Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, βρέθηκε στο στούντιο του News 24/7 στους 88,6 και σημείωσε ότι ήδη έχουν κατεδαφιστεί 300 ακίνητα που βρίσκονται στον αιγιαλό. Για τους υδρογονάνθρακες τόνισε ότι στο Ιόνιο θα προκηρυχθούν 7 άδειες, ενώ για τις πολιτικές εξελίξεις σημείωσε ότι "η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ συμπορεύεται με τη ΝΔ".
Τη βεβαιότητά του ότι θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης στον News 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.
Και τόνισε: "Εχουν κλείσει οι μεγάλες εκκρεμότητες και θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Το 10ετές ομόλογο της χώρας είναι στο 3,7 και άρα έχει αρθεί ο λόγος που μας έβαλε στα μνημόνια ,ο αποκλεισμός από τις αγορές. Γι αυτό και είναι σχήμα οξύμωρο να μιλά η ΝΔ για τέταρτο μνημόνιο".

Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Μιλώντας για τα θέματα της αρμοδιότητάς του ανέφερε τα εξής: "Αποκλείεται η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Με τις αλλαγές που έχουν γίνει στην ενεργειακή πολιτική έχουμε μπροστά μας 12 χρόνια όπου έχουν ξεκαθαρίσει τα μεγάλα θέματα. Ως προς το ενεργειακό μείγμα, λιγνίτης-φυσικό αέριο και νερά, ισχύει ότι ως το 2030 ο λιγνίτης θα μειωθεί στο μισό φτάνοντας στο 17% και θα αντικατασταθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που θα φτάσουν στο 57%. Δηλαδή ο νέος κύκλος επενδύσεων της ΔΕΗ θα είναι προσανατολισμένος στις ΑΠΕ. Η ΔΕΗ παράγει το 50% της ενέργειας της χώρας ενώ έχει δεσπόζουσα θέση στη λιανική αγορά κοντά στο 80%. Η αγορά θα γίνει πιο ανταγωνιστική γιατί με το χρηματιστήριο ενέργειας φτιάχνεται η προθεσμιακή αγορά όπου οι μεγάλοι καταναλωτές θα συνάπτουν διμερείς συμβάσεις. Θα γίνει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πριν από το Πάσχα με κατάληξη τον Μάιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Η πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών δεν είναι στο τραπέζι. Η ΔΕΠΑ είναι η τελευταία ουσιαστική εκκρεμότητα. Ηταν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, εμείς προτείναμε και το δέχτηκαν οι θεσμοί, να σπάσει στα δύο, στις υποδομές που θα μείνει υπό δημόσιο έλεγχο, καιι τη ΔΕΠΑ εμπορίου που θα ιδιωτικοποιηθεί".

Αυθαίρετα - Έρχονται πρόστιμα και κατεδαφίσεις

Για το ζήτημα των αυθαιρέτων τόνισε ότι όσοι δεν τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα θα έρθουν κατεδαφίσεις: "Απειλούνται με πρόστιμο όσοι δεν τακτοποιήσουν το αυθαίρετό τους. Αρκετοί ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν επιλέξει την οδό της αυτοκατεδάφισης. Δεν υπάρχει δυνατότητα για νέα αυθαίρετα ούτε για διατήρηση των παλιών εφόσον δεν τακτοποιηθούν". Μιλώντας για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στον αιγιαλό, σε ρέματα και δάση ανέφερε ότι "γκρεμίστηκαν 300 αυθαίρετα στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου και είναι σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί για τα υπόλοιπα".

Τους επόμενους μήνες οι 7 συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Σε σχέση με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο είπε ότι τους επόμενους μήνες θα έχουν επικυρωθεί επτά συμβάσεις και οι έρευνες στο Ιόνιο θα ξεκινήσουν άμεσα με ορίζοντα 3+2 χρόνια. Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία είναι δυτικά της Κέρκυρας όπου θεωρείται ότι υπάρχει μεγάλο κοίτασμα και νοτιοδυτικά της Κρήτης το οποίο προσομοιάζει με το αιγυπτιακό κοίτασμα. Στις έρευνες θα συμμετάσχουν μεγάλες εταιρείες όπως η Total και η Exxon Mobil.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ συμπορεύεται με τη ΝΔ

Μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Σταθάκης, ο οποίος θα πολιτευθεί στα Χανιά, έκανε τις εξής επισημάνσεις: "Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα από τα μεγάλα όπλα της κυβέρνησης ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Είναι πρόωρο και επιπόλαιο να υποστηρίξει κανείς ότι έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Θεωρώ ότι η διαφορά με τη ΝΔ είναι μικρή με μεγάλη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στο κομμάτι των αναποφάσιστών. Οι εκλογές θα δείξουν πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή των δημοσκοπήσεων. Εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες δυνατότητες πολιτικών συμμαχιών. Το διακύβευμα των εκλογών θα είναι η επόμενη μέρα μετά το τέλος των μνημονίων και ως προς αυτό έχει σοβαρά όπλα η κυβέρνηση, την πορεία της οικονομίας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη συμφωνία των Πρεσπών. Η διαχωριστική γραμμή στην ελληνική κοινωνία όπως αναδείχθηκε με τη συμφωνία των Πρεσπών είναι υπαρκτή. Το ίδιο ισχύει και γύρω από το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά δικαιώματα. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ συμπορεύεται με τη ΝΔ. Η κινητικότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο σε επίπεδο προσώπων. Η Γέφυρα αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για συζητήσεις με μεμονωμένα πρόσωπα.Στόχος είναι να υπάρξει ένας νέος προοδευτικός πόλος στις εκλογές. Είναι προς συζήτηση ακόμη και το όνομα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο κορμός του κυοφορούμενου συμμαχικού σχήματος. Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά είναι μονόδρομος".