Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Μετά την κοινωνική κατακραυγή που δικαιολογημένα προκάλεσε ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) η Κυβέρνηση προσπαθεί να επιρρίψει σε "λογισμικά λάθη" του συστήματος και σε "αστοχίες" της δημόσιας διοίκησης την άγρια υπερφορολόγηση. Υπόσχεται "διορθώσεις", που, ωστόσο, δεν ακυρώνουν τον κοινωνικά άδικο και φορομπηχτικό χαρακτήρα του νέου φόρου.

Λάθος δεν είναι μόνο ο τρόπος υπολογισμού των αξιών. Λάθος είναι ολόκληρος ο ΕΝΦΙΑ. Φορολογούνται απρόσοδα ακίνητα κατά παράβαση του Συντάγματος. Δεν λαμβάνεται υπόψη η κατακόρυφη πτώση στις αξίες των ακινήτων. Λαμβάνονται ως βάση αντικειμενικές αξίες που αντιστοιχούν σε αγοραστικές τιμές προ κρίσης, δηλαδή σε αξίες που έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 40% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η κλεισμένη στον μικρόκοσμό της Κυβέρνηση επιβάλλει το νέο φόρο σε ιδιοκτήτες που αδυνατούν να ξεπληρώσουν το στεγαστικό δάνειό τους, σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες των οποίων τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά 30% και 40% ή ακόμη και σε ανέργους που έχουν κληρονομιές χωρίς εισοδήματα. Σε συνθήκες διάλυσης των μικρομεσαίων τάξεων, η υπέρογκη φορολόγηση των ακινήτων, δίπλα στη γενικότερη υπερφορολόγηση και την ακρίβεια καθώς και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων, οδηγεί με ακρίβεια σε απόγνωση το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών. Την ίδια στιγμή δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εξαιρέσεις : Εκκλησιαστικές περιουσίες και περιουσίες επιχειρηματικών κολοσσών, που καλύπτονται κάτω από τον μανδύα του κοινωφελούς έργου, απαλλάσσονται προκλητικά από το φόρο, ενώ, υπό προϋποθέσεις, ακόμα και το όψιμο μέτρο της αναστολής στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ μπορεί να οδηγήσει σε σκανδαλώδεις απαλλαγές μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει πως η αναγκαία αναζήτηση φορολογικών εσόδων δεν μπορεί να γίνει με τον σπασμωδικό και βίαιο τρόπο της συγκυβέρνησης, που ως θύματα έχει τα συνήθη φορολογικά υποζύγια. Προϋποθέτει σχεδιασμό με ορίζοντα τη σταδιακή ανάπτυξη της οικονομίας. Προϋποθέτει κοινωνική - φορολογική δικαιοσύνη. Όσο η Κυβέρνηση δεν εκκαθαρίζει τις γνωστές αμαρτωλές υποθέσεις τεράστιας φοροδιαφυγής (λίστα Λαγκάρντ, φορολογικός έλεγχος στις 10.000 off shore εταιρείες) αποτελεί ακραία πρόκληση να επιχειρείται η ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων με δυσβάσταχτους φόρους.

Εξίσου μεγάλη πρόκληση είναι η επιχειρούμενη κοροϊδία: Τις τελευταίες ημέρες ο ένας αρμόδιος κατηγορεί τον άλλον. Κυβερνητικοί βουλευτές χύνουν κροκοδείλια δάκρυα αφού προηγούμενα έχουν ψηφίσει τις διατάξεις που τώρα -δήθεν- αποδοκιμάζουν. Στο μεταξύ κανένας από τους υπεύθυνους για το αλαλούμ δεν έχει ακόμα παραιτηθεί. Ο ΕΝΦΙΑ είναι το Βατερλό μιας κυβέρνησης η οποία πρέπει να φύγει άμεσα.

Ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή να μείνουν όλοι στις θέσεις τους το 15αύγουστο, αν και αναγνώρισε πως «όλοι χρειαζόμαστε διακοπές».

Θα συμφωνήσομε στην τελευταία αυτή διαπίστωσή του. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου χρειάζεται διακοπές. Διαρκείας..