Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η δημοκρατία στην Ευρώπη μεταπολεμικά θεμελιώθηκε και μέσα από την ύπαρξη δημόσιων πυλώνων στον τομέα των επικοινωνιών. Ακόμα και χώρες, όπως η Μ. Βρετανία, που πρωτοστάτησαν στην εισαγωγή νεοφιλελεύθερων πολιτικών συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα, δεν έθιξαν αυτό το δημοκρατικό κεκτημένο. Δεν υπάρχει καμία χώρα της Δυτικής Ευρώπης που να μην έχει δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ακόμα και σε περιπτώσεις βίαιων και αντικοινωνικών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθούσε το Δ.Ν.Τ., όπως αυτό της Αργεντινής, τα δημόσια μέσα ενημέρωσης δεν έβαζαν λουκέτο. Το κλείσιμο της Ε.Ρ.Τ. δεν σχετίζεται με τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών της. Αντίθετα, αποτελεί τμήμα της ατζέντας του ίδιου του κ. Σαμαρά και του επιτελείου του.

Δεν υφίσταται κανένας απολύτως οικονομικό κριτήρια στη βάση του οποίου να δικαιολογείται η απόφαση για άρση της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η Ε.Ρ.Τ. χρηματοδοτείται από την συνεισφορά των πολιτών εδώ και δεκαετίες. Οι συκοφαντίες του κ. Κεδίκογλου αγνοούν και υπονομεύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών που προσέφερε: την ενημέρωση των πολιτών σε κάθε γωνιά της ελληνικής επαρχίας, την ενημέρωση του απόδημου ελληνισμού, την διατήρηση του αρχείου της Ε.Ρ.Τ., αρχείου υψίστης σημασίας για την διατήρηση της ιστορική μνήμης και της αίσθησης της συνέχειας του νεώτερου πολιτισμού μας.

Το κλείσιμο της Ε.Ρ.Τ. αποτελεί παρέκκλιση της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο. Τόσο το περιεχόμενο της απόφασης Σαμαρά όσο και η διαδικασία μέσα από την οποία προωθείται, αποτελούν πλήγματα προς τον κοινοβουλευτισμό. Αν οι αποφάσεις αυτές υλοποιηθούν δημιουργείται προηγούμενο που θα αποκρυσταλλωθεί στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια «ανοχής», «κριτικής στήριξης» ή «υπό όρους συμμετοχής» στη σημερινή υπεραυταρχική κυβέρνηση Σαμαρά. Μόνη ασπίδα για την δημοκρατία και τον πολιτισμό στον τόπο μας είναι η αφύπνιση και ενεργοποίηση όλων των πολιτών.