Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009


Ανακοίνωση
της Τοπικής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή υποστήριξε και υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και τις μορφές αγώνα που οι ίδιοι οι αγρότες επέλεξαν.
Οι πολιτικές που διαχρονικά οδήγησαν σε απελπισία τους αγρότες και οι πολιτικές δυνάμεις που τις εφάρμοσαν ( Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ) είναι σήμερα υπόλογες. Όσο υπόλογες είναι και οι πολιτικές της Ε.Ε. και της ΚΑΠ που διαπραγματεύτηκαν και υπηρέτησαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια.
Δηλώνουμε για άλλη μια φορά την στήριξη μας στον δίκαιο αγώνα των αγροτών. Οι όποιες επιμέρους συμβιβαστικές στάσεις κάποιων συνδικαλιστικών ηγεσιών δεν πρέπει να τους πτοήσουν, εξάλλου και αυτές σήμερα είναι υπόλογες στη συνείδηση των αγροτών.
Οι ίδιοι οι αγρότες θα πρέπει να βρουν τον τρόπο και τη μέθοδο για να αναδείξουν τους εκπροσώπους εκείνους που πραγματικά ενδιαφέρονται για τα προβλήματά τους και οι οποίοι όλες αυτές τις μέρες βρίσκονται μαζί τους στον δίκαιο αγώνα που διεξάγουν στους δρόμους. Πρέπει να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους ώστε να μην γίνει πεδίο αντιπαράθεσης κομματικών συμφερόντων άλλα ούτε και η ευκαιρία ιδιοτελών ατομικών ή πελατειακών συμφερόντων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να διχάσει τους αγρότες με μέτρα που στηρίζουν εν μέρει τα αγροτικά προϊόντα της Κεντρικής και Βορείου Ελλάδας , αγνοώντας εντελώς την ανάγκη στήριξης των προϊόντων της Νοτίου και Νησιωτικής Ελλάδας, όπου κυριαρχεί η παραγωγή του ελαιολάδου και να καθορίσει τιμή ασφαλείας για το ελαιόλαδο.
Οι αγρότες της Κρήτης πρέπει να συνεχίσουν το αγώνα τους, να εντείνουν και να δώσουν πολυμορφία στις μορφές πάλης τους, να επιδιώξουν την διεύρυνση του αγώνα σε συντονισμό με της υπόλοιπες περιοχές της χώρας που παράγουν ομοειδή προϊόντα μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων τους.
Καλούμε τους φορείς του τόπου να συνεχίσουν να συμπαραστέκονται στο κίνημα των αγροτών που σήμερα γιγαντώνεται. Χθες ήταν της νεολαίας, σήμερα είναι των αγροτών, αύριο θα είναι άλλων κοινωνικών ομάδων. Ο αγώνας αυτός είναι κοινός. Είναι αγώνας ενάντια στα μεγάλα οικονομικά και τραπεζιτικά συμφέροντα που στη σημερινή κρίση κοιτάζουν πως θα επωφεληθούν από την κυρίαρχη πολιτική στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.

*Κι ενώ τα μπλόκα των αγροτών δυναμώνουν και ενισχύονται σε όλη την Ελλάδα το τριμελές πλημμελειοδικείο Βόλου καταδίκασε 14 αγρότες για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2005 στην περιοχή.
Οι αγρότες στο μπλόκο στο Πλατάνι ενέκριναν σχετικό ψήφισμα που αναφέρει: "
-->Είμαστε η μοναδική τάξη που μας στέλνουν στα αγροτοδικεία και δυστυχώς το δικαστήριο στον Βόλο δίκασε τους συνάδελφους σε 8 μήνες με 3ετή αναστολή. Αυτό δεν πέρασε έτσι, θα πάει το θέμα στο Εφετείο και θα δώσουμε εκεί μια άλλη μάχη. Στο ψήφισμά μας εκφράζουμε από τα Χανιά την αμέριστη συμπαράστασή μας στους διωκόμενους. Κάθε σκέψη της κυβέρνησης για αυταρχική αντιμετώπιθση των κινητοποιήσεων θα πέσει στο κενό. Όχι μόνο δεν θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα όλων των αγροτών αλλά ισχυροποιεί το φρόνημά μας για μεγαλύτερους αγώνες". Ενώ δελτίο τύπου για το ζήτημα εξέδωσε και ο ΣΥΝασπισμός το οποίο καταλήγει: "Οι αγώνες των αγροτών δεν καταστέλλονται ούτε ποινικοποιούνται με αποφάσεις δικαστηρίων και θα συνεχιστούν μέχρι την τελική τους δικαίωση"

*Ανακοίνωση για τη στήριξη των κινητοποιήσεων των αγροτών εξέδωσαν και οι Οργανώσεις Κρήτης της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ) στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν: "Ο αγροτικός κόσμος σήμερα αντιλαμβάνεται περισσότερο από ποτέ ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί εκείνους που πανηγύριζαν όταν αποφασιζόταν η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στην Ε.Ε, εκείνους που είχαν συμμετοχή στη λήψη αντιαγροτικών μέτρων και αποφάσεων, εκείνους που εκδηλώνουν την αγωνιστικότητά τους επιλεκτικά στη βάση ποιό από τα κόμματα του δικομματισμού βρίσκεται στην κυβέρνηση και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις για χάρη εκλογικών εντυπώσεων, εκείνους που χαρίζουν 28 δις ευρώ στους τραπεζίτες και δεν δίνουν φράγκο για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών μπορούν και πρέπει να ακυρώσουν την αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική, μπορούν και πρέπει να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν και πρέπει να σαρώσουν κάθε προσπάθεια υποταγής ή και εκφυλισμού τους στο βωμό των οποιοδήποτε κομματικών σκοπιμοτήτων ή προσωπικών συμφερόντων, μπορούν και πρέπει να μαζικοποιηθούν περισσότερο, να ενώσουν όλους τους αγρότες, να νικήσουν! " Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση