Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Την εκτίμηση ότι η έξοδος από τα capital controls μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και στα μέσα του 2016, διατυπώνει ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι έχει ήδη αρχίσει να βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα και σημείωσε: «Το γ΄τρίμηνο, με τους κεφαλαιακούς ελέγχους να πλήττουν την οικονομία και την αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή στην ευρωζώνη να κορυφώνεται, το ΑΕΠ υποχώρησε μόλις κατά 1,1%. Αν το τρέχον τρίμηνο η συρρίκνωση περιοριστεί στο 0,2%, συνολικά για το 2015 θα καταγραφεί ανάπτυξη! Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι πριν από το καλοκαίρι το ΑΕΠ θα έχει επιστρέψει σε ανοδική τροχιά».
Όσον αφορά στον αναπτυξιακό νόμο αναφέρει ότι «πρωταρχικός στόχος του νόμου είναι να αποφευχθούν λάθη των προηγούμενων αντίστοιχων νόμων» και σημειώνει ότι «σε αντίθεση με τους προκατόχους του ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα εστιάσει τα κριτήρια επιλογής σε καινοτόμες επιχειρήσεις, στη νεανική επιχειρηματικότητα και στον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιλεγμένης επένδυσης».
"MEGA ψέμα τα 38 ακίνητα"
Οι τραπεζικοί λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλείται ο Γιώργος Σταθάκης ήταν της μητέρας του με συνδικαιούχους τον ίδιο και τον αδελφό του, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στο «Βήμα της Κυριακής» σχετικά με τη δήλωσή του για το «πόθεν έσχες» των περιουσιακών του στοιχείων.
«Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς. Ως προς τα ακίνητα, δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη όσον αφορά τα δικά μου. Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δεν συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και το 2014», πρόσθεσε.
Χθες από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι ίδιος δεν έχει 38, αλλά τέσσερα ακίνητα. Τρία από κληρονομιά (ένα διαμέρισμα, ένα μαγαζί και ένα εξοχικό) και ένα διαμέρισμα στην Αθήνα το οποίο έχει από μισό με τη σύζυγό του.  
Άφησε αιχμές κατά του Mega χαρακτηρίζοντας «Mega ψέμα» δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία είναι κάτοχος 38 ακινήτων. «Δεν θα προσπαθούσα να αποκαταστήσω την αλήθεια εάν η Ν.Δ. δεν είχε οικειοποιηθεί το Mega ψέμα. Σήμερα καλούμαι να διορθώσω αυτό το Mega ψέμα», είπε.
Έπειτα συμπλήρωσε ότι η σύζυγός του έχει 30 και κάτι αγροτεμάχια στην Ορεινή Κορινθία και Ορεινή Αρκαδία, για τα οποία όμως είναι στα δικαστήρια από το 2004. 
Ο κ. Σταθάκης διάβασε τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνει για αυτά και είπε «Φαντάζομαι αύριο την είδηση στο δελτίο των MEGA γεγονότων: 37 ευρώ είναι ο ΕΝΦΙΑ για τα τα 37 ακίνητα του Σταθάκη».
Τέλος, υποστήριξε πως δεν γνώριζε αν έπρεπε να δηλώσει τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια στο πόθεν έσχες του 2012 - για το οποίο ελέγχεται - καθώς το θέμα της κληρονομιάς βρισκόταν στα δικαστήρια, αλλά ανέφερε ότι τα δήλωσε το 2013 και το 2014.