Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Η κυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ ανατράπηκε. Οι κυβερνητικές ευθύνες πέρασαν για πρώτη φορά σε ένα αριστερό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στις πολλές παρεμβάσεις που θα κληθεί να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι και η «ξεχασμένη» προγραμματικά παρέμβαση στο υπάρχον σωφρονιστικό σύστημα απέναντι στο οποίο τα κινήματα έδωσαν ουσιαστικούς και πολύμορφους αγώνες.

Η κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές και τα κρατητήρια της χώρας εξακολουθεί να είναι τραγική. Ο συνωστισμός των κρατουμένων φθάνει στα όρια της ασφυξίας. Οι κρατούμενοι διαβιούν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στιβαγμένοι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο. Κατάδικοι με υπόδικους, βαρυποινίτες με μικροπαραβάτες, ψυχικά πάσχοντες με υγιείς. Σε κελιά για δυο συνωστίζονται 4-5 κρατούμενοι με υποτυπώδη περίθαλψη και ανύπαρκτη ψυχολογική στήριξη. Τα διάφορα κυκλώματα μέσα και έξω από τις Ελληνικές φυλακές, οι ομάδες και συμμορίες που δρουν ανεξέλεγκτα σε αυτές καθιστούν την διαβίωση των κρατουμένων αφόρητη.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνει την αποτυχία ενός αυταρχικού συστήματος να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα με την ανταπόδοση και την ποινική καταστολή με αποτέλεσμα παρά την τεράστια παραγωγή νόμων και μέτρων να παραμένουν ,να συντηρούνται και να οξύνονται τα προβλήματα.

Ακόμη και τα ποινικά δικαστήρια που είναι επιφορτισμένα με την εφαρμογή των νόμων έχουν ελάχιστα περιθώρια να κατανοήσουν τις ανθρώπινες πραγματικότητες και είναι απομακρυσμένα από τις ανάγκες της κοινοτικής ζωής. Έτσι επιμένουν στην ανταπόδοση και την ποινική καταστολή .

Έτσι η εμπειρία της κράτησης και ο κοινωνικός στιγματισμός που στην συνέχεια προσάπτεται τον πρώην φυλακισμένο, συντελούν ώστε να είναι πρακτικά αδύνατο στους περισσότερους από αυτούς να ευθυγραμμιστούν με την κοινωνία και διάγουν ζωή ομαλή και δημιουργική με αποτέλεσμα μια σημαντική αναλογία κρατουμένων είναι «υποχρεωμένοι» να ξαναγυρίσουν στην φυλακή δηλαδή να υποτροπιάσουν. Τα ποσοστό της υποτροπής μεταξύ των εκτισάντων φυλάκιση φτάνει ως το 80 0/0 σε ορισμένα μέρη. Οι καταδίκες σε φυλακίσεις σπάνια φτάνουν στον τελικό τους σκοπό, που είναι η κοινωνική προσαρμογή των εγκληματιών αντίθετα συμβάλουν στην επιδείνωση του προβλήματος της εγκληματικότητας.

Στοιχεία της πολιτικής που ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια αποτελούν μεταξύ άλλων η απαξίωση και η μη εφαρμογή των επιεικών διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα, η εκδικητικότητα και η τιμωρία, οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, οι μεταγωγές, οι εξευτελισμοί των κρατουμένων.

Οι Αγροτικές Φυλακές απαξιώθηκαν στο έπακρο τα χρόνια που πέρασαν, μέρος τους μετατράπηκε σε κλειστή φυλακή και εκτάσεις τους ξεπουλήθηκαν μαζί με άλλα δημόσια και κοινά αγαθά . Οι εικόνες της ντροπής από τα κρατητήρια και το νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού έκαναν το γύρο του πολιτισμένου κόσμου και οι καταδίκες από τα παρατηρητήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων ντρόπιασαν την Ελλάδα και τον λαό μας.

Ζητούμενο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μαζική αποσυμφόρηση των φυλακών είτε με αποφυλακίσεις, είτε με άμεση εφαρμογή των εναλλακτικών ποινών κράτησης, η άμεση ενίσχυση των αγροτικών φυλακών και γενικώτερα η παραγωγική κράτηση με ταυτόχρονη ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Η ενίσχυση των αγροτικών φυλακών με την διατροφική αυτάρκεια των φυλακισμένων θα ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό θα συμβάλει σημαντικά στην κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων καθώς αυτοί θα μάθουν να δημιουργούν, να εκπαιδεύονται, να εργάζονται και να προσφέρουν σε μια καθοριστική φάση της ζωής τους.

Το ηλεκτρονικό βραχιόλι, ένα ζήτημα που δίχασε τον κόσμο της ριζοσπαστικής αριστεράς το προηγούμενο διάστημα, θα μπορούσε να λειτουργήσει υπό όρους σαν μέτρο αποσυμφόρησης.

Η πλήρης αποποινικοποίηση της χρήσης με την ουσιαστική στήριξη των δομών απεξάρτησης,είναι μέτρο που θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους χρήστες έξω από τις φυλακές και τομή που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών καθώς ένα μεγάλο μέρος των κρατουμένων κρατείται για ζητήματα ναρκωτικών που σχετίζονται με την εξάρτηση.

Συμπερασματικά η αριστερή ριζοσπαστική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια της συνολικής προσπάθειας για μια δικαιότερη και ισότιμη κοινωνία, θα πρέπει να σκύψει με προσοχή στα ζητήματα της ίσης, δίκαιης και ανθρώπινης μεταχείρισης των κρατουμένων και της μη ποινικοποίηση της φτώχειας.

Νίκος Τζάρας
μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χανίων
Μέλος της επιτροπής για την υπεράσπιση
των δικαιωμάτων των κρατουμένων στα Χανιά