Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης κάλεσε σε σύσκεψη ενημέρωσης για την Παιδεία το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων και την Ένωση Γονέων. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη στα Γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων οι παραπάνω φορείς έθεσαν υπόψη του κ. Σταθάκη και της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ως προτεραιότητες τα παρακάτω:

ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ: Μόνο στον καλλικρατικό Δήμο Χανίων επείγει η ανέγερση 4 μεγάλων Δημοτικών σχολείων και τουλάχιστον 5 πολυδύναμων Νηπιαγωγείων. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη διπλοβάρδια στα σχολεία του Κουμπέ, το κτηριακό του Μουσικού Γυμνασίου και την ασφυκτική κατάσταση στα Κουνουπιδιανά και τη Νέα Κυδωνία. Είναι αναγκαία μια δημογραφική μελέτη από αρμόδιους φορείς, ώστε να εντοπιστούν οι ανάγκες με ακρίβεια. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ανέγερση σε ήδη υπάρχοντα οικόπεδα (π.χ. Κόκκινο Μετόχι) και να εξασφαλιστούν οριστικά χώροι όπως το κτήμα Μάνου και το στρατόπεδο Μαρκόπουλου.


ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ: Σε έναν νομό που ένα μεγάλο μέρος των μαθητών είναι μεταφερόμενο, η παρούσα κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ολόκληρων σχολείων, την απρόσκοπτη φοίτηση των μαθητών και σε ορισμένες περιπτώσεις την ασφάλειά τους. Είναι αναγκαίες οι ασφαλείς, δημόσιες μεταφορές των μαθητών σε μόνιμη βάση.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ζητούμενο είναι η κατάρτιση μελέτης για όλα τα σχολικά κτήρια, ώστε να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά και να οδηγηθούμε σε ενεργειακή αυτάρκεια και εξοικονόμηση.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: Από το Σύλλογο Δασκάλων έγινε γνωστό ότι μετά την πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εξακολουθούν να λείπουν περίπου 250 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων με αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν των σχολείων να δυσλειτουργούν.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΠΟΡΟΙ: Φέτος οι πόροι έχουν περικοπεί τουλάχιστον κατά 33%. Τα σχολεία άνοιξαν και λειτουργούν χάρη στην εφευρετικότητα των δασκάλων και τις θυσίες των γονιών.

ΣΙΤΙΣΗ – ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ: Σήμερα δεν είναι αυτονόητη ούτε η επαρκής και σωστή διατροφή των μαθητών, ούτε η πρόσβαση σε γιατρούς. Από την πλευρά των γονέων τέθηκε το θέμα της ανάπτυξης προγραμμάτων σίτισης στα σχολεία καθώς και γενικευμένων εμβολιασμών.

ΦΟΙΤΗΣΗ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ: Οι τραγικές ελλείψεις σε αίθουσες στην προσχολική αγωγή έχει αποκλείσει ουσιαστικά μεγάλο αριθμό προνηπίων από τη δημόσια εκπαίδευση. Τα παιδιά αυτά βρίσκονται σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των γονέων.

ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Καθώς οι ελεύθεροι χώροι εκλείπουν και ο σωματειακός αθλητισμός γίνεται ολοένα και πιο επαγγελματικός, είναι ανάγκη να διαφυλαχθούν οι αύλειοι χώροι ως τόποι άθλησης της νεολαίας με ασφάλεια και επαρκή φωτισμό.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταθάκης κατέγραψε τις απόψεις και τα προβλήματα και δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να προωθήσουν λύσεις στη Βουλή και σε κάθε αρμόδιο φορέα.