Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Μπροστά στον «πιο δύσκολο κάβο» όπως ο ίδιος αξιολογεί την τρέχουσα συγκυρία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω της εφ' όλης της ύλης συνέντευξής του στην «Αυγή» της Κυριακής αναγγέλλει ότι «πολύ σύντομα» θα κλείσουν οι προκλήσεις της αξιολόγησης, του χρέους και του προσφυγικού -και μόλις συμβεί αυτό, «η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα». Με την κοινωνία όρθια, όπως τονίζει με έμφαση σε άλλο σημείο.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

* Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών δίνουν και παίρνουν. Έχουν βάση; Το «πάση θυσία όχι εκλογές» ισχύει σε κάθε περίπτωση;

Εκλογές έγιναν πριν από τρεις μήνες και συνολικά η πολιτική μας έχει κριθεί από τον λαό μας στις κάλπες, τρεις φορές σε λιγότερο από ένα χρόνο. Φαίνεται όμως πως κάποιοι δεν μπορούν να το χωνέψουν αυτό. Και επιδίδονται εκ νέου σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ξαναζεστάνουν το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». Υποκινούν τον κοινωνικό αυτοματισμό, προσπαθούν να εμπλέξουν τους θεσμούς, ελπίζουν να αποβεί εις βάρος της χώρας μας η διαπραγμάτευση για να φθείρουν την κυβέρνηση.
Έφτασαν στο σημείο να κάνουν μεγάλη φασαρία για την ψήφιση και εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος, που αφορά μέτρα για τους άστεγους και τους άπορους. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να το μπλοκάρουν για ενάμιση μήνα. Δεν έχουν πολιτικό σχέδιο. Τα δάνειά τους υπερασπίζονται και τα χρεοκοπημένα ΜΜΕ που τους στηρίζουν. Η ακατάσχετη εκλογολογία είναι μέρος αυτού του σχεδίου. Και δεν πρόκειται να τους βγει. Η κυβέρνηση είναι εδώ για να συγκρουστεί με το κατεστημένο και η κοινοβουλευτική μας ομάδα, όσο βιώνει αυτόν τον πόλεμο, γίνεται σαν σκληρή γροθιά.

* Πολλοί όμως είναι αυτοί που αναρωτιούνται, ακόμα και στο εσωτερικό της Αριστεράς, αν η κυβέρνηση θα τα καταφέρει με τόσο δυσμενείς συσχετισμούς δύναμης...

Μην αμφιβάλλετε γι' αυτό. Η διαπραγμάτευση είναι στο τέλος της και αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο σημείο. Αυτό όμως είναι κάτι που το γνωρίζαμε από πριν. Το καινούργιο είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη της. Η φωνή της ακούγεται στην Ευρώπη. Αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, είναι ιδιαίτερα θετικά.
Το 2015 πετύχαμε υπέρβαση των εσόδων κατά 2 δισ., γεγονός που μας δίνει σημαντική δημοσιονομική ανάσα. Εμφανίσαμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ - είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, εκεί που για δεκαετίες ήμασταν τελευταίοι. Καταφέραμε να μειώσουμε κατά μιάμιση μονάδα την ανεργία. Κάναμε σημαντικά αναπτυξιακά βήματα, όπως η ολοκλήρωση του αγωγού TAP. Και οι επίσημες προβλέψεις της Κομισιόν μας δείχνουν ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη. Συνεπώς, είναι βάσιμη η προσδοκία ότι, με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος, ανοίγει μια καινούργια σελίδα για την Ελλάδα.

* Γιατί πρέπει να υπάρχει κρατική παρέμβαση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και πρέπει να είναι τέσσερις οι άδειες;

Είκοσι πέντε χρόνια οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν χωρίς νόμιμες άδειες. Πάνω σε αυτό το καθεστώς ανομίας στήθηκε στην Ελλάδα όλο το σύστημα της διαπλοκής. Αυτοί που κατείχαν τις συχνότητες είχαν και τη δυνατότητα να προωθούν τα οικονομικά τους συμφέροντα, να κλείνουν τις δουλειές τους με το κράτος και να χειραγωγούν την πολιτική ζωή του τόπου. Αυτό λοιπόν τελειώνει. Μια από τις πιο καθοριστικές προϋποθέσεις για να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της διαπλοκής είναι να συντηρούνται οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί από τα έσοδά τους και το προϊόν που διαθέτουν∙ και όχι από τις παράλληλες δραστηριότητες του καναλάρχη, τα πολιτικά ντιλ και τα θαλασσοδάνεια.
Αν κάποιος έχει κανάλι και δεν μπορεί να το λειτουργήσει με τα διαφημιστικά έσοδα, θα προσπαθήσει να το λειτουργήσει με άλλους, μη θεμιτούς τρόπους. Επομένως ο αριθμός των αδειών ορίζεται από το μέγεθος της διαφημιστικής πίτας. Η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν είναι παρέμβαση, είναι εφαρμογή της νομιμότητας. Επιδιώξαμε η ρύθμιση αυτή να γίνει με συναινετικό τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε όμως στην αντιπολίτευση να μπλοκάρει τη διαδικασία για να διατηρηθεί ανέπαφο το σημερινό αμαρτωλό καθεστώς.

* Κατηγορήσατε τον κ. Μητσοτάκη ότι «ξεπληρώνει γραμμάτια στη διαπλοκή». Τι εννοείτε;

Η διαπλοκή είναι στενά συνδεδεμένη με το παλιό κομματικό κατεστημένο. Και τα δύο έχουν ονοματεπώνυμο. Θυμηθείτε τα εκκωφαντικά σκάνδαλα των προηγούμενων χρόνων: τη Siemens, τα κομματικά θαλασσοδάνεια, τα υποβρύχια, τις χαριστικές ρυθμίσεις στους χαϊδεμένους του συστήματος.
Δείτε τι γινόταν με τις λίστες του μαύρου χρήματος. Τις εξαφάνισαν με το επιχείρημα ότι είναι άχρηστες και παράνομες και η τωρινή κυβέρνηση τις εκκαθαρίζει και εισπράττει εκατομμύρια. Θυμηθείτε πόση και τι είδους υποστήριξη τους είχαν προσφέρει τα κανάλια στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του προηγούμενου χρόνου σπέρνοντας τρόμο και πανικό στον κόσμο. Και δείτε, αντίστοιχα, με πόσο πάθος υπερασπίστηκε η Ν.Δ. το δικαίωμα των καναλαρχών να κατέχουν τις συχνότητες παράνομα. Αν αυτά δεν είναι αμοιβαίες δεσμεύσεις και εξόφληση γραμματίων, τότε τι είναι;

* Η κυβέρνηση κατηγορείται για το τάιμινγκ που επέλεξε. Την ώρα που είναι ανοιχτό το ασφαλιστικό, με κινητοποιήσεις κ.ο.κ. Τι απαντάτε;

Δεν μας φοβίζουν τα ανοιχτά μέτωπα. Είπαμε ότι θα βάλουμε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και το κάναμε. Είπαμε ότι θα διερευνήσουμε τις λίστες που οι προηγούμενοι έκρυβαν στα συρτάρια και το κάναμε. Είπαμε ότι, παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές δυσκολίες, θα προωθήσουμε την κοινωνική μας πολιτική και το κάναμε. Κρατήσαμε τον λόγο μας στο θέμα των Λιπασμάτων, στον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, στα σχολικά συσσίτια για τα σχολεία φτωχών περιοχών. Παράλληλα έχουμε μπροστά μας τρεις μεγάλες προκλήσεις: την αξιολόγηση, το ζήτημα του χρέους και το προσφυγικό. Θα τα διαχειριστούμε όλα με τον πιο αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο. Όταν τα μέτωπα αυτά κλείσουν - και θα κλείσουν πολύ σύντομα, η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα.

* Το προσφυγικό όμως φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερο θέμα. Πώς ακριβώς ελπίζετε ότι θα κλείσει αυτό το μέτωπο;

Το κλειδί του προβλήματος είναι να μεταφερθεί το επίκεντρο της διαχείρισης του προσφυγικού στην Τουρκία, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί από τη γειτονική μας χώρα και την Ε.Ε. Η επανεγκατάσταση προσφύγων προς την Ε.Ε. απ' ευθείας από τουρκικό έδαφος πρέπει να είναι ένα καθοριστικό βήμα. Δεχτήκαμε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ υπό την εξαιρετικά αυστηρή προϋπόθεση ότι θα είναι σεβαστά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία θα επιχειρούν η κάθε μία μέσα στα δικά της χωρικά ύδατα. Αυτό είναι απόλυτα σαφές στο τελικό κείμενο και διατυπώθηκε ρητά και από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ. Υπ' αυτόν τον όρο θεωρούμε ότι δημιουργούνται σοβαρές προϋποθέσεις ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

* Προειδοποιήσατε τους θεσμούς, ειδικά τους μη ευρωπαϊκούς, να μην κωλυσιεργούν. Η μονομερής νομοθέτηση του ασφαλιστικού είναι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζετε;

Αυτό που πρέπει σε αυτή τη φάση να σημειωθεί είναι ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση δεν εξυπηρετεί κανέναν. Έχουμε δώσει τις θέσεις μας για το ασφαλιστικό από τις αρχές Ιανουαρίου, έχουμε ενημερώσει τους θεσμούς και, ενάμιση μήνα μετά, δεν έχουμε καμία επίσημη θέση. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, επειδή οι θεσμοί έχουν διαφωνίες μεταξύ τους. Ελπίζω ότι θα ξεκαθαρίσουν τη στάση τους το συντομότερο, γιατί ο χρόνος έχει στρατηγική σημασία για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
Δεν γίνεται να καθυστερεί άλλο το πρόγραμμα επειδή οι θεσμοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Ούτε έχει νόημα ολόκληρη η Ευρώπη να καθυστερεί συζητώντας πάνω σε στόχους που όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι ρεαλιστικοί, όταν, μάλιστα, αντιμετωπίζει προκλήσεις που την υπερβαίνουν, όπως αυτή της προσφυγικής κρίσης. Με δυο λόγια αυτό που εξετάζουμε και ζητάμε είναι να σταματήσουν κάποιοι μονομερώς να κωλυσιεργούν εμποδίζοντας τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

* Αν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προϋποθέτει κάποια μείωση των συντάξεων από ένα όριο και πάνω, τι θα κάνετε;
Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις. Η εκτίναξη της ανεργίας τα χρόνια της λιτότητας έχει οδηγήσει το 50% των νοικοκυριών να έχει ως μοναδική πηγή βιοπορισμού μία και μοναδική σύνταξη. Οι συντάξεις συντηρούν περισσότερες από μία οικογένειες και κρατούν σε κάποια επίπεδα τη ζήτηση. Η περικοπή των συντάξεων είναι βαθύτατα υφεσιακό μέτρο. Γι' αυτό τις απορρίπτουμε στη διαπραγμάτευση. Επιλέξαμε το ισοδύναμο που προκύπτει από μια μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, πράγμα με το οποίο οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφώνησαν. Ο μόνος που δεν συμφώνησε ήταν η αντιπολίτευση, που επιθυμεί διακαώς μείωση των συντάξεων, γιατί έχει επενδύσει στην κοινωνική δυσαρέσκεια.

* Το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί στους δρόμους κοινωνικές δυνάμεις που βρίσκονται ταξικά κοντά στην Αριστερά. Πιστεύετε ότι τα κινήματα προσδίδουν διαπραγματευτική δύναμη στην κυβέρνηση;

Σε προηγούμενες εποχές όλα αυτά τα στρώματα θα είχαν λοιδορηθεί και κατασυκοφαντηθεί. Κάθε μέρα θα είχαμε από τα καθεστωτικά ΜΜΕ αποκαλύψεις για την έκταση της φοροδιαφυγής τους, την κατάχρηση προνομίων, τις διασυνδέσεις των εκπροσώπων τους κ.λπ. Εμείς δεν επιλέξαμε πόλεμο λάσπης. Καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι είναι πιεσμένοι αφόρητα μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο μαζί τους, ώστε να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε ότι κάποιοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν αυτά τα κινήματα και να τα σύρουν σε γραμμή αδιαλλαξίας.

* H αντίδραση του αγροτικού κόσμου σας ανησύχησε;

Να επαναλάβω ότι μετά από πέντε χρόνια λιτότητας, αλλά και δεκαετίες συσσωρευμένων προβλημάτων και αντιφάσεων, η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο είναι πραγματικά δύσκολη και σοβαρή. Θεωρούμε ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν μόνο με ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο. Έχουμε απευθύνει πρόταση για διάλογο στους εκπροσώπους των αγροτών. Όχι μόνο για τα ασφαλιστικά θέματα, αλλά συνολικά για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και τη μετεξέλιξή της σε έναν ισχυρό παραγωγικό κλάδο. Η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο.
Ο διάλογος επιτρέπει στις απόψεις να ακούγονται χωρίς διαμεσολαβήσεις και χωρίς παραπληροφόρηση. Είναι σαφές ότι κάποιοι για τους δικούς τους λόγους επιλέγουν τη γραμμή της αδιαλλαξίας. Η γραμμή αυτή δεν μπορεί να έχει ούτε ουσιαστικό αποτέλεσμα ούτε διάρκεια. Η κυβέρνηση έχει απευθύνει ήδη πρόσκληση για ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση με τους αγρότες, όπως άλλωστε επιδιώκει να κάνει με όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.

* Παραμένει στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης το «παράλληλο πρόγραμμα» παρά τη σκληρή επιτροπεία; Ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα;

Δεσμευτήκαμε ότι θα υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία προωθώντας παράλληλα ένα πλέγμα μέτρων που θα στηρίζει τους πιο αδύνατους. Αυτοί βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας την ώρα που οι άλλοι κάνουν ότι δεν τους βλέπουν. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της αντιπολίτευσης να μπλοκάρει το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, επιχειρώντας μάλιστα να προκαλέσει και παρέμβαση των δανειστών, το νομοσχέδιο προχωράει στη Βουλή προωθώντας λύσεις για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν ανάγκη από κάποια στήριξη. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

* Θεωρείτε ότι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τις οποίες επισημαίνετε, είναι ζήτημα πολιτικής τακτικής ή θέμα πολιτικής ουσίας;

Νομίζω ότι είναι και τα δύο. Και θέλω να επισημάνω ότι ακόμα και στις αποσπασματικές προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης για το ασφαλιστικό φαίνονται ξεκάθαρα οι θατσερικές κατευθύνσεις που θέλει να δώσει στη Νέα Δημοκρατία: ιδιωτική ασφάλιση, περικοπές μισθών και συντάξεων, αφήστε τους φτωχούς στην τύχη τους. Κάποια στιγμή μάλιστα μίλησε και για «ταξικό μίσος» εννοώντας ότι η πολιτική μας μεροληπτεί υπέρ των πιο αδυνάμων.
Στην πραγματικότητα ταξικό μίσος αποπνέει, αλλά από την αντίστροφη κατεύθυνση, η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία του. Θα τον φέρνουμε όσο το δυνατόν συχνότερα στη Βουλή για να μας τα εξηγήσει περισσότερο. Να πει στους πολίτες τη θέση του για την απελευθέρωση των απολύσεων, για το πώς πρέπει να είναι οι εργασιακές σχέσεις, για το πώς αντιλαμβάνεται την αναδιανομή και το κοινωνικό κράτος. Είναι ευτύχημα που η νέα ηγεσία της Ν.Δ. είναι τόσο κατασταλαγμένη ιδεολογικά. Επιδίωξή μας είναι να υπάρξει καθαρή αντιπαράθεση ανάμεσα στο δικό μας και το δικό τους πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο.

* Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης;

Οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα είναι ο αναπτυξιακός νόμος, το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η αλλαγή του πλαισίου δημοσίων συμβάσεων, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα και τα καύσιμα και το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. Σε όλα υπάρχει το αποτύπωμα αυτής της κυβέρνησης, που είναι η προώθηση της αλληλεγγύης και η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

* Η αντιπολίτευση και ΜΜΕ σας κατηγορούν για κομματική επέλαση στο κράτος. Ο Γ. Δραγασάκης δήλωσε στον “Αθήνα 984” ότι «ενδεχομένως» θα έπρεπε να ήταν περισσότερο αυστηρή η κυβέρνηση. Εσείς τι λέτε;

Έχουμε απαντήσει ήδη με στοιχεία. Ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει για επέλαση στο κράτος είναι το παλιό πολιτικό κατεστημένο με τις στρατιές των χρυσοπληρωμένων ειδικών συμβούλων. Φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης. Και να μην νομίζουν ότι τους οδηγεί κάπου η τακτική των «ομάδων αλήθειας» να απομονώνουν ανθρώπους και να τους κανιβαλίζουν προσωπικά. Θα ήταν καλύτερο να προσπαθήσουν να κάνουν αντιπολίτευση επί της ουσίας. Αν έχουν κάτι πολιτικό να πουν.

* Πώς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη (Ισπανία - Πορτογαλία) και τις διεργασίες στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και των Πρασίνων;

Στην Ευρώπη διαμορφώνεται ένα μέτωπο κατά της λιτότητας που διευρύνεται συνεχώς. Η δυναμική είναι με το μέρος μας και ενισχύεται σταθερά. Το τοπίο αλλάζει στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Υπάρχει πλέον μια πιο ξεκάθαρη στάση της ιταλικής κυβέρνησης και μια νέα δυναμική στην Ιρλανδία. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα διαμορφώνει μια πιο επιθετική ατζέντα κατά της λιτότητας. Αυτά είναι βήματα που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες.
Η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζουν ξεχωριστό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του μετώπου. Και οφείλω να πω ότι στις συμμαχίες δεν κοιτάμε τους άλλους στα δόντια ούτε ζητάμε πιστοποιητικά ιδεολογικής καθαρότητας. Μας αρκούν αυτά που μας ενώνουν - και είναι πολλά. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και τα μέτωπο της αλλαγής αυτής κερδίζει κάθε μέρα και περισσότερο έδαφος.

* Η εικόνα το τελευταίο διάστημα τόσο από τη Λευκωσία όσο και από τον διεθνή παράγοντα είναι ότι το 2016 θα είναι έτος επίλυσης του Κυπριακού. Θεωρείτε βάσιμη αυτήν την αισιοδοξία;

Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες η προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού είναι τόσο κοντά. Η ελληνική θέση είναι ότι πρέπει να αφήσουμε τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να τα βρουν χωρίς κηδεμονίες και χωρίς εγγυητές. Και είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι και οι δύο κοινότητες έχουν ισχυρή βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Η αισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού είναι περισσότερο από βάσιμη και η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει άλλον έναν πόλο σταθερότητας, τόσο αναγκαίο στις μέρες μας στην ευρύτερη περιοχή.

* Μετά τη διπλή επίσκεψη στο Ισραήλ, σε σύντομο χρόνο, και την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Ιράν μετά από δεκαετίες, ποια είναι τα επόμενα βήματα στην εξωτερική πολιτική;

Οι τριμερείς Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, η αναθέρμανση των σχέσεων με την Τουρκία και η αναβάθμιση των σχέσεων με το Ιράν δείχνουν το πολυδιάστατο της εξωτερικής μας πολιτικής. Αυτή η στρατηγική έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, το εξωτερικό εμπόριο, οι επενδύσεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αναδεικνύει τη χώρα μας ως παράγοντα σταθερότητας, σε μια ευαίσθητη και διαρκώς αποσταθεροποιούμενη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα θα αναβαθμίζει και θα διευρύνει τις διεθνείς επαφές της, ενισχύοντας τον γεωπολιτικό της ρόλο, αλλά και την οικονομία της.

* Πρώην σύντροφοί σας συντάσσονται με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας να πέσει η κυβέρνηση και σας κατηγορούν για προδοσία. Τι απαντάτε;

Δεν θέλουμε να κόψουμε γέφυρες. Αλλά και αυτοί δεν πρέπει να χάνουν το μέτρο. Δεν γίνεται να μπουκάρουν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ παριστάνοντας τους αγανακτισμένους αγρότες, και μάλιστα μαζί με χρυσαυγίτες. Όλοι γνωριζόμαστε στην Αριστερά.

* Θα γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη;

Βεβαίως και θα γίνει. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα ανασυγκρότησης της Αριστεράς, που θα συμπέσει με το ξεκίνημα μιας νέας πορείας για τη χώρα. Εκεί θα γίνει ο απολογισμός και θα βάλουμε νέους, πιο δυναμικούς και φιλόδοξους στόχους.

* Κλείνοντας, πριν από οκτώ χρόνια εκλεγήκατε πρόεδρος του Συνασπισμού. Ποιος είναι ο απολογισμός σας, τι θα θέλατε να είχατε αποφύγει, ποια η στιγμή που σας «σημάδεψε»;

Αισθάνομαι ότι ο τελευταίος χρόνος ήταν τόσο συμπυκνωμένος πολιτικά, ώστε ήταν σαν τους εφτά προηγούμενους μαζί. Δεν είναι όμως ακόμα ώρα να μιλήσουμε για τον απολογισμό. Δώσαμε μια σκληρή μάχη στην πρώτη περίοδο, για την οποία θα μιλούν οι ιστορικοί του μέλλοντος. Αποφασίσαμε τον συμβιβασμό γιατί τα άλματα προς τα εμπρός δε μπορεί να είναι άλματα στο κενό. Και σήμερα, τέσσερις μόλις μήνες μετά την επανεκλογή μας, με εντολή να υλοποιήσουμε τη συμφωνία -κρατώντας, όμως, τις κόκκινες γραμμές που παρουσιάσαμε στον ελληνικό λαό- βρισκόμαστε μπροστά στον πιο δύσκολο κάβο. Πιστεύω πως θα τον ξεπεράσουμε. Και θα κάνουμε τον απολογισμό όταν πρέπει.
Πριν από λίγες μέρες γιορτάσαμε τον ένα χρόνο από τη πρώτη εκλογή του Γενάρη. Όταν θα γιορτάζουμε τον ένα χρόνο από την επανεκλογή μας, τον επόμενο Σεπτέμβρη, θα έχουμε μεγαλύτερο περιθώριο για ασφαλή συμπεράσματα και απολογισμό. Πιστεύω ότι θα είναι θετικός. Τώρα δεν σκέπτομαι τίποτε άλλο εκτός από το πώς θα πετύχουμε να κλείσουμε την περίοδο της αβεβαιότητας και της σκληρής εποπτείας και να οδηγηθούμε σε πιο ήρεμα νερά, με την κοινωνία όρθια. Αυτό περιμένει από εμάς η κοινωνία. Και να είστε σίγουροι: το μόνο που μας απασχολεί είναι να δικαιώσουμε της προσδοκίες όχι μόνο του λαού που μας εμπιστεύτηκε στα δύσκολα, αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης.