Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Φίλοι και Φίλες

Σε λίγες εβδομάδες θα γίνουν για δεύτερη φορά στην Κρήτη εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών περιφερειακών της οργάνων. Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε συνθήκες οικονομικής πτώχευσης, κοινωνικής αποσύνθεσης και δέσμευσης της εθνικής μας ανεξαρτησίας όπως επιβάλλουν τα απάνθρωπα μνημόνια.
Όλοι μας αντικρίζουμε καθημερινά την ίδια εφιαλτική εικόνα. Τους χιλιάδες άνεργους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Τα αμέτρητα λουκέτα των επιχειρήσεων. Τα αναρίθμητα καταχρεωμένα νοικοκυριά που κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν την περιουσία τους. Τις αυτοκτονίες απελπισμένων ανθρώπων. Την αιμορραγία της κοινωνίας και της οικονομίας από την μετανάστευση των νέων.
Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε συνθήκες αποσάθρωσης των παραγωγικών και κοινωνικών δομών του νησιού, βάναυσης καταστροφής του περιβάλλοντος και καθημερινής υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Η απερχόμενη διοίκηση Αρναουτάκη σε αγαστή συνεργασία με τη δεξιά μείζονα αντιπολίτευση, μετέτρεψαν την κατ’ επίφαση Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Κρήτης σε έναν από τους μεγάλους πυλώνες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων μνημονίων, που μας οδήγησαν στην καταστροφή. Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Κρήτης ήταν Υφυπουργός Ανάπτυξης στην Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, που έφερε στη χώρα μας το πρώτο μνημόνιο και άνοιξε το δρόμο της καταστροφής και της υποτέλειας. Η απόλυτη εξάρτηση και ευθυγράμμιση της διοίκησης του με την μνημονιακή κυβερνητική πολιτική μετέτρεψαν την αιρετή περιφέρεια σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό, απαξιωμένο στα μάτια των κρητικών. Όλες οι διακηρύξεις και οι μεγαλόπνοοι στόχοι της για υψηλή απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα. Όλοι σήμερα γνωρίζουμε ότι μόλις και μετά βίας η περιφέρεια μας κατατάσσεται στην 6η θέση των περιφερειών της χώρας σε απορροφητικότητα κονδυλίων.
Ότι είναι η μια από τις τρεις περιφέρειες της χώρας που δεν ολοκλήρωσαν Σχέδιο Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων της Κρήτης, όταν στο νησί μας οι κίνδυνοι από τη κακή διαχείριση των υδάτων καθημερινά πολλαπλασιάζονται. Ότι υπήρξε η μόνη από τις περιφέρειες της χώρας, που δεν συνέταξε και δεν υλοποίησε τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, αθετώντας την θεσμική της υποχρέωση.
Μετά από 2,5 χρόνια λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», όλες οι διαφωνίες μας έχουν δικαιωθεί. Ο «Καλλικράτης» ήταν μια αντιδημοκρατική μεταρρύθμιση, η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των μνημονίων για «λιγότερο κράτος», που είχε ως αποτέλεσμα η αιρετή περιφέρεια Κρήτης να απομακρύνεται διαρκώς από τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Η απερχόμενη διοίκηση δεν είχε ούτε όραμα ούτε και σχέδιο για να κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις που διαθέτει η Κρήτη και να βγάλει τους κατοίκους της από το τέλμα. Κατέληξε να είναι ένας κακός διαχειριστής, ανήμπορος να συμβάλει στην ανόρθωση και πρόοδο της Κρήτης.
Όλοι αυτοί μας κοροϊδεύουν σήμερα προτείνοντας μας λύσεις για την καταστροφή που οι ίδιοι δημιούργησαν. Μην μας ξεγελάσουν ξανά. Ας τους καταδικάσουμε, γιατί σκοπεύουν να μας οδηγήσουν άλλη μια φορά στα χέρια των κάθε λογής Φούχτελ.
Κάθε ψήφος σε αυτούς σημαίνει αποδοχή της καταστροφής που έφεραν στο τόπο μας.
Κάθε παραπάνω μέρα παραμονής τους στην εξουσία, σημαίνει παραπάνω φόρους, περισσότερους ανέργους, περισσότερα λουκέτα στις επιχειρήσεις, μεγαλύτερα αδιέξοδα στη ζωή των πολιτών, οριστικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Θα αφήσουμε την Κρήτη στα χέρια τους ή θα πάρουμε την ευκαιρία που μας δίνουν οι εκλογές για να βάλουμε ένα τέλος στον κατήφορο;
Δεν ερχόμαστε να συμμαζέψουμε τα ανοικοκύρευτα τους. Δεν ερχόμαστε να παραπλανήσουμε κανένα κρητικό για νέα μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά έργα. Η Κρήτη πρέπει να αλλάξει πορεία. Υπάρχει άλλος δρόμος! Ο δρόμος της παραγωγικής ανασυγκρότησης του νησιού προς όφελος των πολιτών του και όχι των μεγάλων συμφερόντων. Της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρεπούς διαβίωσης χωρίς ανέργους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Της δημιουργικής παραμονής των νέων στον τόπο τους. Της αξιοποίησης των πολύτιμων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κρήτης για τους πολίτες της και όχι προς όφελος λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών. Της υποστήριξης του πρωτογενή τομέα και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τόπου μας. Της αναβάθμισης του δημόσιου τομέα της περιφέρειας Κρήτης σε μια στρατηγική που θα επανοικειοποιείται τα συλλογικά αγαθά και θα τα επιστρέφει στην κοινωνία.
Ελάτε να τον βαδίσουμε μαζί! Μας ξέρετε καλά. Ήμασταν παντού σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων. Κάναμε δικές μας όλες τις αγωνίες των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας. Σας καλούμε να συγκροτήσουμε μαζί μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία ανατροπής των νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών πολιτικών και ακύρωσης των μνημονίων. Να κάνουμε την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πραγματική διοίκηση στον τόπο μας, όχι άμεσα εξαρτημένη από τη κεντρική εξουσία. Πυλώνα αντίστασης και αλληλεγγύης, κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, δημοκρατίας και υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας.
Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε μαζί το εναλλακτικό μας σχέδιο για αλλαγή πορείας της Κρήτης, για μια άλλη Κρήτη.
Η Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης είναι η μόνη δύναμη που θέλει και μπορεί να αλλάξει σελίδα η Κρήτη και ως αυριανή διοίκηση να φέρει την πρόοδο και την ελπίδα.
Το δικό μας συμβόλαιο δεν είναι λευκή επιταγή, δεν περιμένει υπογραφές από Σόιμπλε, Ζήμενς, «κουμπάρους» και εργολάβους της ενημέρωσης. Είναι πολιτικό συμβόλαιο κοινής αγωνιστικής πορείας και περιμένει τις υπογραφές των κρητικών στις εκλογές που έρχονται.
ΤΡΕΙΣ ΚΑΛΠΕΣ, ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ: ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!