Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016


Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ συνάντηση για τα Εργασιακά.
Ενημερωθήκαμε από τον Δημήτρη Βρεττό ότι έχει παρθεί απόφαση για Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ και συνταξιούχων η οποία θα γίνει στην Αθήνα το επόμενο Σαββατοκύριακο και θα αφορά περίπου 1.500.000 άτομα.
Κατά την συνδιάσκεψη θα ιδρυθούν επιμέρους επιτροπές σε δημόσιο τομέα, ιδιωτικό τομέα και στους συνταξιούχους με παράλληλη απόφαση ίδρυσης της αντίστοιχης ομάδας εργασιακών σε όλες τις επιμέρους Νομαρχιακές του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης ενημερωθήκαμε για μια Πανευρωπαϊκή κίνηση για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με την επωνυμία MAYDAY.GR  η οποία μάλιστα ετοιμάζει πρόγραμμα σχετικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.
Όσων αφορά τα Χανιά, υπάρχει μεγάλο έλλειμμα συμμετοχής συνταξιούχων και ανέργων οι οποίοι ενώ αριθμητικά είναι πάρα πολλοί, παρ' όλα αυτά δεν είναι οργανωμένοι σε κανένα σωματείο. Παράλληλα υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το ΜΕ.Τ.Α καθώς,  μετά την διάσπαση οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ δέχονται πάρα πολλές λεκτικές επιθέσεις από συνδικαλιστές της ΛΑ.Ε, με τους οποίους συνεργάζονται στο συνδικαλιστικό όργανο του ΜΕ.Τ.Α. Έτσι υπάρχει  μια σκέψη για νέο συνδικαλιστικό όργανο με το όνομα ΣΥΜΜΑΧΙΑ στο οποίο πια οργανωμένα θα προσχωρήσουμε οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην συνέλευση ήταν σχεδόν καθολική η θέση των παρευρισκομένων ότι παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν στη συνύπαρξη μας με τους πρώην συντρόφους της ΛΑ.Ε, θα πρέπει να αποφευχθεί η διάσπαση στο συνδικαλιστικό τομέα (τουλάχιστον προς το παρόν) καθώς ο στόχος μας πρέπει να είναι η ενότητα και όχι η δημιουργία ενός καθαρά κομματικού συνδικαλιστικού οργάνου. Θέση την οποία εξουσιοδοτήσαμε τον Δημήτρη Βρεττό να μεταφέρει στη συνδιάσκεψη στην Αθήνα και θα μας εκπροσωπήσει.
Πάντως σε οποιαδήποτε περίπτωση ο σχεδιασμός στην οργάνωση των εργασιακών έχει ως εξής :
Δημιουργία τριών ομάδων εργασίας για κάθε κλάδο δηλ για Δημόσιο τομέα, Ιδιωτικό τομέα και Συνταξιούχους.
Στον δε ιδιωτικό τομέα θα περιλαμβάνονται και οι άνεργοι καθώς και οι επισφαλώς εργαζόμενοι. Σε κάθε ομάδα εργασίας θα εκλεγεί μια τριμελής γραμματεία. Η Νομαρχιακή Επιτροπή θα αποτελεί την ομπρέλα πάνω από κάθε  γραμματεία και θα στελεχώνεται από ένα μέλος κάθε  εργασιακού κλάδου