Τρίτη 21 Μαΐου 2013

syriza ekm
Ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων & Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα την κατασκευή διαμετακομιστικού λιμένα στη νότια Κρήτη κατέθεσαν οι πέντε βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην οποία αναφέρουν:
Στις 11/4/2013 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Κόκκινο Πύργο του νομού Ηρακλείου, όπου ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου κ. Εμμ. Κεφαλογιάννης παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, καθηγητή κ. Κ. Μουτζούρη, επανέφερε στο προσκήνιο την συζήτηση για την κατασκευή διαμετακομιστικού λιμένα στη νότια Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή του Τυμπακίου, ένα θέμα που είχε ανοίξει το 2006-2007 αλλά είχε «παγώσει» έκτοτε λόγω της αντίθεσης των τοπικών κοινωνιών.
Ο κ. Εμμ. Κεφαλογιάννης σε δηλώσεις του μάλιστα, αναφέρθηκε σε επενδυτικό ενδιαφέρον κινεζικής προελεύσεως για το εν λόγω  λιμάνι.
Επειδή η πρόταση που παρουσιάστηκε δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτήν που απορρίφθηκε καθολικά το 2007.
Επειδή δεν υπάρχει μια μελέτη σκοπιμότητας για το συγκεκριμένο έργο.
Επειδή η πλειονότητα των αυτοδιοικητικών , παραγωγικών και κοινωνικών φορέων αλλά και των κατοίκων της περιοχής θεωρεί ότι αυτή η επένδυση δεν υπηρετεί τις παραγωγικές, οικονομικές και αναπτυξιακές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, ούτε διασφαλίζει το βιώσιμο μέλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
Επειδή το διαμετακομιστικό λιμάνι στο Νότο της Κρήτης αποτελεί ένα έργο περιφερειακής σημασίας που απαιτεί πολιτική συζήτηση, δημοκρατικό προγραμματισμό και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :
  1. Η κατασκευή ενός διαμετακομιστικού λιμένα εμπορευματοκιβωτίων στο νότο της Κρήτης αποτελεί κυβερνητική πρόταση και αν ναι με ποιον τρόπο θα την προωθήσουν για διαβούλευση και έγκριση από τις τοπικές κοινωνίες της ευρύτερης περιοχής;
  2. Συμπεριλαμβάνεται ο διαμετακομιστικός λιμένας στη νότια Κρήτη στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά στην Κίνα και αν αποτελεί μέρος των συμφωνιών που υπογράφτηκαν με την κινεζική πλευρά;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης
Μαρία Διακάκη
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Ανδρέας Ξανθός
Γιώργος Σταθάκης