Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014


Του Γιώργου Σταθάκη
από την εφημερίδα "Αυγή"
- Οι θέσεις, δεν λύνουν τα προβλήματα αντιμετωπίζουν όμως τις πιο ακραίες επιπτώσεις τους, και ταυτόχρονα, ως άθροισμα ρεαλιστικών και άμεσα εφαρμόσιμων πολιτικών, δίνουν το έναυσμα για τη αλλαγή πορείας

- Δεν υπάρχει ούτε μία παροχή που να μην αφορά κοινωνική ομάδα που βιώνει με ακραίο τρόπο τις συνέπειες του Μνημονίου

Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ άνοιξαν νέους δρόμους στον προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ακυρώνουν ούτε στο ελάχιστο την αναγκαιότητα της προγραμματικής δουλειάς που γίνεται εδώ και καιρό, η οποία συνεχίζεται με πολύ μεθοδικό τρόπο και αφορά στη μεγάλη μεταστροφή της πορείας της χώρας. Οι προγραμματικές ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν στον μεγάλο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Αφορούν σε μία οικονομία με επίκεντρο την παραγωγική της ανασυγκρότηση, δικαιότερη αναφορικά με τη διανομή του εισοδήματος και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Με ένα κοινωνικό κράτος που θα είναι ταυτόχρονα καθολικό, δίκαιο και αποτελεσματικό. Με μια δημόσια διοίκηση ικανή να υπηρετεί ένα κράτος δικαίου και την ισονομία των πολιτών. Αυτός ο προγραμματικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να μείνει και να αποτελέσει το μόνιμο στίγμα μιας πολιτικής δύναμης που όχι μόνο διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία, αλλά θεωρεί ότι οι ιδέες της είναι ικανές να πετύχουν αυτές τις μεγάλες αλλαγές.

Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ έδωσαν μια διαφορετική και γόνιμη οπτική, συμβατή με την παραπάνω, με την εξαγγελία μιας σειράς άμεσων μέτρων, στον αντίποδα του Μνημονίου, που μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα της εξόδου από τη σημερινή κατάσταση. Δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά αντιμετωπίζουν τις πιο ακραίες επιπτώσεις τους και ταυτόχρονα, ως άθροισμα ρεαλιστικών και άμεσα εφαρμόσιμων πολιτικών, δίνουν το έναυσμα για τη αλλαγή πορείας. Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι ανεξάρτητα από τη δανειακή σύμβαση και τις περίπλοκες διαπραγματεύσεις που η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ αναπόφευκτα θα εγκαινιάσει. Είναι ένα πρόγραμμα που προφανώς είναι βαθιά αντιμνημονιακό στη φιλοσοφία του, ακυρώνει πληθώρα επιλογών της μνημονιακής πολιτικής, αλλά ταυτόχρονα ξεδιπλώνει τη δική του δυναμική, καθώς κάθε επιμέρους άξονας μπορεί να αναπτύσσεται με νέα επιπρόσθετα μέτρα. Δεν είναι στατικό, αλλά δυναμικό πρόγραμμα.

Η επικέντρωση στους τρεις άξονες, της ανθρωπιστικής κρίσης, της επανεκκίνησης της οικονομίας μέσα από σημαντικές παρεμβάσεις στην υπερχρέωση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το πρόγραμμα απασχόλησης αναδείχθηκε ως ένα εξαιρετικά συνεκτικό πρόγραμμα, συμπαγές και προστατευμένο από τις κριτικές που επακολούθησαν. Το πρόγραμμα πέτυχε να βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, άλλαξε την πολιτική ατζέντα και έδωσε εξαιρετική δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κριτική της κυβέρνησης παραπαίει επί μία εβδομάδα. Ξεκίνησε από την υποτιθέμενη παροχολογία,- ένα εξαιρετικά αδύναμο επιχείρημα, καθώς δεν υπάρχει ούτε μία παροχή που να μην αφορά κοινωνική ομάδα που βιώνει με ακραίο τρόπο τις συνέπειες του Μνημονίου. Προχώρησε στην κοστολόγηση του προγράμματος, θεωρώντας ότι με τόσο "λίγα χρήματα" δεν γίνονται "τόσα πολλά". Έτσι το υπουργείο Οικονομικών προσέθεσε φανταστικά νούμερα σε αποστροφές της ομιλίας του Τσίπρα, που αφορούν πιο μεσοπρόθεσμες αυτονόητες διακηρύξεις (όπως, για παράδειγμα, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων). Οι υπουργοί προσέθεσαν ότι και οι λιγοστοί πόροι που προτείνονται για επιμέρους μέτρα είναι δεσμευμένοι με οριστικό τρόπο. Η κυβέρνηση μάλλον δοκιμάζεται στο επίπεδο που τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπεροχή και αυτός δεν είναι άλλος από τον τομέα των ιδεών.