Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

«Κλείσαμε το μνημόνιο, η οικονομία βελτιώνεται σημαντικά και προσδοκούμε ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί. Οι πολίτες έχουν την αίσθηση της σημαντικής σταθεροποίησης της οικονομίας που επιτύχαμε στα τρία αυτά χρόνια και, στο τέλος της ημέρας, θα επιβραβεύουν μια κυβέρνηση που βελτίωσε τα πράγματα και δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης συμμετείχε σήμερα με debate με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ, Κώστα Σκρέκα, στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
Σχολιάζοντας δημοσκόπηση της MRB που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Real.gr, ο Υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, τονίζοντας ότι τα δυνατά χαρτιά του είναι: η βελτίωση της οικονομίας, η ισχυρή κοινωνική μέριμνα και η υλοποίηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων.
«Η ΝΔ έχει μείνει χωρίς αφήγημα. Κλείσαμε το μνημόνιο, η οικονομία βελτιώνεται σημαντικά και προσδοκούμε ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί. Οι πολίτες έχουν την αίσθηση της σημαντικής σταθεροποίησης της οικονομίας που επιτύχαμε στα τρία αυτά χρόνια και, στο τέλος της ημέρας, θα επιβραβεύουν μια κυβέρνηση που βελτίωσε τα πράγματα και δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Σταθάκης. Η ΝΔ, πρόσθεσε, έπεσε έξω και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. «Οι ισχυρισμοί της ΝΔ περί παροχολογίας δεν ισχύουν. Πρόκειται για δεσμεύσεις που έχουμε κάνει εδώ και μήνες, προσδοκώντας το καλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Ταυτόχρονα, είπε ο Υπουργός, η παρούσα κυβέρνηση υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει εδώ και 40 χρόνια, όπως είναι η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το βάρος των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Κι αυτό, είναι ένα ακόμα πεδίο στο οποίο η ΝΔ κάνει λάθος».  
Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Υπουργός επισήμανε ότι η συμφωνία έχει τα τρία βασικά στοιχεία που ήταν οι πάγιες ελληνικές θέσεις: α)γεωγραφικός προσδιορισμός του ονόματος β)αλλαγή του Συντάγματος για να αρθεί οποιαδήποτε αναφορά στον αλυτρωτισμό και γ)ένα πλαίσιο συμφωνίας στο οποίο η λεγόμενη ιθαγένεια αναφέρεται στην πολιτειακή διάσταση του πολίτη της χώρας και όχι σε εθνικές αναφορές. «Θεωρώ πρωτόγνωρο η ΝΔ να υπαναχωρεί σε μια συμφωνία που είχε ξεκινήσει με αυτές τις πάγιες ελληνικές θέσεις από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αποτελούσε πάγια πολιτική επί δυόμισι δεκαετίες και ολοκληρώνεται με την αναγνώριση όλων των Ευρωπαίων», σημείωσε.
Σχετικά με τους ισχυρισμούς του κ. Σκρέκα περί στασιμότητας στον τομέα της ενέργειας, ο Υπουργός επισήμανε: «Εκπλήσσομαι από τον κ. Σκρέκα. Στον τομέα της ενέργειας έχουν γίνει τόσες αλλαγές αυτή την τετραετία που δεν είχαν γίνει ποτέ. Αναφέρομαι στις αποκρατικοποιήσεις με ταυτόχρονη διατήρηση των υποδομών της ενέργειας υπό δημόσιο έλεγχο, το νέο θεσμικό πλαίσιο, την απελευθέρωση των αγορών και το ρεκόρ επενδύσεων που σημειώνονται στον ενεργειακό τομέα».
Ειδικά για την επένδυση στο Ελληνικό, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο εγχείρημα που δεν έχει προηγούμενο, το οποίο με τις τελευταίες τροπολογίες που έγιναν έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο για να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης.
Σε ό,τι αφορά την κριτική για τη ΔΕΗ, ο Υπουργός επισήμανε ότι «και σε αυτόν τον τομέα η καταστροφολογία της ΝΔ δεν έχει υπόσταση». Όπως εξήγησε, είναι σχήμα οξύμωρο να επικαλείται την έκθεση του οίκου αξιολόγησης S&P περί επιφυλάξεων για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, όταν ο οίκος έχει αναβαθμίσει την Επιχείρηση δύο βαθμίδες.
Τέλος, ο Υπουργός επισήμανε ότι η παρούσα κυβέρνηση όχι μόνο ολοκλήρωσε έργα στρατηγικής σημασίας στον ενεργειακό τομέα, όπως είναι οTAP, η Ρεβυθούσα και η α΄ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο, αλλά υλοποιεί μεγάλα έργα τα οποία δεν υπήρχαν ούτε καν στα χαρτιά. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου- Κρήτης το οποίο προκηρύχθηκε, τη β΄ και γ΄ φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων που προκηρύσσονται, το έργο της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική που θα προκηρυχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς και τους διαγωνισμούς για επενδύσεις 2,6 δισ. ευρώ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Όλα αυτά, δεν δείχνουν την εικόνα ενός διαλυμένου ενεργειακού τομέα» τόνισε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε: «Το αντίθετο. Γι΄ αυτό, η ΝΔ προσφεύγει στην καταστροφολογία».
Ηχητικό: http://media.real.gr/filesystem/Multimedia/mp3/STAUAKHS-SKREKAS_id25622.mp3