Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν απειλείται μόνο από την λιτότητα, αλλά και από οικολογική καταστροφή
Να σταματήσει τώρα το πείραμα της καταστροφής των χημικών όπλων στη Μεσόγειο

Αυτές τις μέρες ξεκινά η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας εν πλω σε θαλάσσια περιοχή στη Μεσόγειο. Με την μέθοδο καταστροφής που επιλέχτηκε, δημιουργείται σοβαρό ζήτημα περιβαλλοντικής ασφάλειας από ενδεχόμενο ατύχημα, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται εν πλω εξουδετέρωση χημικών όπλων με τη μέθοδο της υδρόλυσης, όπως έχουν επισημάνει επιστημονικοί φορείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε έγκαιρα το θέμα με δηλώσεις βουλευτών και Νομαρχιακών Επιτροπών του, αλλά και η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έφερε το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής με Επίκαιρη Επερώτηση που συζητήθηκε στις 11/4/2014 κατά την οποία ζητήσαμε ματαίωση της όλης επιχείρησης, έστω και την ύστατη ώρα.

Δυστυχώς η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε την παραμικρή ευαισθησία ούτε στις παρεμβάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων βουλευτών, ούτε στις διαμαρτυρίες του λαού, των φορέων, της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας της Κρήτης που εκφράστηκαν με μεγάλα συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις, κόντρα στο γενικότερο κλίμα ηττοπάθειας και ματαιότητας των αγώνων και στη τακτική αποσιώπησης του θέματος από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ε. Βενιζέλος δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες ούτε αξιοποίησε την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. για να ακυρωθεί η καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο, δεν ενημέρωσε έγκυρα και πειστικά την ελληνική κοινωνία, αλλά ούτε διασφάλισε ότι θα υπάρξουν οι ελάχιστες εγγυήσεις και παρατηρητές εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στην διαδικασία της καταστροφής των χημικών όπλων.

Επιπρόσθετη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι την ευθύνη της επιχείρησης καταστροφής των χημικών έχει αναλάβει αποκλειστικά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ με την εμπλοκή της Ναυτικής Βάσης της Σούδας στην Κρήτη, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου , συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν δήλωσε ότι το «Cape Ray» πλέει σε διεθνή ύδατα χωρίς να δηλώνεται το ακριβές στίγμα και ότι η διάρκεια της εξουδετέρωσης των χημικών μπορεί να επηρεαστεί από τον καιρό. Όπως έχει καταγγελθεί, ακόμα και μικρός κυματισμός αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και διαρροής χημικών στη θάλασσα και η διαδικασία θα πρέπει να διακοπεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όλες τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την διακοπή του πειράματος της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, όπως την παλλαϊκή πανελλαδική κινητοποίηση των κινημάτων που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 11/7 στο Σύνταγμα με σύνθημα «Χημικά-Σκουριές-Ακτές. Συμβαίνουν τώρα! Μαζί τα σταματάμε τώρα!», και θα κορυφωθεί με τον αποκλεισμό της Βάσης της Σούδας στις 19-21/7/2014.

Καταγγέλλουμε την υποκρισία της διεθνούς κοινότητας που ενώ στηρίζει το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και το εμπόριο όπλων κάθε είδους, έρχεται «κατόπιν εορτής» -αφού έχουν ξεσπάσει αιματηροί εμφύλιοι πόλεμοι, γενοκτονίες και στρατιωτικές επιχειρήσεις με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και πρόσφυγες- να απαιτήσει την κατάργηση των όπλων μαζικής καταστροφής.

Λέμε όχι στην υδρόλυση των χημικών εντός της μεσογειακής λεκάνης. Υπάρχουν λύσεις περιβαλλοντικά αποδεκτές και οι χώρες της Μεσογείου θα έπρεπε να έχουν καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση. Υπό τις σημερινές συνθήκες η μόνη αποδεκτή επιλογή είναι η διακοπή του «πειράματος» και η ασφαλής καταστροφή των χημικών εκτός Μεσογείου με ευθύνη των χωρών παραγωγής και εμπορίας τους.

Οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ

Κώστας Δερμιτζάκης
Μαίρη Διακάκη
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Ανδρέας Ξανθός
Γιώργος Σταθάκης