Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

«Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μία Ευρώπη αλληλεγγύης και διαμερισμού των βαρών και της ευθύνης, τότε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και θα μοιραστούμε το βάρος», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός. 

«Χρειάζεται λοιπόν ένας αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων, από την Τουρκία και τα ελληνικά νησιά, προς όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μονάχα σε κάποιες συγκεκριμένες, προκειμένου να σταματήσει η διακίνηση ανθρώπων στο Αιγαίο και να πειστούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες ότι με έναν νόμιμο τρόπο κάποια στιγμή θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν, για να μην ρισκάρουν τη ζωή τους στους διακινητές. 


Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει ένας αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών, από τα ελληνικά νησιά προς τις χώρες καταγωγής των προσφύγων και προς την Τουρκία και, ταυτόχρονα ένας αξιόπιστος μηχανισμός relocation από τα ελληνικά νησιά προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να μοιραστούν το βάρος. 
Νομίζω ότι αυτή είναι η μόνη λύση», κατέληξε ο κ.Τσίπρας.

Αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο, ντροπή για την Ευρώπη

Ο κ.Τσίπρας νωρίτερα υπογράμμισε ότι «αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι μία μεγάλη ντροπή για τον κοινό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό. Εχουμε καθημερινά απώλειες δεκάδων ανθρώπινων ζωών, γιατί οι διακινητές, οι έμποροι της ανθρώπινης ελπίδας, δρουν ανενόχλητοι. 


Είναι αδιανότητο για δύο χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, που έχουν επενδύσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες δισεκατομμύρια σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και έχουν τεράστια συστήματα για να ελέγχει ο ένας τον άλλον, για να κάνουν παραβιάσεις οι Τούρκοι και να τους αναχαιτίζουμε εμείς πάνω από το Αιγαίο, να μην μπορούμε να ελέγξουμε τι συμβαίνει κάτω, στη θάλασσα.

Εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ευρώπη, αλλά η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Τη λογική "ο καθένας ας λύσει το πρόβλημά του μόνος του"; Τη λογική του ότι όταν το πρόβλημα δεν είναι στην αυλή μου δεν με νοιάζει, ας το λύσει αυτός που έχει το πρόβλημα; ή το ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση πανευρωπαϊκή, σε ένα διεθνές πρόβλημα, στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μία πρωτοφανή προσφυγική κρίση που μας αφορά όλους», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Η Ευρώπη να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης

Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δανειστών, ελπίζω ότι δεν θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του προγράμματος, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας από το Νταβός, όπου συμμετείχε σε πάνελ με θέμα το «μέλλον της Ευρώπης», παρουσία και του Γάλλου ομολόγου τοιυ, Μανουέλ Βαλς και του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε.

Η Ελλάδα έχει πετύχει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή αλλά το βάρος που σηκώθηκε ήταν τεράστιο. Κόστισε 25% του ΑΕΠ και τεράστια διόγκωση της ανεργίας, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το Euro2day.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να καταλάβουμε όλοι ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς πρέπει να έχουμε ανάπτυξη. Γι αυτό χρειάζονται ευρωπαϊκές και ιδιωτικές επενδύσεις. Παράλληλα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα αλλά και να χτιστεί πάλι το κράτος πρόνοιας.

Η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, αντικατοπτρίζει και τα προβλήματα της Ευρώπης. Πρέπει να αμβλυνθούν οι ανισότητες. Μια επιχείρηση στην Ελλάδα δανείζεται με 7% και μια ευρωπαϊκή με 1%. Πρέπει να βάλουμε κοινούς κανόνες στο φορολογικό και χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, κατέληξε.

Σόιμπλε: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα μόνη της, σημείωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Τα προβλήματα, τόνισε, πρέπει να αναγνωριστούν. Δεν θέλω να μιλώ για άλλες χώρες. Για τη δική μου θα πω ότι είναι σε σχετικά καλή κατάσταση αλλά έχουμε δημογραφικό πρόβλημα. Στην Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη αλλά έχουμε συνθήκες και κανόνες που δεν τηρούνται. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε.

Στάθηκε στον τραπεζικό τομέα και το ότι δεν πρέπει να πληρώνουν πλέον οι φορολογούμενοι για τη σωτηρία των τραπεζών. Για να γίνει η Ευρώπη ισχυρότερη πρέπει να υλοποιούνται αυτά που συμφωνήθηκαν, επανέλαβε.

Απαντώντας για το ότι η Γερμανία είναι από τους ισχυρούς υποστηρικτές της παραμονής του ΔΝΤ στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς (ο Ολλανδός Ρουτε τόνισε ότι και αυτός ανήκει σε αυτή την ομάδα) ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι στην αρχή δεν το ήθελα αλλά η καγκελάριος Μέρκελ επέμενε και είχε δίκιο (σ.σ. θέση που προκάλεσε χαμόγελα στην Κρ. Λαγκάρντ που βρισκόταν μεταξύ των θεατών) γιατί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το ελληνικό πρόβλημα.

Όταν τηρούνται οι κανόνες υπάρχει εμπιστοσύνη

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα ενός σχεδίου Μάρσαλ, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι χρειάζεται όχι τόσο για την Ευρώπη, αλλά για χώρες που έχουν καταστραφεί. Δεν μου αρέσει ο όρος αλλά χρειάζεται κάτι αντίστοιχο σε διάφορες χώρες γύρω μας που έχουν καταστραφεί, σημείωσε, προσθέτοντας ότι "έχουμε επενδύσει δισεκατομμύρια για τις γειτονικές χώρες".

Χρειάζονται και ενιαίοι δημοσιονομικοί κανόνες αλλά η Ευρώπη κινείται αργά. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι υπάρχουν κανόνες και συνθήκες που πρέπει να τηρούνται. Όταν γίνεται αυτό υπάρχει εμπιστοσύνη. Δεν μπορούμε να έχουμε κοινή αγορά αν δεν έχουμε «κοινή σταθερότητα», σημείωσε.