Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Ξεκινάει σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη των 7 διαδηλωτών που συνελήφθησαν τον Ιούνη του 2003 κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνταν ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη.
Οι έξι από αυτούς (ανάμεσά τους ένας Σύριος μετανάστης πολλά χρόνια κάτοικος Ελλάδας, ένας Ισπανός και ένας Άγγλος) -οι οποίοι το 2003 είχαν πραγματοποιήσει δίμηνη απεργία πείνας ζητώντας την αποφυλάκισή τους- αντιμετωπίζουν κατηγορία κακουργήματος κι ο έβδομος πλημμελήματος, αλλά δικάζεται μαζί τους λόγω συνάφειας της υπόθεσης.
Να θυμίσουμε μόνο το βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως τότε και δείχνει αστυνομικούς –την ώρα της σύλληψης- να αλλάζουν το σακίδιο του Άγγλου με άλλο που βέβαια περιείχε τα «ενοχοποιητικά στοιχεία» μολότοφ κλπ.
Τα γεγονότα του Ιούνη του 2003 της συνόδου κορυφής στη Θεσσαλονίκη είναι λίγο πολύ γνωστά και ακόμα ζωντανά στη μνήμη όσων τα έζησαν.
Δεκάδες χιλιάδες κόσμου για 4 μέρες πλημμύρισαν τη πόλη, με μαζικ
ές διαδηλώσεις και συγκρούσεις τόσο στη Χαλκιδική κοντά στο ξενοδοχείο-φρούριο όπου γινόταν η σύνοδος και προσπαθήθηκε να αμφισβητηθεί η κόκκινη ζώνη, όσο και μέσα στην πόλη. Η αστυνομική καταστολή, η υπερβολική βία, η παραβίαση δικαιωμάτων και η χρήση χημικών, όσο και το όργιο συλλήψεων, προσαγωγών και τρομοκράτησης ξεπέρασε κάθε όριο.