Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η συγχώνευση των Οργανισμών Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και Καρπάθου υπό έναν Οργανισμό με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης».

Η συγχώνευση αυτή που πραγματοποιείται με πρόφαση την εξυγίανση και καλύτερη λειτουργία των οργανισμών στην πραγματικότητα γίνεται, όπως όλα στις μέρες της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης, σε βάρος του λαού αλλά και του περιβάλλοντος, με το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ ως θεατή…

Όμως :

  • Απ’ αυτή τη συγχώνευση ούτε ένα Ευρώ δεν εξοικονομείται.
  • Τα άκρως απαραίτητα προγράμματα του ΕΣΠΑ που έχουν δρομολογηθεί στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα, εάν ο φορέας υλοποίησής τους βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.
  • Το φυσικό περιβάλλον των Λευκών Ορέων, που έχει τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό κι εξ αιτίας αυτού έχει φέρει τόσες διακρίσεις και πόρους στην πατρίδα μας, δεν μπορεί να το διαχειριστεί οποιαδήποτε άσχετη με το αντικείμενο αρχή, ξεκομμένη από τον συγκεκριμένο τόπο και τους κατοίκους του, οι οποίοι καλούνται να τα προστατεύσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων καταγγέλλει τον πρόχειρο, γρήγορο κι αντιεπιστημονικό τρόπο που προχωρά η ενοποίηση των παραπάνω φορέων γιατί γίνεται χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, γιατί δεν εξοικονομεί πόρους, γιατί προχωρά παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της Επιτροπής Φύση 2000, γιατί δεν εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος.

Ζητάμε την απόσυρση του σχετικού Νόμου και την ενδυνάμωση του φορέα διαχείρισης έτσι ώστε να επιτελέσει το σημαντικό έργο της προστασίας του περιβάλλοντος που αποτελεί ανεκτίμητο φυσικό πόρο για όλους μας.