Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Aποσπάσματα από την ομιλία του Βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Μπαλωμενάκη, στη συζήτηση του προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής.
«Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Η σημαντικότερη πληροφορία στο νέο προϋπολογισμό είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2106 προσδιορίζεται στο 0,5%. Αυτό μεταφράζεται σε 850 εκατομμύρια περίπου με βάση το προσδοκώμενο ύψος του ΑΕΠ. Αν γυρίσουμε το ρολόι πίσω, στον πολύ πυκνό πολιτικά χρόνο των τελευταίων 10 μηνών, θα δούμε πως εκείνη ακριβώς η διαδικασία που σύσσωμη η αντιπολίτευση με ελαφρότητα ειρωνεύεται, η διαδικασία διαπραγμάτευσης δηλαδή, απέδωσε εξοικονόμηση τουλάχιστον 7 δις ετησίως, αφού όπως θυμάται ο ελληνικός λαός το πλεόνασμα το οποίο είχε συμφωνήσει η Κυβέρνηση Σαμαρά είχε προσδιοριστεί στο 4,5% του ΑΕΠ. Ιδού το σαφές, ορατό και μετρήσιμο κέρδος από μια κατά τα άλλα επώδυνη συμφωνία.
Εάν εδώ μέσα υπήρχε ειλικρίνεια από την Αντιπολίτευση, θα έπρεπε τουλάχιστον αυτό το υπαρκτό κέρδος να αναγνωρίζεται.  
Μπορούμε ν’ αναρωτηθούμε: Τι είδους προϋπολογισμός θα ερχόταν εάν δεν είχε αποδοκιμαστεί από το λαό η προηγούμενη διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ; Με τόσο επαχθή υποχρέωση για ετήσια αφαίρεση 4,5 % του ΑΕΠ, ανεξαρτήτως του ύψους του, προκειμένου να εξυπηρετείται το χρέος, θα μπορούσε να ασκηθεί στοιχειωδώς κοινωνική πολιτική; Θα μπορούσε να ενισχυθεί έστω και λίγο η εθνική συμμετοχή στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων;
Τώρα, χάρη στην αποφασιστική ελάφρυνση των υποχρεώσεων για πλεόνασμα, γίνεται εφικτή η πρόβλεψη για ενίσχυση των δαπανών του κοινωνικού προϋπολογισμού κατά 823 εκ. και (για πρώτη φορά εν μέσω κρίσεως) για αύξηση της εθνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 50-100 εκατομμύρια.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Οι άνεμοι της Ιστορίας έχουν αλλάξει σ αυτήν τη χώρα!
Για όσους μέσα και έξω από την Ελλάδα εξακολουθούν να φαντασιώνονται παρενθέσεις και ανατροπές. Εκείνους που με προφανή περιφρόνηση ή και αποστροφή προς την τρείς φορές εκφρασμένη βούληση του ελληνικού λαού να γυρίσει σελίδα, μιλούν για επιστροφή στο καταδικασμένο-φαύλο παρελθόν, η απάντηση υπάρχει και είναι ξεκάθαρη:
Η ηγεμονεύουσα Αριστερά, ήλθε για να μείνει!
Ήλθε για να διορθώσει, να θεραπεύσει παθογένειες δεκαετιών, να δημιουργήσει. Ενωτικά, με όραμα, με επιμονή και θέληση.
Δεν πρόκειται για την Αριστερά που θα βόλευε τις δυνάμεις της συντήρησης και τους κύκλους του κεφαλαίου που είχε ως τώρα συνηθίσει στο απυρόβλητο. Που θα βόλευε να μένει μόνο στους αγώνες και στις θυσίες. Αλλά για ένα σύγχρονο, ριζοσπαστικό κοινωνικό-πολιτικό εγχείρημα ριζικών αλλαγών.
Διατηρώντας τις διαχρονικές αξίες, την κοινωνική ευαισθησία, την ιστορικά πιστοποιημένη ανιδιοτέλεια, μαχητικότητα, την πίστη των ανθρώπων της σε μια κοινωνία ειρήνης, δικαιοσύνης και ευημερίας, αποδεικνύει σήμερα και θα εξακολουθήσει να αποδεικνύει ότι μπορεί και ασκεί με επιτυχία, με συναίνεση του λαού και των αλώβητων από τη διαπλοκή πολιτικών δυνάμεων, σύνθετα κυβερνητικά καθήκοντα και να τα φέρει σε επιτυχές τέλος.