Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μπαλωμενάκης για τη συνταγματική αναθεώρηση:
«ΑΛΛΑΓΕΣ  ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τις διατάξεις του Συντάγματος που πρόκειται να αναθεωρηθούν. Στην ομιλία του κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών, ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης χαρακτήρισε το εγχείρημα της αναθεώρησης ως σημαντική τομή στο δημόσιο βίο της χώρας, τονίζοντας :
«Η Αριστερά αναγνωρίζει πάντοτε το Σύνταγμα , τους θεσμούς γενικότερα, και ως χώρο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης . Αναγνωρίζει επίσης  ότι οι νομοθετικές και υπερνομοθετικές ρυθμίσεις πρέπει να αποτυπώνουν τις αλλαγές  στις αντιλήψεις και τις επιλογές του κοινωνικού σώματος. Μ’ αυτήν την έννοια η βασική μέριμνα των προτάσεων της πλειοψηφίας υπήρξε να αποτυπωθούν σ’ αυτές οι ανακατατάξεις που επέφερε η κρίση στις συνειδήσεις της πλειοψηφίας των πολιτών».
«Ο προσανατολισμός μας», είπε, «είναι προς μια κοινωνία με περισσότερη δημοκρατία, μια κοινωνία ισότητας, ίσων δικαιωμάτων, ανοικτή στις επερχόμενες προκλήσεις και για ένα Κράτος στον αντίποδα του κλειστού, αυταρχικού, φοβικού προς τις λαϊκές δυνάμεις μοντέλου»
Ο κ. Μπαλωμενάκης συμπλήρωσε ότι « Βούλησή μας είναι να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο προοδευτικό Σύνταγμα, που θα προστατεύει δημόσια αγαθά, όπως το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που θα κατοχυρώνει εμφαντικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων, θα αναγνωρίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό, θα ενισχύει τις κρατικές εγγυήσεις για καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας σε όλους τους πολίτες»
Καταλήγοντας ο Χανιώτη Βουλευτής σημείωσε πως το γεγονός ότι οι προτάσεις υπερψηφίστηκαν συγκεντρώνοντας περισσότερες ψήφους από τον αριθμό των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην Επιτροπή, «παραπέμπει στην εκτίμηση ότι πρόκειται για ώριμες και μελετημένες προτάσεις που δυνητικά συσπειρώνουν τον προοδευτικό κόσμο της χώρας μας ενάντια στα αιτήματα συντηρητικής αναδίπλωσης. Μπορούμε λοιπόν, να οραματιζόμαστε ένα κράτος διαφορετικό, φιλικό προς τον πολίτη, κράτος υπερασπιστή των δημοσίων αγαθών, φρουρό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων; Θα εξαρτηθεί και από τη σύνθεση της επόμενης Βουλής. Αν όπως θέλομε να πιστεύομε και όπως αγωνιζόμαστε να συμβεί υπάρξουν οι αναγκαίες προοδευτικές πλειοψηφίες στην επόμενη – την αναθεωρητική – Βουλή, το έργο που άρχισε θα αχθεί ασφαλώς σε αίσιο πέρας.»