Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Από τα "Χανιώτικα Νέα"

“Τις τελευταίες μέρες βιώνουμε μια εξέγερση των νέων ανθρώπων απέναντι στα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα που έχουν οδηγήσει την κοινωνία οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές”. Παράλληλα, ωστόσο, οι νέοι αντιδρούν και απέναντι στην εξουσία είτε αυτή εκφράζεται μέσα από τις αστυνομικές - κατασταλτικές δυνάμεις είτε από τη μεριά της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων.
Τα παράπανω επεσήμαναν χθες τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και Πάνος Λάμπρου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων με θέμα «ΣΥΡΙΖΑ: Μαζί με την εξεγερμένη νεολαία. Συζητάμε για την κατάσταση, τις θέσεις μας και τη δράση μας».

Ο κ. Κορωνάκης χαρακτήρισε "κυνική" την αντιμετώπιση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων απέναντι στα αιτήματα της νεολαίας και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε είναι χωρίς ζωή και μέλλον και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ελπίδες των νέων ανθρώπων.
"Για εμάς -επεσήμενε- πολύ πιο πάνω από τις σπασμένες τζαμαρίες υπάρχει η οργή, ο θυμός, η ελπίδα και τα οράματα των νέων που κατά χιλιάδες πλημμύρισαν τους δρόμους. Τα οράματα των μαθητών και των φοιτητών αλλά και κάθε πολίτη που θέλει μια καλύτερη ποιότητα ζωής, ένα καλύτερο επίπεδο δημοκρατίας, αστυνόμους που δεν θα είναι δολοφόνοι και θέλει να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή".
Αναφερόμενος στις κατηγορίες που εξαπέλυσαν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι "χαϊδεύει" ή και "υποκινεί" τους κουκουλοφόρους σημείωσε:
"Όποιος μπορεί να πιστέψει ότι εμείς υποκινούμε εκδηλώσεις αλληλεγγύης από τη Μελβούρνη μέχρι το Βερολίνο και από την Κοζάνη μέχρι τα Χανιά, όποιος μπορεί να πιστέψει ότι όλο αυτό ήταν μια επιχείρηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Αυτό που έχει συμβεί είναι μια σφαίρα σε ένα 15χρονο μαθητή που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής που ο κόσμος είπε φτάνει πια, δεν πάει άλλο. Εμείς έχουμε πει από την αρχή ότι δεν υιοθετούμε πρακτικές βίας και την τυφλή βία. Είμαστε με το δημοκρατικό, ενωτικό κίνημα που κατεβαίνει στον δρόμο και διεκδικεί τους στόχους του για μια καλύτερη ζωή".

Ο Πάνος Λάμπρου τόνισε ότι όλα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα ανέδειξαν χωρίς αμφιβολία μια κοινωνική εξέγερση και πρόσθεσε ότι τα χαρακτηριστικά αυτής της εξέγερσης είναι μπερδεμένα όπως μπερδεμένη είναι και η σύγχρονη κοινωνία.
"Είναι μια κοινωνική εξέγερση που έχει μπερδεμένα χαρακτηριστικά και δεν είναι ένα κίνημα όπως ήταν ο Μάης του '68 ή η εξέγερση στα προάστια του Παρισίου. Τα στοιχεία αυτής της εξέγερσης τα είδαμε στο Αιγάλεω και την Κηφησιά, στο Ζεφύρι αλλά και στο Μαρούσι, στα Χανιά αλλά και την Κοζάνη. Με αυτή την έννοια δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα κίνημα καθαρά ταξικό, αλλά είναι ένα κίνημα διαταξικό. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα κίνημα με σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά όπως ο Μάης του '68 που είχε ένα ξεκάθαρο αντικαταναλωτικό στόχο. Στην Ελλάδα ενδεχομένως αυτός ο οποίος σπάει ένα κατάστημα με κινητά μπορεί να έχει στην τσέπη του 2-3 κινητά. Άρα τις κοινωνικές αιτίες της εξέγερσης και την ερμηνεία της θα πρέπει να τα ψάξουμε πάρα πολύ και να μην βιαστούμε".
Συνεχίζοντας ο κ. Λάμπρου υπογράμμισε: "Θα έλεγα ότι οι αιτίες είναι ποικίλες όπως ποικίλος και μπερδεμένος είναι και αυτός ο κόσμος. Σε κουβέντες που έχουμε κάνει με μαθητές δεν θέτουν ως ένα αίτημα την ύλη των μαθημάτων, αλλά τις σχέσεις εξουσίας λέγοντας ότι οι καθηγητές τους δεν τους ακούνε, όπως δεν τους ακούει ο γονιός, η πολιτεία, η τοπική αυτοδιοίκηση. Αισθάνονται απομονωμένοι. Βγήκαν στον δρόμο με ένα απίστευτα δυναμικό τρόπο χωρίς να μιμούνται κανένα. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της εξέγερσης είναι η εναντίωση στην εξουσία είτε αυτή εκφράζεται από τις αστυνομικές - κατασταλτικές δυνάμεις είτε εκφράζεται με πολιτικό τρόπο, από τη μεριά της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων".
Καταλήγοντας, ο κ. Λάμπρου τόνισε ότι η πολιτική εξουσία και ειδικότερα η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει λάβει το μήνυμα των τελευταίων γεγονότων και κινητοποιήσεων διότι δεν έχει πάρει έμπρακτα μέτρα, ωστόσο, από τη μεριά της κοινωνίας ο κόσμος -όπως είπε- ψυχανεμίζεται και αρχίζει να κατανοεί γιατί οι νέοι άνθρωποι έχουν ξεσηκωθεί και αντιδρούν με αυτόν τον πολύ δυναμικό τρόπο.
Δημ. Μαρ.