωστόσο, με όσα έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια οι πολίτες, το ζήτημα της αναγνωρισιμότητας αποκτά και άλλες παραμέτρους. Η εμπιστοσύνη και η νοοτροπία των πολιτών απέναντι σε κατεστημένες και γνώριμες επιλογές έχει κλονιστεί. Ο κόσμος είναι υποψιασμένος πλέον και έχει αντιληφθεί την υποκρισία όσων ήταν στο προσκήνιο των ΜΜΕ και εναλλάσσονταν σε διοικητικές θέσεις τόσα χρόνια. Αυτοί που χαρακτηρίζουμε αναγνωρίσιμους δεν είναι γνωστοί μόνο με το όνομά τους, αλλά και για τα πεπραγμένα τους και την πολιτική που έχουν ακολουθήσει. Κανείς από αυτούς πλέον δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως ουδέτερος και ανεξάρτητος, όταν ψήφισαν μνημόνια, στήριξαν μνημονιακές πολιτικές, που οδήγησαν τους πολίτες σε οριακό σημείο, στην εξαθλίωση. Σε εμάς, οι πολίτες μπορούν και θέλουμε να αναγνωρίσουν την κοινή αγωνία που και οι ίδιοι εκφράζουν στην οικογένεια και τους φίλους τους. Είναι μια σημαντική δυνατότητα και για εμάς αλλά και για όλους τους συνδημότες μας να στηρίξουν και να συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Χωρίς την αλληλεπίδραση και τη ζωντανή σχέση με τους πολίτες τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία, αλλά χρειαζόμαστε και τους πολίτες μαζί μας για να είμαστε αποτελεσματικοί.

Είσαι αριστερός άνθρωπος που όμως παρέμεινες ανένταχτος κομματικά. Γιατί έκανες αυτήν την επιλογή;
Είναι μια προσωπική επιλογή, που δεν έχει να κάνει με διάκριση μεταξύ των ανθρώπων σε κομματικούς και ανένταχτους ή κινηματικούς. Αυτά τα στοιχεία λειτουργούν συμπληρωματικά και χρειαζόμαστε όλοι για να αλλάξουμε την κατάσταση. Επέλεξα να είμαι ανένταχτος γιατί η εμπειρία μου στο παρελθόν από κόμματα με προβλημάτισε και με ενόχλησε. Δεν χρειάζεται, όμως, να στοχοποιούμε τα κόμματα, επειδή, για να ζήσουν καλύτερα τα παιδιά μας αλλά κι εμείς, χρειάζεται συνολικά ως κοινωνία να αλλάξουμε νοοτροπία, συμπεριφορές, χρειάζεται να δούμε με άλλο τρόπο τα κοινά να ξεφύγουμε από την τηλεόραση και από το να κοιτάμε μόνο τη δουλειά μας. Άρα, εμείς οι ίδιοι οι πολίτες χρειάζεται να ανατρέψουμε αυτές τις νοοτροπίες και να ανακόψουμε την αναπαραγωγή τους.
Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ουσιαστικά από την αρχή της δημιουργίας της Πρωτοβουλίας Πολιτών και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα μελών, στηρίζει τη δημοτική κίνηση. Τι σημαίνει αυτό για σένα;
Η Πρωτοβουλία Πολιτών, από την αρχή μέχρι και σήμερα, έχει μια σχέση αυτονομίας με τα πολιτικά κόμματα γι’ αυτό και η επιλογή του επικεφαλής αλλά και των υποψηφιών γίνεται δημοκρατικά και συλλογικά μέσα από το ευρύ αυτοδιοικητικό σχήμα στο οποίο λειτουργούμε. Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ερμηνευτεί ως προς το πρόγραμμα και την παρουσία μας, όπου υπάρχουν ουσιαστικά σημεία που συμπίπτουμε με τις δικές του αντιλήψεις, εκτιμήσεις και θέσεις για τα ζητήματα στο δήμο Χανίων και γενικότερα στην αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό υπάρχει και πολιτική στήριξη. Άλλωστε εμείς δεχόμαστε τη στήριξη και τη συνεργασία και άλλων πολιτικών δυνάμεων, εφόσον υπάρχουν αυτές οι πολιτικές προϋποθέσεις. Δεν μας ενδιαφέρει να αποκρύψουμε την πολιτική μας σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάνουν εσχάτως διάφοροι υποψήφιοι που εμφανίζονται ως αυτοδιοικητικοί και απολίτικοι. Αυτό που δεν έχουμε είναι σχέση εξάρτησης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, που διαφώνησαν με την Κίνηση των Ενεργών Πολιτών του κ. Βάμβουκα, είναι πιθανόν να συνεργαστούν μαζί σας;
Είμαστε σε συζήτηση που βρίσκεται σε πολύ θετική κατεύθυνση και ελπίζουμε βάσιμα ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εξίσου θετικά αποτελέσματα. Άλλωστε, υπάρχει σύμπτωση σε πολλές απόψεις και θέσεις μεταξύ μας για τα ζητήματα του δήμου μας.

Ως εκπαιδευτικός έχεις επαφή με νέους ανθρώπους, αλλά και ως υποψήφιος δήμαρχος έχεις προτάξει τη συμμετοχή των νέων στην Πρωτοβουλία Πολιτών, όχι μόνο τώρα προεκλογικά, αλλά κυρίως μετεκλογικά.
Πράγματι, θεωρώ πολύ σημαντική και ζωτική τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων. Ήδη σχεδιάζουμε τη λειτουργία μιας συνέλευσης που θα αποτελείται από νέους, που δεν θα είναι απαραίτητα υποψήφιοι με την Πρωτοβουλία Πολιτών, αλλά θα συμμετέχουν προτείνοντας και διαμορφώνοντας δράσεις και πολιτικές για την πόλη. Θέλουμε να δώσουμε βήμα και προτεραιότητα στα ιδιαίτερα εκφραστικά μέσα και τον τρόπο σκέψης των νέων, στη φρεσκάδα και τη φαντασία τους. Είναι μεγάλο στοίχημα για εμάς η ενεργοποίηση, η συμμετοχή και η εμπιστοσύνη των νέων στην προοπτική να αλλάξουμε τη ζωή μας στην πόλη μας.