Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση από το Κοινωνικό Στέκι 
 Στέκι Μεταναστών

Συγκέντρωση στα δικαστήρια 
 Τετάρτη 20/5/15 9,00 π.μ.
 
Στις 9/4/2012 στις 2:15 μετά τα μεσάνυχτα ένα αυτοκίνητο σταμάτησε στο στενό της Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Κατέβηκε ένα άτομο και απρόκλητα έσπασε την πόρτα του Κοινωνικού Στεκιού –Στεκιού Μεταναστών. Αυτόπτης μάρτυρας συγκράτησε τον αριθμό του αυτοκινήτου και κατέθεσε ως μάρτυρας στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων το ίδιο βράδυ. Ταυτόχρονα ενημερώθηκε από τους γείτονες το Στέκι και κατατέθηκε μήνυση κατ’ αγνώστων από εκπρόσωπό του, που βρέθηκε αμέσως στο σημείο.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε επίθεση στο Στέκι. Είχε ξαναγίνει και στις 16/12/2009, που μετά το σπάσιμο της ίδιας πόρτας από «άγνωστους», μετά έριξαν εύφλεκτο υλικό που προκάλεσε πυρκαγιά ευτυχώς μόνο στην είσοδο, αφού οι γείτονες πάλι έσωσαν το κτίριο. Δεν βρέθηκαν ποτέ οι δράστες, που άφησαν όμως τα σύμβολά τους: το μαίανδρο της χρυσής αυγής και τη σβάστικα των ναζί.

Από τον αριθμό του αυτοκινήτου εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης του εντός 24 ωρών από την Ασφάλεια, αλλά δεν παραπέμφθηκε με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Ο ιδιοκτήτης και πιθανός δράστης ή συνεργός είναι γνωστός χρυσαυγίτης από τις Καλύβες Αποκορώνου. Η δίκη του χρυσαυγίτη έχει καθοριστεί για την Τετάρτη 20/5/2012 με την κατηγορία απλά της «φθοράς ξένης ιδιοκτησίας»! Δηλ. το άτομο αυτό δικάζεται χωρίς να διαπιστώνεται ότι τα κίνητρά του είχαν ρατσιστικά κίνητρα! Απλά ήταν περαστικός και χωρίς λόγο, έσπασε την πρώτη πόρτα που βρήκε μπροστά του, έτσι για να ξεδώσει.

Το σημαντικότερο όμως όλων όσον αφορά τους χειρισμούς Αστυνομίας και Εισαγγελίας είναι ότι ο κατηγορούμενος παραπέμπεται να «δικαστεί» χωρίς αυτόπτη μάρτυρα, αν και υπήρξε, αφού ο μοναδικός άνθρωπος που θα μπορούσε να ρίξει φως στη υπόθεση και ήταν παρών στο σπάσιμο δεν έχει κληθεί στο δικαστήριο! Ο μόνος μάρτυρας που καλείται, είναι ο εκπρόσωπος του Στεκιού, που κατέθεσε τη μήνυση.

Η ολιγωρία και η συγκάλυψη τέτοιων "μικρών" ρατσιστικών επιθέσεων δημιουργεί στους χρυσαυγίτες το αίσθημα ότι είναι άτρωτοι, ότι αστυνομία και δικαιοσύνη τους προστατεύουν, με τη συνέχεια να είναι γνωστή: κανένας δισταγμός σε επιθέσεις κατά ανθρώπων.
 
- Απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη χωρίς συγκαλύψεις!
 
- Όχι στη φασιστική βία!
 
- Να δικαστεί ο χρυσαυγίτης με την επιβαρυντική κατηγορία των ρατσιστικών κινήτρων.
 
Όλοι στα δικαστήρια την Τετάρτη 20/5/15 και ώρα 9,00 π.μ.