Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Η δικομματική κυβέρνηση ξεπερνά, για άλλη μια φορά, τον εαυτό της επιχειρώντας διπλή επίθεση με αποδέκτη, το λαό. Με το νομοσχέδιο «για την οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», ενώ ευαγγελίζεται προστασία, νομοθετεί ξεπούλημα και μη αναστρέψιμη καταστροφή. Επιτίθεται, αφενός, στο περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία, αφετέρου, στη δημοκρατία.

Το νομοσχέδιο αυτό, που σε συνάρτηση με την παραχώρηση παραλιών στο ΤΑΙΠΕΔ για μεταβίβαση σε ιδιώτες, αποτελεί ολική επίθεση στο σύνολο της ελληνικής ακτογραμμής, αλλά και σε 1.300 προστατευόμενα οικοσυστήματα, 60 λίμνες, 120 προστατευόμενα είδη πτηνών και 120 ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, αρχικά δόθηκε -για περιορισμένο χρόνο- σε διαβούλευση με σκοπό να κατατεθεί πριν τις πρόσφατες εκλογές. Υπό το βάρος, όμως, του πολιτικού κόστους των μαζικών αντιδράσεων, η κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο για να το επαναφέρει ξανά μετεκλογικά. Όχι όμως σε οποιοδήποτε χρόνο, αλλά στα θερινά τμήματα, αφού πρώτα έκλεισε τη βουλή προσποιούμενη ότι δεν υπάρχει σημαντικό νομοθετικό έργο εν όψει. Η κυβέρνηση, δηλαδή, επιχειρεί να περάσει με μειωμένη πλειοψηφία από την ελληνική βουλή ένα νομοσχέδιο που, σύμφωνα με 195 – έως σήμερα – ανεξάρτητους και επιστημονικούς φορείς της χώρας αλλά και δημοτικές και περιβαλλοντικές κινήσεις, ξεπουλά, μπαζώνει και αποστερεί τις παραλίες από τους Έλληνες πολίτες.

Πρόκειται για ενορχηστρωμένη επίθεση στο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας, που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τουρισμό, την πλουτοπαραγωγικό πηγή του νομού μας, που δέχεται ήδη πλήγμα από τον αποστειρωμένο τουρισμό των περίκλειστων μονάδων, που δεν έρχεται σε επαφή με την τοπική οικονομία.

Αυτή την «ανάπτυξη» σχεδιάζουν, των λίγων, υπονομεύοντας την ευημερία των πολλών. Με το νομοσχέδιο καταργείται η ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες και ο δημόσιος χαρακτήρας του αιγιαλού, μεγιστοποιούνται τα δικαιώματα των ιδιωτών επιχειρηματιών στην παραλία και το θαλάσσιο χώρο, μειώνεται το πλάτος της παραλίας, νομιμοποιούνται αυθαίρετα στις παράκτιες ζώνες. Με δυο λόγια, οι παραλίες δεν παύουν μόνο να είναι δημόσιες αλλά και να είναι παραλίες.

Αυτό το έγκλημα ενάντια στο περιβάλλον, τη δημόσια περιουσία, αλλά και την τοπική οικονομία δεν θα το επιτρέψουμε με κανένα άλλοθι και κανένα τίμημα. Μέσα στην πολλαπλή κυβερνητική επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των πολιτών και η δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αποτροπή της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, συμμετέχει και οργανώνει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα για να παραμείνουν οι παραλίες δημόσιες, ανοιχτές και προστατευμένες για τις επόμενες γενιές.