Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Στις 25 Μαρτίου, έλαβε χώρα ένα γεγονός τραμπουκισμού μετανάστη, καθώς και μια άνανδρη και βίαιη δολοφονική επίθεση προς τον Δημήτρη Μακρέα. Ο λόγος του ξυλοδαρμού: Το γεγονός πως ο κύριος Μακρέας έκανε το “λάθος” να σταθεί δίπλα στον φίλο του μετανάστη.

Είναι λυπηρό εν έτει 2015 να γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων ξεδιάντροπων περιστατικών βίας, που συνεπάγονται την διχόνοια, την μισαλλοδοξία, την ένταση του αυταρχισμού, και την διάβρωση του κοινωνικού ιστού. Αυτού του είδους οι πρακτικές καταδεικνύουν πόσο ολέθριες είναι για τους λαούς οι συνέπειες του ρατσισμού και του φασισμού.

Ο ρατσιμός ως αντίληψη, αλλά και ως συμπεριφορά, χρησιμοποιείται για να προκαλέσει φόβο, μίσος, και ιδιότυπο στιγματισμό απένατι -κυρίως- σε ευάλωτες κοινωνικές μειονότητες. Η ιστορία έχει αποδείξει πως ακόμα και ακραίες εγκληματικές συμπεριφορές αυτοτροφοδοτούνται απο ρατσιστικά κίνητρα και προκαταλήψεις. Δυστυχώς, κάποιοι “εθνικόφρονες”, στην προσπάθεια να επιβεβαιώσουν το εγώ τους και να βάλουν ένα τέλος στο υπαρξιακό τους αδιέξοδο, αδυνατούν να βρούν το θάρρος να επανακαθορίσουν την κοσμοθεωρία τους.

Η βία αναπαράγεται και αυτοτροφοδοτείται, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις που δηλητηριάζουν την κοινωνία και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Απέναντι σε αυτές τις μισαλλόδοξες φασιστικές πρακτικές, οφείλουμε να αντιτάξουμε τις βασικές αξίες που συγκροτούν μια δημοκρατική κοινωνία. Τον αλτρουισμό, τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη, την ελευθερία, την αναγνώριση της διαφορετικότητας.

Είναι ευθύνη όλων μας η δημιουργία ενός κοινού δημοκρατικού κοινωνικού μετώπου που θα εμποδίσει την υπονόμευση της ειρήνης, της ασφάλειας, της δικαιοσύνης, της προόδου και της ευημερίας. Ενός μετώπου για μια οικουμενική κοινωνία με επίκεντρο τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και το σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα.

Καλούμε στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28/3/2015 στις 12:00
στην Πλατεία Αγοράς, με αφορμή το παραπάνω περιστατικό. 
 
Η εξάλειψη της βίας είναι υπόθεση όλων μας.