Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προεκλογική διαδικασία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εντείνει την εξωστρεφή παρουσία του στο νομό Χανίων, με καθημερινές παρεμβάσεις και εκδηλώσεις.

Το Σάββατο το βράδυ (12/9) πραγματοποιήθηκε άλλη μια εκδήλωση, αυτήν την φορά στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάλεμε. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Πλατανιά, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, Παύλος Πολάκης. Την εκδήλωση προλόγισαν οι έτεροι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό, Βάλια Βαγιωνάκη, Αντώνης Μπαλωμενάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, και Γιώργος Σταθάκης.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, παραγωγικών φορέων και αγροτικών συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου. Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς, ακολούθησε λεπτομερής ανάλυση από τον πρώην Υπουργό, για το έργο της επτάμηνης διακυβέρνησης, όπως επίσης για τη στοχοθεσία του «παράλληλου προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα τετραετία, έτσι όπως παρουσιάστηκε και από τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη

Στην εκλογή του Κόρμπιν στο τιμόνι των Εργατικών στην Αγγλία αναφέρθηκε στον σύντομο χαιρετισμό της η πρώην βουλευτής και εκ νέου υποψήφια Βάλια Βαγιωνάκη, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: «Η μάχη που δόθηκε προκάλεσε ένα ρήγμα και διαφαίνεται αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη, αρκεί να μη διακόψουμε βίαια αυτό που ξεκίνησε ο ελληνικός λαός πριν από 7 μήνες».

Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης παρουσιάστηκε αυτοκριτικός, περιγράφοντας τις δυσκολίες, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται, στηλιτεύοντας παράλληλα συγκεκριμένες επιλογές: «Οι δυσκολίες της διαπραγμάτευσης είναι αντικειμενικές, ωστόσο η Κυβέρνηση δεν λειτούργησε συντονισμένα και υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό. Ο κ. Σαγιάς απέτυχε πλήρως στο ρόλο που του είχε ανατεθεί, ως γενικού συντονιστή του Κυβερνητικού έργου».

Από τη μεριά του, ο Ανδρέας Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τελική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «για να ξεμπερδεύουμε με το παλιό και για να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο». «Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά, το κλίμα απογοήτευσης έχει αντιστραφεί και η Τοπική Κοινωνία περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στο πεδίο της μάχης», σημείωσε.

Σύντομος, περιεκτικός και αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος στάθηκε στα θετικά σημεία της συμφωνίας, αλλά και στην αποκτημένη θετική και αρνητική εμπειρία της πρώτης κυβερνητικής θητείας.

Μόνο εμείς μπορούμε να χτυπήσουμε τη διαπλοκή

Χειμαρρώδης ως συνήθως, ο Παύλος Πολάκης, περιέγραψε τα βήματα της νέας Κυβέρνησης τους επόμενους μήνες, με στόχο να αντληθούν χρήματα που θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως αντιστάθμισμα των δυσμενών συνεπειών της Συμφωνίας: «Αν δεν το κάνουμε εμείς τότε ποιοι; Ποιοι θα χτυπήσουν το λαθρεμπόριο καυσίμων; Αυτοί που βάλαν μηχανές εισροών εκροών στο 40% των πρατηρίων και άφησαν το 60% να συνεχίζει; Αυτοί που τοποθέτησαν τις ίδιες μηχανές σε πλοία και σταθμούς διακομιδής, αλλά δεν έφτιαξαν λογισμικό για να λειτουργήσουν; Αυτοί που δεν σκέφτηκαν να ετοιμάσουν μια λίστα των πλοίων που διακινούν το πετρέλαιο και την λίστα αυτή την φτιάξαμε εμείς; Οι απώλειες φόρων προσεγγίζουν το ποσό του 1 δισ. ευρώ ετησίως και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να «κλειδώσουμε» το σύστημα έτσι ώστε μην «μπάζει» από πουθενά».



Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σκιαγράφησε το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, αλλά και ο έλεγχος καταθέσεων στο εξωτερικό. «Είδατε προχθές καινούργια στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητες. Οι λίστες είναι πολλές και πλέον μπορούμε να γνωρίζουμε όλες τις καταθέσεις από το 2000 και μετά, σε όλες τις τράπεζες. Ήδη έχει ξεκινήσει ο έλεγχος στις καταθέσεις του εξωτερικού και οι καταθέτες θα κληθούν να μας εξηγήσουν που βρήκαν τα λεφτά. Λίγοι είναι αυτοί που θα τα καταφέρουν…».