Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, με αφορμή την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση επί της τροπολογίας για τις off shore. 

«Το ερώτημα είναι γιατί η Νέα Δημοκρατία το έβαλε στα πόδια; Δύο είναι οι πιθανές αιτίες. Είτε γιατί συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες κατά την ονομαστική ψηφοφορία, οι οποίες θα τους εξέθεταν, είτε επειδή τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των 60 ημερών για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε εταιρικό κεφάλαιο εταιριών του εξωτερικού», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια.



Οπως είπε ο ίδιος, «δεν είναι τα δικά μας στελέχη στα panama papers, ούτε στα ημερολόγια του κ. Χριστοφοράκου, ούτε στις λίστες, ούτε στα pay roll της Siemens».

Και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ με το μέτωπο καθαρό, δίνουμε έναν έντιμο αγώνα, προκειμένου μέρα με τη μέρα να ανακτήσουμε στο ύψος του τον ελληνικό λαό και την κοινωνία, ένα έντιμο αγώνα μέσα σε συνθήκες κρίσης που δεν δημιουργήσαμε εμείς».



«Το ψέμα», είπε ο πρωθυπουργός, «έχει κοντά ποδάρια. Ολα όσα εκτυλίχθηκαν στην Ολομέλεια αποδεικνύουν μία στρατηγική αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παράξει έναν πολιτικό λόγο σοβαρό, που να έχει αρχή μέση και τέλος», κάνοντας λόγο για «ογκώδες αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας». 

«Ο πολιτικός λόγος και όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι βασισμένος στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της διαπλοκής και του κίτρινου τύπου, είπε, επίσης, ο κ. Τσίπρας.

«Φέρνουμε μια βελτιστοποίηση της προηγούμενης ρύθμισης, ίσως κάποιοι πουν ότι αυτό γίνεται με υπερβολικό τρόπο, όμως μόνο με υπερβολές μπορεί να απαντήσει κανείς στην λάσπη και την χυδαιότητα» τόνισε ο ίδιος.

«Δεν θα ανεχθούμε μύγα στο σπαθί μας σε θέματα ηθικής» 

«Αυτή εδώ η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να ανεχθούμε μύγα στο σπαθί μας σε θέματα ηθικής», υπογράμμισε αργότερα ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον επικεφαλής του Ποταμιού. 

Προηγουμένως ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον κ. Θεοδωράκη ότι σχοινοβατεί μεταξύ ενός λόγου που φαντάζει σοβαρός, τεκμηριωμένος και ήρεμος και του λαϊκισμού. 



Ο ίδιος υπενθύμισε ότι τη διάταξη είχε υπερψηφίσει και το Ποτάμι το οποίο στη συνέχεια «έβγαζε επί τρεις ημέρες ανακοινώσεις άκρατου λαϊκισμού», ενώ χαρακτήρισε τον κ. Θεοδωράκη «συνήγορο του απόντος» (σ.σ. του προέδρου της ΝΔ). 

Eπίσης στην αναφορά ότι "η διάταξη θα καταπέσει", ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα «θα προσφύγει κάποιος από εδώ (σ.σ. τη Βουλή) για να καταπέσει;». 

«Η ΝΔ το έβαλε στα πόδια»
«Η ΝΔ το έβαλε στα πόδια». Αυτός είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού με αφορμή την αποχώρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συζήτηση και την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το θέμα της τροπολογίας για τις offshore.

«Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου. Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά».

Λίγο νωρίτερα, με ανάρτησή της στο twitter η κυβερνητική εκπρόσωπος είχε σχολιάσει την αποχώρηση της ΝΔ αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ένα τέταρτο άντεξε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή την υπεράσπιση της πολιτικής ηθικής και της διαφάνειας. Αποκαλύφθηκαν...». 

Ένα τέταρτο άντεξε η @neademokratia στη βουλή την υπεράσπιση της πολιτικής ηθικής και της διαφάνειας. Αποκαλύφθηκαν...