Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015


Την ανάγκη για έναν «ισορροπημένο προϋπολογισμό με κοινωνικό πρόσημο» και «αναδιανεμητικά στοιχεία» τόνισε η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, κα Βαγιωνάκη, στη χθεσινή προτελευταία ημέρα συζήτησης επί του προϋπολογισμού του 2016.

Η κα Βαγιωνάκη, επικεντρώθηκε τόσο στην «σκληρή», όπως την χαρακτήρισε, διαπραγματευτική προσπάθεια της Κυβέρνησης, η οποία «αποτυπώνεται στον προυπολογισμό», ενώ παρέθεσε σημαντικά οικονομικά στοιχεία που αποδεικνύουν τις αναδιανεμητικές προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης.

Τέλος, επικεντρώθηκε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε, διεξάγεται για πρώτη φορά με σοβαρούς όρους από μια Κυβέρνηση.



Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία της κα Βαγιωνάκη:

Θεμέλιο και προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας αποτελεί η πολιτική σταθερότητα, η οποία όμως θα συνοδεύεται από έναν συνολικό πολιτικό προσανατολισμό με κοινωνικό πρόσημο.

Και ο προϋπολογισμός του 2016 εμπεριέχει αυτό το πολύ σημαντικό στοιχείο.
Παρότι διαμορφώθηκε μέσα σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, πέτυχε σε σημαντικό βαθμό να είναι ισορροπημένος, ρεαλιστικός, αλλά συνάμα – και αυτό είναι το σπουδαιότερο - να είναι ένας προϋπολογισμός πιο δίκαιος, που εμπεριέχει μια σειρά από αναδιανεμητικά στοιχεία.

Με σχεδόν μηδενικές προβλέψεις για ύφεση, με ρεαλιστικά χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αποφύγαμε τον εύκολο δρόμο, τον δρόμο που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις.
Να επιδοθούμε δηλαδή στη γνωστή κοπτο-ραπτική, να εμβολίσουμε τα συνήθη υποζύγια, αφήνοντας ταυτόχρονα ανέπαφη την μικρή, μεσαία και μεγάλη διαπλοκή και γκρεμίζοντας περαιτέρω την κοινωνική προστασία και τον δημόσιο χαρακτήρα μιας σειράς κοινωνικών αγαθών. 

Παρόλο, λοιπόν, που και σ’ αυτόν τον Προϋπολογισμό εγγράφονται ορισμένα δύσκολα μέτρα, αποτυπώνεται παράλληλα - όσο κι αν κάποιοι επιθυμούν να την υποβαθμίσουν - η μέριμνα και η σκληρή διαπραγματευτική προσπάθεια της Κυβέρνησης να προστατεύσει τους αδύναμους και τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Και κρατώντας το τελευταίο σημείο, οφείλω να υπενθυμίσω πως αν δεν είχαμε παλέψει σκληρά, αυτή τη στιγμή η χώρα θα ήταν υποχρεωμένη - βάση των στόχων προηγούμενης συμφωνίας - να παρουσιάσει πλεόνασμα 4.5%, αντί του 0.5% που συμφωνήθηκε τώρα, νούμερο που μεταφράζεται σε περαιτέρω 7 δις ευρώ μέτρα, που τώρα αποφεύγονται.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, που για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια θα γίνουν άμεσες προσλήψεις - 985 τον αριθμό - στον χώρο της Υγείας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες 2500.

Την ίδια στιγμή που αυξάνουμε την επιχορήγηση στα νοσοκομεία κατά 300 εκ  και τις δημόσιες επενδύσεις κατά 350 εκ.

Έτσι λοιπόν μετά από 5 μνημονιακά χρόνια, έχουμε έστω και μικρή αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα 50 εκ. από ίδιους πόρους και 300 εκ. από ΕΣΠΑ.

Και το πιο σημαντικό – κατά τη γνώμη μου. Όταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν φρόντισαν και δεν ενδιαφέρθηκαν να εκπονήσουν πολιτικές προστασίας για τις κοινωνικές ομάδες που λύγισαν τα χρόνια του Μνημονίου, εμείς φέρνουμε έναν προϋπολογισμό, στον οποίο εξασφαλίζονται περισσότερα από 823 εκ. ευρώ για επιπρόσθετες κοινωνικές δαπάνες.

Με κάρτα ανασφάλιστων και δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία, με 62 εκ ευρώ για κάλυψη των ανασφάλιστων υπερηλίκων, με σβήσιμο προστίμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε ανέργους για τα έτη 2010 - 15, με δωρεάν μετακίνηση στα μέσα για τους ανέργους, με επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και άλλα με τα οποία επιδιώκουμε να ελαφρύνομε τις βάρβαρες συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης.

Και μιας και μίλησα πριν για μικρή, μεσαία και μεγάλη διαπλοκή και επειδή το 2016 οφείλει να είναι μια πολύτιμη χρονιά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, να σημειώσω πως για πρώτη φορά σε αυτήν την αίθουσα, σε συζήτηση επί του προϋπολογισμού, μια Κυβέρνηση ασχολήθηκε σοβαρά και επενδύει πολιτικό κεφάλαιο στον έλεγχο λιστών φοροδιαφυγής – παλιών και νέων, στον έλεγχο καταθέσεων και offshore.

Στην προσπάθειά μας λοιπόν, να αυξήσουμε την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και παρά τις αντιξοότητες, τις ανεπάρκειες σε προσωπικό, τα εμπόδια και τον πόλεμο που δεχόμαστε, διεξάγουμε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο σε όλα τα επίπεδα.
Από τις 6.000 ελεγκτικά αξιοποιήσιμες off shore της χώρας, έχουν ελεγχθεί οι 384 και βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 129,5 εκατ. ευρώ και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ελέγχων – ήτοι 321 – πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2014–15!

Ανάλογα είναι τα νούμερα και οι έλεγχοι στις λίστες φοροφυγάδων.

Επίσης, δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα διαβίβασε η φορολογική διοίκηση Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στο υπουργείο Οικονομικών.
Τα στοιχεία αυτά θα ελεγχθούν εξονυχιστικά.
Δεν θα μπουν ούτε σε συρτάρια, ούτε θα ταξιδεύουν από στικάκι σε στικάκι.
Κυρίες - κύριοι
Το 2016 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα θέσουμε σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό μας για την αντιστάθμιση των αρνητικών κοινωνικών συνεπειών της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, υλοποιώντας το παράλληλο πρόγραμμά μας.

Μια χρονιά, μη ξεχνάμε, κατά την οποία θα ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία είναι ικανή να δημιουργήσει ένα πολύ καλύτερο αναπτυξιακό περιβάλλον για τη χώρα και κατ’ επέκταση για ντόπιες και ξένες επενδύσεις.

Αφού αν καταφέρουμε και απαλλαγούμε με έναν αποτελεσματικό τρόπο από τον βραχνά και την δημοσιονομική πίεση του χρέους, θα μπορούμε να μιλάμε με άλλους όρους για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας.

Συνεπώς, είναι φανερό ότι η δημοσιονομική προοπτική της χώρας έχει αλλάξει.
Αυτό βλέπουν διάφορα κέντρα και παράκεντρα και επιδιώκοντας να προλάβουν τις εξελίξεις, πιέζουν για τη δημιουργία αιμομικτικών Οικουμενικών Κυβερνήσεων.

Όμως η Κοινωνία μας εμπιστεύεται, η Κοινωνία όσο κι αν πιέζεται, όσο κι αν σηκώνει βάρη ασήκωτα, ξέρει καλά πως αν κάποιος μπορεί και επιθυμεί να αλλάξει τον τόπο, αυτός δεν είναι άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και με αυτό κατά νου και με το βλέμμα πάντα στραμμένο προς την Κοινωνία οφείλουμε να πορευτούμε.

Και να μη ξεχνάμε στιγμή, ότι και το 2016 θα δοκιμαστεί σκληρά η φοροδοτική ικανότητα πλατειών λαϊκών στρωμάτων.

Και γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να προχωρήσουμε με αυστηρότητα, με πείσμα και αποφασιστικότατά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, το χτύπημα της διαφθοράς, τη δικαιότερη κατανομή των βαρών.

Μόνο εμείς μπορούμε να το κάνουμε. Και θα το κάνουμε.

Σας ευχαριστώ.