Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

 
Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: “Απαράδεκτη η αιφνιδιαστική υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Καντάνου”.

Στην ερώτησή τους σημειώνουν τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή όπου βρίσκεται το σχολείο καθώς και το γεγονός ότι καλύπτει ήδη παιδιά από τέσσερα διαφορετικά χωριά. Ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης και η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του. Πιο αναλυτικά στην ερώτησή τους αναφέρουν τα εξής:

Απαράδεκτη είναι η αιφνιδιαστική υποβάθμιση του Δημοτικού ΣχολείουΚαντάνου, μία μόλις μέρα πριν τον Αγιασμό, μετά από απόφαση του οικείου ΠΥΣΠΕ. Ειδικότερα, το Δημοτικό Σχολείο Καντάνου, το οποίο σημειωτέον είναι το μοναδικό σχολείο της περιοχής καιουσιαστικά ενώνει το Βόρειο και το Νότιο άξονα του Νομού Χανίων (τα αμέσως κοντινότερα σχολεία είναι το Δημοτικό Σχολείο των Βουκολιών στα 30χμ και της Παλαιόχωρας στα 17 χμ) υποβαθμίζεται σε πενταθέσιο χωρίς Ολοήμερο και δίχως να έχει, προς το παρόν, εκπαιδευτικούς οποιασδήποτε ειδικότητας.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι τα παιδιά που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείοτης Καντάνου έρχονται ήδη από τέσσερα επιπλέον χωριά, πλην της Καντάνου, διανύοντας έως και 10 χμ καθημερινά σε ιδιαίτερα επικίνδυνο οδικό δίκτυο. Επιπλέον, στο εν λόγω Δημοτικό Σχολείο φοιτούν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως αποδεικνύουν οι γνωματεύσεις του ΚΕΔΔΥ Χανίων, ενώ υπάρχει ένας μεγάλος – για τα δεδομένα του μαθητικού δυναμικού - αριθμός αιτήσεων προς τα ΚΕΔΔΥ οι οποίες εκκρεμούν από τις προηγούμενες χρονιές.

Όπως ευκόλως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, το Δημοτικό Σχολείο της Καντάνου διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση της περιοχής και η όποια υποβάθμισή του συνεπάγεται τεράστια κόστη για τους μαθητές της ευρύτερης περιοχής.

Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την ανάκληση της απόφασης της υποβάθμιση του Δημοτικού ΣχολείουΚαντάνου;
- Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να στελεχωθεί το Δημοτικό Σχολείο Καντάνου με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του;
- Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να καλυφθεί το κενό στο Ολοήμερο και να λειτουργήσει απρόσκοπτα το εν λόγω Τμήμα;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιάννης Σταθάς
Κώστας Δερμιτζάκης
Μαρία Διακάκη
Τάσος Κουράκης
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Ανδρέας Ξανθός
Γιάννης Μιχελογιαννάκης