Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Focus 103,6 FM» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη.
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιδράσεις που καταγράφονται στην κοινωνία, ο Υπουργός επισήμανε ότι πέρα από την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, η ιδέα της προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκε με σαφήνεια χθες -της ιδέας δηλαδή ότι οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίων θα συνδιαμορφώσουν έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο στο μέλλον- αλλάζει ριζικά την εικόνα με όλα τα θετικά πολιτικά αποτελέσματα που αυτή συνεπάγεται.
Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου να εμπεδωθεί η Συμφωνία στην κοινή γνώμη, σημειώνοντας ότι η ένταξη χωρών των Βαλκανίων, για παράδειγμα της Βουλγαρίας, ή άλλων, στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, διαμόρφωσε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα σε όλες τις χώρες.
Σε ερώτηση για την αναφορά του πρωθυπουργού στο αεροδρόμιο Μακεδονία ως "Μίκρα", ο Υπουργός απάντησε ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε είναι κενός περιεχομένου. "Το αεροδρόμιο είναι Μακεδονία και έτσι θα παραμείνει", σημείωσε.
Σε ερώτηση εάν προβλημάτισε η ελλιπής εκπροσώπηση του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας στην ελληνική αποστολή στα Σκόπια, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι "είμαστε ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας και ο τρίτος σε άμεσες επενδύσεις στη γειτονική μας χώρα. Άρα, η οικονομική ισχύς και παρουσία της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλη. Η πολύ ισχυρή επιχειρηματική παρουσία χθες εκφράζει την πολύ ισχυρή οικονομική σχέση που έχουν οι δύο χώρες. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχουν επιφυλάξεις σε κάποιους επιχειρηματικούς κύκλους, αλλά η χθεσινή παρουσία δείχνει ότι σχεδόν το σύνολο των πολύ ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων ήταν εκεί. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρόν για την ενίσχυση αυτών των οικονομικών σχέσεων. Κι αυτό ήταν το πολιτικό μήνυμα και των δύο πρωθυπουργών".
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι στα Σκόπια ήταν παρόντες πολλοί επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία θα ευνοηθεί από τα οφέλη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Σχετικά με τις επενδύσεις ο Υπουργός ανέφερε ότι μέχρι στιγμής είναι πιο ισχυρή η παρουσία των Ελλήνων στη γειτονική χώρα και το εμπορικό ισοζύγιο είναι υπέρ της Ελλάδας. "Θέλουμε να δούμε μια βελτίωση και στο εμπορικό ισοζύγιο και στις συνέργειες των επιχειρήσεων προκειμένου να έχουμε αμοιβαία ανάπτυξη και των δύο πλευρών. Αυτό το μήνυμα ήταν σαφές χθες".
Σε ερώτηση εάν εγκυμονεί κινδύνους το γεγονός ότι είναι περισσότερες οι επενδύσεις Ελλήνων στη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι πρόκειται για σχήμα οξύμωρο διότι εμείς θέλουμε να προσελκύουμε ξένες επενδύσεις και οι επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να παράξουν και πρέπει να τις ενθαρρύνουμε.
Για το θέμα της επέκτασης των δραστηριότητας της Cosco, ο Υπουργός σημείωσε ότι κάποια επιπρόσθετα έργα που έχουν τεθεί στην ατζέντα έχουν μπει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, ενώ σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΚΑΣ να κηρύξει ως αρχαιολογικό τον εντός του αρχαίου τείχους Πειραιά χώρο, επισήμανε, ότι ο χαρακτηρισμός, χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δεν ακυρώνει τις επενδύσεις. "Ζω στα Χανιά που είναι όλη η πόλη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, οπότε σας βεβαιώνω ότι ο χαρακτηρισμός δεν εμποδίζει, αλλά δημιουργεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί ο επενδυτής ή αυτός που φτιάχνει την κατοικία του", υπογράμμισε.
Τέλος, για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης των Σκοπίων ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι τα περιβαλλοντικά είναι από τα θέματα που θα προστεθούν στην ατζέντα των σχέσεων των δύο πλευρών το αμέσως επόμενο διάστημα. Καθώς η Ελλάδα έχει ενσωματώσει το σύνολο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα περιβαλλοντικά θέματα. ανοίγει ένα πολύ σημαντικό πεδίο συνεργασίας, σημείωσε.
Το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=em3odrpDVBk