Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Συνάντηση εργασίας με αντικείμενο θέματα πολιτιστικής πολιτικής στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, και βουλευτών  της Κρήτης. Η ανάδειξη του πλούσιου ιστορικού, αρχαιολογικού και πολιτιστικού αποθέματος της Κρήτης καθώς και μια σειρά ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.
Από την πλευρά της η βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη ζήτησε την παρέμβαση της Υπουργού για την άμεση επίλυση σειράς ζητημάτων που αφορούν το νομό Χανίων όπως: Η επιτάχυνση και ολοκλήρωση διαδικασιών απαλλοτρίωσης αρχαιολογικών χώρων που αφορούν δεσμευμένες περιουσίες ιδιωτών λόγω εκτέλεσης αρχαιολογικών εργασιών, η ολοκλήρωση της μελέτης αποκατάστασης και προστασίας των Νεωρίων, η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Χανίων, Περιφέρειας Κρήτης και του ΥΠ.ΠΟ για την  διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Επιπλέον, η κα Βαγιωνάκη εκτίμησε πως παρότι έχουν γίνει πολλά βήματα στην κατεύθυνση διάσωσης και ανάδειξης της μνημειακής, αρχιτεκτονικής, αρχαίας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, υπάρχει υστέρηση όσον αφορά στην προβολή και αξιοποίηση του νεότερου πολιτιστικού αποθέματος και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες προκειμένου η σύγχρονη πολιτιστική κληρονομιά να ενταχθεί στις επιμέρους πολιτικές για οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα όπως: η ίδρυση του «Μουσείου Μουσικών Κρήτης» στις Λουσακιές Κισάμου, η δρομολόγηση των διαδικασιών για την  ένταξη του Ριζίτικου τραγουδιού στο απόθεμα άυλης κληρονομιάς της UNESCO, το brandname της κρητικής διατροφής κ.α..
Η κα Ζορμπά όχι μόνο αναγνώρισε το πρόβλημα, αλλά τόνισε πως ήδη σχεδιάζει τη συγκρότηση δομών σε επίπεδο Περιφερειών, οι οποίες θα παρακολουθούν, θα συγκεντρώνουν και θα αξιοποιούν τα σύγχρονα έργα ελληνικής δημιουργίας, την παράδοση και την άυλη κληρονομιά. Παράλληλα, στη συζήτηση κατατέθηκε πρόταση του βουλευτή Χανίων, Αντώνη Μπαλωμενάκη, αναφορικά με την ανάγκη χρηματοδότησης της προστασίας και ψηφιοποίησης του φωτογραφικού αρχείου του Φιλολογικού Συλλόγου «Χρυσόστομος».
Τέλος, από όλους τους βουλευτές επισημάνθηκε η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την εξαίρεση των μνημείων ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από το Υπερταμείο. Η Υπουργός ανέφερε ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εξειδίκευσης και εξαίρεσης των ακινήτων για τα οποία έχει αρμοδιότητα το ΥΠΠΟ.