Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Η συζήτηση για τη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη έχει αρχίσει σιγά-σιγά να αποκτά τα χαρακτηριστικά σοβαρότητας που απαιτεί η υπόθεση. Μια σειρά από παραποιήσεις, συσκοτίσεις και παρερμηνείες κάλυψαν στο παρελθόν τοποθετήσεις προσώπων και φορέων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, συμβάλλοντας στη συζήτηση αλλά και την επίλυση, θεωρεί σημαντικό να τοποθετηθεί με σαφήνεια στα παρακάτω:

  • Η Κρήτη, με όλες τις ιδιαιτερότητες του παραγωγικού της μοντέλου, δεν εξαιρείται έτσι κι αλλιώς από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει κάθε γωνιά της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για την προσπάθεια διαχείρισης της τεράστιας προσφυγικής ροής που περνά από τη χώρα μας.
  • Κανείς δεν μίλησε ποτέ για τη δημιουργία hot spot στην Κρήτη. Η φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη δεν θα γίνει με όρους κλειστών δομών, αλλά με τρόπους ανοιχτής φιλοξενίας (σπίτια και διαμερίσματα, ξενώνες ή ανοιχτά camps κ.τ.λ.).
  • Η αναστάτωση που προέκυψε από την προσφυγική κρίση μείωσε  προσωρινά τις τουριστικές αφίξεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτό όμως οφείλεται τόσο στην αναπάντεχα μαζική και ξαφνική είσοδο προσφύγων (συνθήκη που πια δεν ισχύει), όσο και στην υπερσυγκέντρωση προσφύγων σε μαζικές δομές (συνθήκη που αίρεται σταδιακά με τα προγράμματα επανεγκατάστασης και διασποράς).
  • Ασφαλώς στην όλη διαχείριση υπήρξαν κατά περίπτωση προχειρότητες και αστοχίες. Για να αποφευχθούν τα φαινόμενα αυτά χρειάζεται συνεργασία των ΟΤΑ, των τοπικών φορέων και της κυβέρνησης σε πνεύμα αλληλοκατανόησης. Οι κραυγές άρνησης, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά επιτείνουν το πρόβλημα. Οι Δήμοι ιδιαίτερα χρειάζεται να παίξουν κομβικό ρόλο, για τον οποίο απαιτείται κατάλληλη προετοιμασία και όχι καλλιέργεια ξενοφοβικών ανακλαστικών χαϊδεύοντας επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία έτσι κι αλλιώς ουδόλως βλάπτονται.
  • Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός αφορά ορθολογική κατανομή των προσφύγων σε όλο το νησί. Σε έναν τέτοια σχεδιασμό, με βάση πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια, θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν επικίνδυνο, να μιλάμε για διατάραξη οποιασδήποτε συνθήκης υγιεινής, ασφάλειας ή παραγωγής.
  • Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη προκαταγραφεί και έχουν τύχει ιατρικής φροντίδας και των απαραίτητων εμβολιασμών. Η κινδυνολογία περί υγειονομικών απειλών απλώς δεν υφίσταται.
  • Η περιλάλητη και πολλαπλώς επικαλούμενη κρητική φιλοξενία δεν μπορεί να ισχύει μόνο για τους συναλλαγματοφόρους τουρίστες. Δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τα ευάλωτα θύματα του πολέμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων καλεί τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους σε υστερικές και ξενοφοβικές κραυγές και να επιδείξουν με τη στάση τους και τη δράση τους τα αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού που δεδομένα έχουν. Διότι η αλληλεγγγύη και ο ανθρωπισμός υπαγορεύουν πως, αν η κυβέρνηση δεν πρότεινε τη σχεδιασμένη φιλοξενία προσφύγων στο νησί μας, θα έπρεπε εμείς να το προτείνουμε και πως, αν κρίνουμε ως πολίτες ή ως φορείς ότι ο σχεδιασμός είναι ελλιπής, είναι και δική μας ευθύνη να συμβάλουμε προς τον αρτιότερο σχεδιασμό, διότι αλλιώς τον κραδαίνουμε ως άλλοθι για να κρύψουμε, στην καλύτερη περίπτωση, την ατεκμηρίωτη εναντίωσή μας.

Η Ν.Ε. Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ