Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2015

Ποιός φοβάται τη νεολαία;

Δεν έχει κριθεί οριστικά το θέμα των 100.000, γεννημένων το 1997, νέων, από τους τους οποίους η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου στερεί το δικαίωμα ψήφου, μολονότι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2015.
Αυτό τόνισε μιλώντας στο "Κόκκινο" η Δανάη Κολτσίδα, δικηγόρος και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες, καθώς και άλλα πρακτικά θέματα της εκλογικής διαδικασίας


Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: «Με μεθοδεύσεις κρατούν μακριά απο τις εκλογές
τη νεολαία που τους έχει γυρίσει τη πλάτη» 

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάπτυστη κυβερνητική μεθόδευση που με διάφορα προσχήματα προσπαθεί να κρατήσει μακριά τις νέες και τους νέους από τις εκλογικές κάλπες. Οι γεννηθείσες/έντες το 1997, δικαιούνται κανονικά να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, κάτι που αυτή τη στιγμή φαίνεται αβέβαιο. Το πρόσχημα γι’ αυτή την κυβερνητική μεθόδευση είναι η έλλειψη χρόνου προκειμένου να υποβληθούν οι σχετικές εγγραφές, κάτι που εξ ορισμού είναι εκτός συζήτησης, δεδομένου ότι οι εκλογικοί κατάλογοι μπορούν να ανανεώνονται αυτόματα από τα ηλεκτρονικά αρχεία του Εθνικού Δημοτολογίου.Η κυβέρνηση και μαζί της το σύνολο του παλιού, χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, κάθε άλλο παρά επιθυμούν τη νεανική ψήφο κι αν ήταν στο χέρι τους θα την καταργούσαν εντελώς. Ο λόγος είναι ότι η νεολαία, εδώ και καιρό τους έχει γυρίσει την πλάτη, δε συγκινείται από τα παραληρήματα φόβου κι ούτε πείθεται από κανένα «success story».
Καλούμε την κυβέρνηση και το σύνολο των εμπλεκόμενων στο θέμα κρατικών μηχανισμών να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και να μη διανοηθούν καν να στερήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των 18χρονων να ψηφίσουν.
Αρκετά έχουν πλήξει τα δημοκρατικά δικαιώματα των νεών ανθρώπων οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Την ύστατη ώρα της ύπαρξής τους δε χρειάζεται να προσθέσουν άλλη μια μαύρη σελίδα. Ούτως ή άλλως είναι παρελθόν σ’ ένα μέλλον που έχει ήδη ξεκινήσει.  
Διάβημα του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Εσωτερικών
για το δικαίωμα ψήφου των 18άρηδων

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση τροποποίηση, με Προεδρικό Διάταγμα, της σχετικής διάταξης, ώστε να καταρτισθούν οι εκλογικοί κατάλογοι εντός του α’ δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πιο νέων ψηφοφόρων.
Διάβημα προς τον Υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κατρούγκαλο και τη βουλευτή Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αντικείμενο την άμεση ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας τροποποίησης του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος για τις εκλογές, προκειμένου να μην στερηθούν για τεχνικούς ή τυπικούς λόγους το δικαίωμα ψήφου οι νέοι και νέες εκλογείς, που συμπληρώνουν τα 18 έτη στη διάρκεια του 2015. Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι νέοι και οι νέες που συμπληρώνουν τα 18 έτη από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2015.
Ωστόσο, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, η κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων γίνεται τον Φεβρουάριο κάθε έτους, με αποτέλεσμα φέτος που οι εκλογές πραγματοποιούνται τον Ιανουάριο να κινδυνεύει στην πράξη η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους φετινούς 18άρηδες.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση τροποποίηση, με Προεδρικό Διάταγμα, της σχετικής διάταξης, ώστε να καταρτισθούν οι εκλογικοί κατάλογοι εντός του α’ δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πιο νέων ψηφοφόρων.
Η σχετική πρωτοβουλία είναι επιβεβλημένη για λόγους ουσιαστικής πραγμάτωσης της δημοκρατίας αλλά και εκπλήρωσης του ηθικού περιεχομένου της πολιτικής, που δεν επιτρέπεται να αποκλείσει μερίδα του εκλογικού σώματος με οποιοδήποτε τυπικής ή τεχνικής φύσης πρόσχημα. Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, η σχετική πρωτοβουλία πρέπει να αναληφθεί άμεσα, προκειμένου να μην καταστεί εν τοις πράγμασιν ανεφάρμοστη και για να μην προκύψει δια παραλείψεως παραβίαση του Συντάγματος. Τόνισαν δε ότι, με δεδομένη την τεχνολογική εξέλιξη, η σχετική προσαρμογή είναι άμεσα υλοποιήσιμη και, συνεπώς, δεν υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία παρέλκυσης ή χρονοτριβής. Ο Υπουργός επιφυλάχθηκε να συζητήσει το θέμα με Υπηρεσιακούς παράγοντες και με τα συγκυβερνώντα κόμματα.

Διαβάστε ακόμα: Το σώμα της ΙΘ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων έστειλε ανοικτή επιστολή στα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και στους αντίστοιχους υπουργούς για την πρωτοφανή στέρηση των εκλογικών δικαιωμάτων των πολιτών που είναι γεννημένοι το 1997.