Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

«Ο νεοναζισμός δεν είναι ένα πολιτικό φαινόμενο ανάμεσα στα άλλα. Είναι οργανωμένο έγκλημα στη βάση της φυλετικής ιδεοληψίας – και ως τέτοιο πρέπει να διώκεται» αμείλικτα αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τις νεοναζιστικές επιθέσεις σε Πειραιά και Χανιά:

Η δίωξη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, που ούτως ή άλλως καθυστέρησε υπερβολικά, είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των κρουσμάτων ρατσιστικής και νεοναζιστικής βίας. Όμως, τρεις εβδομάδες πριν από την δίκη της Xρυσής Αυγής, δύο επιθέσεις, στον Πειραιά και τα Χανιά, δείχνουν την πρόθεση ομάδων της νεοφασιστικής Ακροδεξιάς να κλιμακώσουν τη δράση τους ενόψει της 20ης Απριλίου.

Σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία, το Σάββατο 14 Μαρτίου, φοιτητής του Παντείου δέχτηκε απρόκλητη επίθεση έξω από το ξενοδοχείο Savoy στον Πειραιά, χώρο όπου η Χρυσή Αυγή οργάνωνε «πολιτική» εκδήλωσή της.

Αιτία της επίθεσης ήταν η εμφάνιση του φοιτητή, που καθώς φαίνεται, δεν τύγχανε της αρεσκείας των νεοναζί. Λίγες μόνο μέρες αργότερα, το βράδυ της 25ης Μαρτίου, ο γιατρός Δημήτρης Μακρέας, υπερασπιζόμενος μετανάστες που προπηλακίζονταν από ακροδεξιούς, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού σε κεντρικό σημείο της πόλης, από την ίδια νεοφασιστική συμμορία που τον υπέδειξε, λίγο μετά τους ρατσιστικούς προπηλακισμούς, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Χανίων με σοβαρά τραύματα.

Κοινός τόπος και στα δύο περιστατικά υπήρξε η άρνηση της Αστυνομίας να καταγράψει το ρατσιστικό-φασιστικό κίνητρο των επιθέσεων. Ειδικά σε ό,τι αφορά το περιστατικό στα Χανιά, οι δράστες μιας δολοφονικής επίθεσης, που ακολούθησε τον προπηλακισμό μεταναστών, παραπέμφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες σε δίκη με πλημμεληματικές κατηγορίες, με σαφή ευθύνη των Αρχών. Αξιοσημείωτη, στον αντίποδα, ήταν η εγρήγορση των δημοκρατικών πολιτών και του αντιφασιστικού κινήματος στα Χανιά, με 200 πολίτες να δίνουν το παρών σήμερα έξω από τα δικαστήρια.

Τα προαναφερθέντα περιστατικά, και βεβαίως το πρόσφατο κρούσμα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, δείχνουν ότι οι νεοναζιστικοί θύλακες παραμένουν ενεργοί και μετά τη δίωξη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Το γεγονός αυτό, όσο και η ολιγωρία των Αρχών, όταν δεν πρόκειται για ανοχή ή απλώς συγκάλυψη νεοναζιστικών «παρεμβάσεων», οφείλουν να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν της νέας κυβέρνησης. Ενόψει της έναρξης της δίκης, το μήνυμα της Πολιτείας πρέπει να είναι σαφές: η αποθράσυνση των νεοναζί δεν μπορεί να είναι καθ' οιονδήποτε τρόπο ανεκτή. Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης οφείλουν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, τόσο για την διασφάλιση της πρόσβασης και της προστασίας των μαρτύρων, όσο και την αντιμετώπιση των ακροδεξιών πυρήνων στο εσωτερικό κρατικών μηχανισμών. Ο νεοναζισμός δεν είναι ένα πολιτικό φαινόμενο ανάμεσα στα άλλα. Είναι οργανωμένο έγκλημα στη βάση της φυλετικής ιδεοληψίας – και ως τέτοιο πρέπει να διώκεται αμείλικτα.

Η παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος αποτελεί αναγκαίο όρο γι' αυτό.