Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της συνταγματικής θητείας αυτής της Κυβέρνησης, δηλαδή το φθινόπωρο του ’19. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλάμε για κάτι διαφορετικό» δήλωσε από το Ρέθυμνο ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
«Η χώρα, εδώ και κάποιο διάστημα, έχει μπει σε μια διαφορετική πορεία. Το διαπιστώνει κανείς βλέποντας καθημερινά, τις τελευταίες ημέρες να ψηφίζονται μέτρα τα οποία βρίσκονται σε μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτά που εφαρμόζονταν τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε πλέον για μια νέα περίοδο, για μια νέα προοπτική για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τους ίδιους τους πολίτες. Προφανώς αυτό διαψεύδει τις προσδοκίες όλων αυτών που πίστευαν ότι η κυβέρνηση αυτή θα ήταν μια παρένθεση, ότι δεν θα τα κατάφερνε να βγει από το πρόγραμμα. Όλοι αυτοί μιλούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια συνέχεια για εκλογές. Νομίζω ότι θα διαψευστούν και πάλι».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ
«Θεωρώ ότι όσοι από την αρχή είχαν τοποθετηθεί θετικά, θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι τέλους. Δεν είναι τέτοιος ο χαρακτήρας των εθνικών προβλημάτων ώστε, να επιτρέπεται κανείς να διαμορφώνει τη στάση του απέναντί τους μετά από παζάρια ή από άλλου είδους μικροσκοπιμότητες»…
 «Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, για το κύρος της, για τις σχέσεις της με τους λαούς της Βαλκανικής και ιδιαίτερα για την Βόρεια Ελλάδα. Νομίζω ότι θα πρυτανεύσουν πιο ώριμες σκέψεις και στο χώρο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, έτσι ώστε να τηρήσει τελικά αυτό που έλεγε εξαρχής. Να υπερψηφίσει την συμφωνία».
Για τα τελευταία μέτρα στήριξης των πολιτών
«Κάποιοι τα χαρακτηρίζουν παροχολογία. Ξέρετε ποιοι είναι αυτοί; Αυτοί οι οποίοι έχουν εθιστεί στη λιτότητα. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάποια μέτρα, τα οποία ανοίγουν έναν διαφορετικό δρόμο για την κοινωνία, αυτά τα μέτρα που αναδίνουν μια διαφορετική λογική από αυτή των μνημονίων, μας ενοχλούν και τα καταγγέλλουμε. Τα καταγγέλλουν αυτοί που πίστευαν ότι τα μνημόνια, ακόμη και αν δεν μας τα είχαν επιβάλλει, έπρεπε να τα εφεύρουμε και τα ονόμαζαν “ευλογία” για τον τόπο. Αναφέρομαι στα στελέχη και την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτούς τους καταλαβαίνω. Όλοι οι υπόλοιποι όμως, νομίζω ότι έχουμε συμφέρον να βαδίσουμε σε έναν άλλο δρόμο».
Για την στάση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης απέναντι στον «Κλεισθένη 1»
 «Είναι ένα μεταρρυθμιστικό βήμα σε μια διαφορετική κατεύθυνση και θεωρώ ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση το έχει ουσιαστικά αγκαλιάσει. Δεν στέκονται θετικά απέναντι στον «Κλεισθένη» αυτοί που ξεβολεύονται. Αυτοί οι οποίοι υπηρετούσαν τη  λογική ενός δημαρχοκεντρικού μοντέλου. Αυτοί που θέλανε, αν και ήταν μειοψηφία στις τοπικές κοινωνίες, να τα παίρνουν όλα. Αυτή η εποχή τελείωσε. Τώρα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, μεγαλύτερης χειραφέτησης για την Αυτοδιοίκηση. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πιο ισχυρούς δήμους, για πιο ισχυρές περιφέρειες και νομίζω ότι ο κόσμος θα επιβραβεύσει με την ψήφο του αυτούς τους οποίους θα υπηρετήσουν ένα τέτοιο μήνυμα».
Για τις υποψηφιότητες που θα στηριχθούν στην Περιφέρεια Κρήτης και στο Ρέθυμνο
 «Ειδικά για την περίπτωση του νυν Περιφερειάρχη είναι σαφές ότι υπάρχουν, όχι μόνο προχωρημένες συνομιλίες, αλλά συζητάμε πια και επί ενός κοινού βηματισμού. Δεν πρόκειται για μια απλή στήριξη, πρόκειται για μια συνεργασία διαφορετικών χώρων κι αυτό προσδίδει μια νέα δυναμική σ’ αυτό το εγχείρημα, διευρύνει την απεύθυνση του ίδιου του μετώπου που δημιουργείται  μέσα από τη συγκεκριμένη συνεργασία»...
«Για τον δήμο Ρεθύμνου γίνονται ουσιαστικές συζητήσεις. Προσωπικά είχα συνεργαστεί με τον κ. Μαρινάκη σε πάρα πολλά ζητήματα. Νομίζω ότι οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις της περιοχής θα τα εκτιμήσουν όλα και θα κάνουν τις επιλογές τους. Το λέω αυτό διότι εμείς, σε αντίθεση με άλλους χώρους, δεν είμαστε της λογικής του να δίνονται κάποια χρίσματα στους υποψήφιους δημάρχους από την Αθήνα ή από κάποια κεντρικά γραφεία κομμάτων. Αυτό βλέπουμε να το κάνει ο κ. Μητσοτάκης,  το κάνει σε κάποιες περιπτώσεις και η κ. Γεννηματά. Δεν νομίζω ότι είναι μια πρακτική που βοηθάει την Αυτοδιοίκηση».
Για τη δυστοκία ενασχόλησης με τα κοινά, ιδίως νέων ανθρώπων
«Το στοίχημα, συνολικά για την ελληνική κοινωνία, είναι να αποκαταστήσει την ουσιαστική επικοινωνία της με τις νεότερες γενιές. Διότι όταν δεν το κάνει αυτό μια κοινωνία, ένας θεσμός όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τότε είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί, αργά ή γρήγορα, μπροστά σε μια βαθιά κρίση. Η νέα γενιά αποτελεί το μέλλον κάθε υπόθεσης, άρα, θεωρώ ότι θα πρέπει να έχει και τον αντίστοιχο χώρο, αλλά και να της δοθούν οι δυνατότητες να εκφράσει με τον δικό της τρόπο τις ιδέες της, να καταθέσει την φαντασία της. Έτσι πάνε τα πράγματα μπροστά».