Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Αιφνιδιαστικά, σε συμβολικό αποκλεισμό και κατάληψη των γραφείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, προχώρησαν από τις 7 και μισή το πρωί και για περίπου ένα δίωρο οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ, σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων αλλά και για τον εμπαιγμό και τους εκβιασμούς των τοκογλύφων – δανειστών απέναντι στη χώρα μας, το λαό και τους εργαζομένους.

Οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ ανάρτησαν δύο μεγάλα πανό (το ένα στην αγγλική γλώσσα) στα γραφεία της Κομισιόν:

- ένα με σύνθημα «Οι λαοί δεν εκβιάζονται – Η χώρα δεν πωλείται», και

- ένα δεύτερο, «The people cannot be blackmailed – The country isn't for sale», στον πρώτο όροφο των γραφείων της Κομισιόν στην Ελλάδα - οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ ανέβηκαν από τη σκοπιά που αστυνομικού φρουρού που υπάρχει στο σημείο, στο μπαλκόνι του ορόφου.

Περίπου 45 λεπτά αργότερα από τον αποκλεισμό των γραφείων της Κομισιόν από το ΜΕΤΑ, εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ, τα οποία απέκλεισαν την Ηρώδου Αττικού, όπου βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, με κλούβες (σ.σ.: τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στη γωνία Βασιλίσσης Σοφίας & Ηρώδου Αττικού, και επί μνημονιακών κυβερνήσεων η οδός προς το πρωθυπουργικό μέγαρο ήταν μονίμως αποκλεισμένη από αστυνομικές δυνάμεις).

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στις δράσεις του ΜΕΤΑ κατά των αντιδημοκρατικών, αντιλαϊκών και αντεργατικών απαιτήσεων των τοκογλύφων – πιστωτών, που ακόμα και σήμερα, παρά τη μεγάλη αλλαγή που σημειώθηκε στις 25 Ιανουρίου, προσπαθούν με εκβιασμούς να συνεχίσουν την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, που μόνο δεινά έχει φέρει στο λαό, στους εργαζομένους, στους συνταξιούχους, στους άνεργους, στη νεολαία, στην οικονομία και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Όπως υπογραμμίζει το ΜΕΤΑ, απάντηση στους εκβιασμούς των δανειστών είναι η εκπλήρωση της λαϊκής εντολής, για εφαρμογή νέας οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής ατζέντας,για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, η ανθρωπιστική κρίση, οι ανάγκες στην κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, τη παιδεία, αλλά και να υπάρξει πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας σε όφελος του λαού και του τόπου.


Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτά αποτελούν:

- Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Ενός χρέους άδικου και ταξικού, που ο ελληνικός λαός το πλήρωσε δύο και τρεις φορές, ενώ απ' αυτό επωφελήθηκε το παρασιτικό και χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, η αστική τάξη και το πολιτικό κατεστημένο που κυβέρνησε μεταπολεμικά τον τόπο. Ο συσσωρευόμενος πλούτος της χώρας μας δεν μπορεί να συνεχίσει να «γεμίσει» την καρδάρα της ικανοποίησης των δανειστών ή πολύ περισσότερο να συνάπτονται νέα δάνεια για αποπληρωμή των παλιών.
- Πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο.
- Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
- Άμεση αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας
- Επαναφορά των εργατικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που καταργήθηκαν στη μνημονιακή περίοδο.
- Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών που θεσπίστηκαν την προηγούμενη περίοδο (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.), άμεση επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και φορολογική ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων.
- Άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για βασικό μισθό στα 751€ ΤΩΡΑ, την επαναφορά των ΣΣΕ και του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων συνολικά, άρση των ανισοτήτων μεταξύ εργαζομένων πάνω και κάτω των εικοσιπέντε ετών, ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, φρένο στις απολύσεις, θέσπιση ενός νέου, δίκαιου βαθμολογίου -μισθολογίου και συστήματος στελέχωσης του Δημοσίου, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στη κοινωνία, τη στήριξη των εργαζομένων, την αξιοκρατική εξέλιξη σε θέσεις ευθύνης.
- Άμεση επαναφορά της Κυριακής Αργίας.
- Κατάργηση της ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας, των εργολαβιών, της ελαστικής, μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, αποκατάσταση του εργατικού δικαίου και στελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου και ιδιαίτερα της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ελεγκτικών μηχανισμών με μόνιμο προσωπικό, με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
- Καμιά ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων και βασικών κλάδων της οικονομίας που έχουν στρατηγικό ρόλο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη διασφάλιση της γεωπολιτικής της θέσης, κατάργηση όλων των αποικιοκρατικών συμβάσεων και συμφωνιών και σταδιακή επαναφορά στο Δημόσιο της στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και κλάδων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια.