Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Για την παραγγελία απαγγελίας κακουργηματικών κατηγοριών σε περίπου 120 άτομα, οικονομικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και σε στελέχη πέντε τραπεζών, που απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η Οικονομική Εισαγγελία, για επισφαλείς δανειοδοτήσεις των δύο κομμάτων την περίοδο 2000 - 2011, τα οποία ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ μίλησε στον 105,5 Στο Κόκκινο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης, λέγοντας ότι η δίωξη τους ήταν αναμενόμενη, αν και καθυστέρησε, αλλά η εξέλιξη αυτή «δικαιώνει και τον όγκο της δουλειάς που είχαμε κάνει τότε» και «τα συμπεράσματα μας για το ποινικό μέρος των δανείων αυτών».
Στον Νίκο Σβέρκο ο κ. Μπαλωμενάκης, που ήταν πρόεδρος της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, εξήγησε ότι «είναι μέγα ψέμα» το επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας ότι ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή που διερευνούσε τα θαλασσοδάνεια δεν βρήκαν τίποτα επιλήψιμο και πρέπει να το ανασκευάσει δημόσια.
Εξήγησε πως «είχαμε πει το αντίθετο ότι προκύπτουν ευθύνες ποινικές και για τους ταμίες το κομμάτων» και πρέπει να εξεταστεί και η «ηθική αυτουργία των επικεφαλής των κομμάτων» και πως αυτό «είναι μια διάσταση που δεν έχει δοθεί προς το παρών».
Ο κ. Μπαλωμενάκης επισήμανε ότι έχουν σχηματιστεί και είναι σε εκκρεμότητα ακόμα 16 δικογραφίες και ανακλήθηκε η ισχύς του πορίσματος Καλούδη που θεωρούσε τα αδικήματα παραγεγραμμένα.
Μάλιστα θύμισε ότι η υπόθεση είχε αρχικά τεθεί στο αρχείο. Ανασύρθηκε το 2017 ύστερα από προσωπική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, που ζήτησε την επανεξέτασή της, αν και είχε ψηφιστεί νόμος το 2013, επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, που προέβλεπε απαλλαγή από κάθε ποινική ευθύνη για τα τραπεζικά στελέχη που ενέκριναν, υπό προϋποθέσεις, δάνεια για κοινωφελή ιδρύματα και κόμματα.
Ηχητικό: https://soundcloud.com/user-899349255/1055-1-2019a-7