Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Ερώτηση για τη συρρίκνωση των υπηρεσιών υγείας στο νομό Χανίων κατέθεσαν ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης και ο βουλευτής Ρεθύμνου και υπεύθυνος τομέα Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας έχει οδηγήσει σε σοβαρή υποβάθμιση των σχετικών παρεχόμενων υπηρεσιών στο νομό Χανίων. Αποτέλεσμα της πορείας απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας είναι ο άμεσος κίνδυνος για την δημόσια υγεία στην περιοχή αλλά και η διαρκής απειλή απαξίωσης του τουριστικού προϊόντος του νομού.

Συγκεκριμένα:

1. Από τον Οκτώβριο του 2013 ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε για την υγειονομική κάλυψη της Γαύδου με μόνιμο γιατρό στο Περιφερειακό Ιατρείο. Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί ιατρός στο νησί, με αποτέλεσμα την συνεχή μετακίνηση στο ακριτικό νησί, αυθαίρετα και για περιορισμένα χρονικά διαστήματα, ιατρών που υπηρετούν σε Περιφερειακά Ιατρεία ή Κέντρα Υγείας του νομού Χανίων. Η Αντιδήμαρχος και νεοεκλεγείσα Δήμαρχος Γαύδου κ. Ευαγγελία Καλλινίκου έχει επισημάνει, ότι εξαιτίας της έλλειψης γιατρού και της αδυναμίας εκτίμησης της σοβαρότητας της κατάστασης των ασθενών, συχνά πραγματοποιούνται εναέριες διακομιδές, ορισμένες από τις οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Η ίδια υπολογίζει το κόστος τους κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της μισθοδοσίας μόνιμου γιατρού. Επίσης, στο Περιφερειακό Ιατρείο Γαύδου παρατηρείται έλλειψη φαρμάκων, υλικών και ιατρικού εξοπλισμού, η οποία μερικώς μόνο αντιμετωπίζεται από εθελοντικές προσφορές φορέων και πολιτών, μετά από εκκλήσεις της Δημοτικής Αρχής.

2. Το φαράγγι της Σαμαριάς, ένας από τους σημαντικότερους πόλους έλξης επισκεπτών στην Κρήτη (υπολογίζονται σε περισσότεροι από 150.000 ετησίως), που στηρίζει την οικονομία του νησιού, μένει τα τελευταία χρόνια χωρίς ιατρική κάλυψη, με συνέπεια την καταφυγή σε λύσεις ανάγκης: εθελοντές γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους περιστασιακά, κατά διαστήματα, μετά από εκκλήσεις του Φορέα Διαχείρισης. Η ενδεχόμενη αδυναμία χορήγησης πρώτων βοηθειών σε περιηγητές, πέρα από τις πιθανές δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία των ίδιων, ασφαλώς μπορεί να προσβάλει και τη εικόνα της περιοχής ως τουριστικού προορισμού.

3. Το αεροδρόμιο Χανίων, με περίπου 700 εργαζόμενους και περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια επιβάτες, αντιμετωπίζει έλλειψη γιατρού και μάλιστα σε περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας. Στην έκκληση του αερολιμενάρχη κ. Σ. Καστρινάκη για λύση του προβλήματος, ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης τον προέτρεψε να απευθυνθεί σε εθελοντές ή άνεργους γιατρούς και στον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων, προκειμένου να γίνει δυνατή η κάλυψη αναγκών πρώτης βοήθειας! Το πρόβλημα μεγαλώνει καθώς προχωράμε στην αιχμή της τουριστικής σεζόν.

4. Στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Άγιος Γεώργιος» εκκρεμούν 18 διορισμοί γιατρών, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις εδώ και τέσσερα χρόνια. Έχουν εγκριθεί οι διορισμοί μόνο τριών επικουρικών, όμως και αυτοί καθυστερούν. Στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχουν 230 κενές οργανικές θέσεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων, το ανθρώπινο δυναμικό έχει φτάσει στα όριά του και η δομή κοντά στην κατάρρευση. Οι μετακινήσεις από Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας απλά μεταθέτουν το πρόβλημα. Εξάλλου, δεν υπάρχουν χειριστές του μαγνητικού και του καινούριου αξονικού τομογράφου. Τέλος, η ελλιπής χρηματοδότηση και τα μειωμένα κονδύλια των εφημεριών δυσχεραίνουν περαιτέρω την παροχή υπηρεσιών υγείας.

5. Τα Περιφερειακά Ιατρεία του νομού υπολειτουργούν. Από τον Οκτώβριο παραμένει κλειστό αυτό του Αλικιανού, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το Κέντρο Υγείας Καντάνου με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού και την πρωινή βάρδια του ασθενοφόρου.

6. Υπολειτουργεί και το ιατρείο του Π.Ε.Δ.Υ. Χανίων, αφού έχει μείνει χωρίς γιατρούς σε αρκετές ειδικότητες (παιδίατρου, γυναικολόγου, ορθοπεδικού). «Λύθηκε» έτσι το πρόβλημα της πολύωρης αναμονής ασθενών, καθώς «ουρά» υπάρχει μόνο για παθολόγο. Αν συνεκτιμήσουμε και το γεγονός ότι σε ολόκληρο τον νομό δεν είναι συμβεβλημένος με το Π.Ε.Δ.Υ. ούτε ένας οφθαλμίατρος, ενδοκρινολόγος, ψυχίατρος, ή νευρολόγος, καθώς και ότι παρατηρείται έλλειψη σε φάρμακα (ιδίως σε υψηλού κόστους για καρκινοπαθείς, χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα), αντιλαμβανόμαστε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παροχή υπηρεσιών υγείας στα Χανιά.

Για τους παραπάνω λόγους ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Θα τοποθετηθεί μόνιμος γιατρός στη νήσο Γαύδο και αν ναι πότε;
2) Θα υπάρξει μόνιμη ιατρική κάλυψη για τον Εθνικό Δρυμό του Φαραγγιού της Σαμαριάς;
3) Θα υπάρξει μόνιμη ιατρική κάλυψη στο αεροδρόμιο Χανίων;
4) Σκοπεύει ο κ. Υπουργός να πραγματοποιήσει τους διορισμούς που εκκρεμούν στο νοσοκομείο Χανίων;
5) Προτίθεται ο κ. Υπουργός να προκηρύξει επιπλέον θέσεις για κάποιες από τις 230 οργανικές θέσεις του νοσοκομείου Χανίων που παραμένουν κενές;
6) Σκοπεύει ο κ. Υπουργός να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για να ενισχύσει τα περιφερειακά ιατρεία του νομού Χανίων ή το Π.Ε.Δ.Υ. Χανίων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ξανθός Ανδρέας
Σταθάκης Γεώργιος


Διευκρίνιση: Στην Ερώτηση εκ παραδρομής αναφέρεται ότι η προτροπή προς τον αερολιμενάρχη Χανίων να απευθυνθεί σε εθελοντές ή άνεργους γιατρούς προκειμένου να καλυφθεί η έλλειψη στο αεροδρόμιο Χανίων, έγινε από τον πρώην Υπουργό Υγείας, αντί του ορθού Υπουργό Μεταφορών. Η σύγχυση οφείλεται σε σχετικό δημοσίευμα στον τοπικό τύπο, το οποίο πάντως δεν διαψεύστηκε αρμοδίως. Σε κάθε περίπτωση η ουσία δεν αλλάζει και οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό παραμένουν και είναι σοβαρές και μεγάλες, αντίστοιχες με τις ευθύνες της κυβέρνησης.