Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Η Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα με υπομονή κι επιμονή εργάστηκε για την ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων. Με την χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή έκλεισε οριστικά το συγκεκριμένο ζήτημα και ταυτόχρονα αποτυπώθηκε ξεκάθαρα πως η Κυβέρνηση μπορεί πλέον να σχεδιάζει και να υιοθετεί πολιτικές που επιλέγει, να ακυρώνει αχρείαστες περικοπές και να λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης των κοινωνικών παροχών και ελάφρυνσης των πολιτών από φόρους.
Και μπορεί τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας να μονοπώλησε η μη περικοπή των συντάξεων, ωστόσο, υιοθετήθηκαν μια σειρά από ιδιαίτερα σοβαρές διατάξεις που όλες τείνουν προς την ίδια κατεύθυνση: στο σταδιακό «ξήλωμα» μέτρων που πάρθηκαν στα χρόνια των μνημονίων και αντικατάσταση αυτών με μέτρα ανακούφισης, αλλά και αναγέννησης του κοινωνικού κράτους.
Δεν είναι μόνο η εμβληματική και οριστική θεσμική κατοχύρωση της μη περικοπής των συντάξεων, αλλά είναι και η αύξηση που θα δούνε 620.000 συνταξιούχοι από 1.1.2019, και για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια στη χώρα.
Είναι η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς και η επιδότηση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών τους, που σε συνδυασμό με τα μέτρα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων διαμορφώνουν ένα ελκυστικότερο τοπίο για τους νέους εργαζόμενους.
Είναι η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί για τη στήριξη ενός κλάδου με παραγωγικά πλεονεκτήματα και η αναστολή της επιβολής του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Είναι η διάταξη με την οποία απαλλάσσεται ο οικοπεδούχος από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας κατά τη μεταβίβαση ποσοστών επί του οικοπέδου, στο πλαίσιο εργολαβικής σύμβασης για αντιπαροχή.
Σημαντική είναι ακόμα -και σε αναπτυξιακή κατεύθυνση- η ρύθμιση για την εξαίρεση από την επιβολή φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίου, σε περιπτώσεις που το προϊόν της αύξησης προορίζεται για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.
Επιπλέον, ψηφίστηκαν κι άλλα μέτρα υποστήριξης και ανακούφισης πολιτών και συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών (ΑμεΑ, πολύτεκνοι), διόρθωσης γραφειοκρατικών στρεβλώσεων του παρελθόντος, αλλά και ενίσχυσης του πλαισίου αντιμετώπισης παραβατικών φαινομένων.
Συγκεκριμένα, η εδραίωση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσω 3500 μόνιμων προσλήψεων και της ένταξης τους σε οργανικές μονάδες των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ.
Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τα ηλεκτρονικά μπαστούνια και τις γραφομηχανές Braille. Η απαλλαγή από τέλη ταξινόμησης σε περιπτώσεις κλοπής οχημάτων που αποκτήθηκαν ατελώς (π.χ. από πολίτες με αναπηρία, πολύτεκνους κλπ.).
Η δυνατότητα τακτοποίησης υποχρεώσεων προς την εφορία χωρίς φυσική παρουσία με την καταβολή ηλεκτρονικού παράβολου. Η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου για χρηματικές δωρεές, γονικές παροχές κλπ. Η δυνατότητα όσων είναι έγγαμοι ή έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον το επιθυμούν.
Τέλος, στο μέτωπο αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου, γίνεται υποχρεωτική για τα μεταφορικά μέσα καυσίμων η ηλεκτρονική σφράγισή τους, προκειμένου η διοίκηση να μπορεί να παρακολουθεί αποτελεσματικότερα φαινόμενα καταστρατήγησης του νόμου.